Презентація "ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, Е - ЧИСЛА, ЇХ ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ"

Про матеріал

Тема: «ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, Е - ЧИСЛА, ЇХ ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ»

Мета:

Навчальна: cформувати знання про хімічний склад сучасної продукції, поняття харчові добавки: «консерванти», «барвники», «підсолоджувачі» та їх вплив на організм людини; вивчити вимоги до маркування продуктів;

Розвиваюча: розвивати навички здорового способу життя та бережливого ставлення до свого здоров'я.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: “Харчові добавки, Е – числа, їх шкідливий вплив”

Номер слайду 2

Мета уроку: cформувати знання про хімічний склад сучасної продукції, поняття харчові добавки, їх вплив на організм людини; вивчити вимоги до маркування продуктів; розвивати навички здорового способу життя та бережливого ставлення до власного здоров’я.

Номер слайду 3

План уроку 1. Поняття про харчові добавки. 2. Класифікація харчових добавок. 3. Шкідливість харчових добавок. 4. Вимоги до етикетування харчових продуктів.

Номер слайду 4

Харчові добавки        Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів..

Номер слайду 5

Класифікація харчових добавок Е100-ЕІ199-Барвники - підсилюють або відновлюють колір продукту. Е200-ЕІ299-Консерванти - підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні добавки, що стерилізують, при дозріванні вин. Е300-І399-Антиокислювачі - захищають від окислювання, наприклад, від прогоркания жирів і зміни кольору. . Е400-І499-Стабілізатори - зберігають задану консистенцію. Загущувачі - підвищують в'язкість. Е500-І599-Эмульгатори - створюють однорідну суміш фаз, що не змішують, (наприклад, води й олії ). Е600-І699-Підсилювачі смаку й запаху . Е900-І999-Піногасники - попереджають або знижують утворення піни . У ці групи, а також у нову групу - Е1000 - входять глазурувателі , підсоложувачі , розпушувачі й інші добавки.

Номер слайду 6

Небезпечні харчові добавки - викликають злоякісні пухлини: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447. - викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. - алергени: Е230-232, Е239, Е311-313. - викликають хвороби печінки й нирок : Е171-173, Е320-322.

Номер слайду 7

Шкідлива їжа з “єшками”

Номер слайду 8

Наслідки вживання шкідливих продуктів

Номер слайду 9

Харчові добавки природного походження Е260 – оцтова кислота. Нешкідливий компонент натурального походження. E296 – яблучна кислота. "Кислинка" яблучного походження. Е270 – молочна кислота. Природна речовина, що утворюється при молочнокислому бродінні (скисання молока, квашення капусти та ін.) E290 – карбон диоксид. Не що інше, як вуглекислий газ, що перетворює напій у газовану воду. Е300 – аскорбінова кислота. Всіма улюблений вітамін С, одиниця імунітету. E306-Е309 – токофероли. Іншими словами, це вітаміни Е різних форм. Е406 – агар-агар. Незважаючи на підозріло часте використання в кондитерській промисловості, натуральний і нешкідливий. Е440 – пектини. Вони присутні у всіх наземних рослинах (особливо багато в яблуках). Сприяють очищенню кишечнику, виводять шлаки. Е500 – натрій гідрогенкарбонат. Не що інше, як харчова сода.

Номер слайду 10

ПІДСУМОК Можна зовсім по-різному ставитися до тих чи інших харчових добавок. 100 років тому кокаїн теж вважався харчовою добавкою, і в напої того часу спокійно його додавали. У свій час одним із запатентованих препаратів проти кашлю був «героїн», а у 60-ті роки безпечним стимулятором вважався метамфетамін. І лише через 5 років широкого його застосування лікарі дізналися про смертельно шкідливі побічні дії. Ось чому у нас немає ніякої впевненості, що через 5 років якийсь природний барвник не визнають психотропною речовиною, що призводить до розладів нервової системи. А тому турбота про власне здоров‘я стає сьогодні не лишень модною течією, а й якоюсь часточкою боротьби за краще життя прийдешніх поколінь.

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Підручник: Г.А. Лашевська,А.А. Лашевська Хімія 11 клас, параграф № 16. Творче завдання. І рівень 1 група. Вам потрібно приготувати кондитерські вироби. Які Е-добавки ви будете використовувати? 2 група. Вам потрібно приготувати молочні продукти тривалого зберігання. Які Е-добавки ви будете використовувати? 3 група. Вам потрібно приготувати м’ясні продукти тривалого зберігання. Які Е-добавки ви будете використовувати? ІІ рівень Повідомлення у зошит на тему: Небезпечні та заборонені харчові добавки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Біловіцький Микола
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
28 листопада 2018
Переглядів
3934
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку