Тема: «ХАРЧОВІ ДОБАВКИ, Е - ЧИСЛА, ЇХ ШКІДЛИВИЙ ВПЛИВ»
Мета:
Навчальна: cформувати знання про хімічний склад сучасної продукції, поняття харчові добавки: «консерванти», «барвники», «підсолоджувачі» та їх вплив на організм людини; вивчити вимоги до маркування продуктів;
Розвиваюча: розвивати навички здорового способу життя та бережливого ставлення до свого здоров'я.
Харчові добавки Харчові добавки - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту), які не вживаються в якості самостійних харчових продуктів..
Класифікація харчових добавок Е100-ЕІ199-Барвники - підсилюють або відновлюють колір продукту. Е200-ЕІ299-Консерванти - підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні добавки, що стерилізують, при дозріванні вин. Е300-І399-Антиокислювачі - захищають від окислювання, наприклад, від прогоркания жирів і зміни кольору. . Е400-І499-Стабілізатори - зберігають задану консистенцію. Загущувачі - підвищують в'язкість. Е500-І599-Эмульгатори - створюють однорідну суміш фаз, що не змішують, (наприклад, води й олії ). Е600-І699-Підсилювачі смаку й запаху . Е900-І999-Піногасники - попереджають або знижують утворення піни . У ці групи, а також у нову групу - Е1000 - входять глазурувателі , підсоложувачі , розпушувачі й інші добавки.
Небезпечні харчові добавки - викликають злоякісні пухлини: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330, Е447. - викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461-466. - алергени: Е230-232, Е239, Е311-313. - викликають хвороби печінки й нирок : Е171-173, Е320-322.
Харчові добавки природного походження Е260 – оцтова кислота. Нешкідливий компонент натурального походження. E296 – яблучна кислота. "Кислинка" яблучного походження. Е270 – молочна кислота. Природна речовина, що утворюється при молочнокислому бродінні (скисання молока, квашення капусти та ін.) E290 – карбон диоксид. Не що інше, як вуглекислий газ, що перетворює напій у газовану воду. Е300 – аскорбінова кислота. Всіма улюблений вітамін С, одиниця імунітету. E306-Е309 – токофероли. Іншими словами, це вітаміни Е різних форм. Е406 – агар-агар. Незважаючи на підозріло часте використання в кондитерській промисловості, натуральний і нешкідливий. Е440 – пектини. Вони присутні у всіх наземних рослинах (особливо багато в яблуках). Сприяють очищенню кишечнику, виводять шлаки. Е500 – натрій гідрогенкарбонат. Не що інше, як харчова сода.
ПІДСУМОК Можна зовсім по-різному ставитися до тих чи інших харчових добавок. 100 років тому кокаїн теж вважався харчовою добавкою, і в напої того часу спокійно його додавали. У свій час одним із запатентованих препаратів проти кашлю був «героїн», а у 60-ті роки безпечним стимулятором вважався метамфетамін. І лише через 5 років широкого його застосування лікарі дізналися про смертельно шкідливі побічні дії. Ось чому у нас немає ніякої впевненості, що через 5 років якийсь природний барвник не визнають психотропною речовиною, що призводить до розладів нервової системи. А тому турбота про власне здоров‘я стає сьогодні не лишень модною течією, а й якоюсь часточкою боротьби за краще життя прийдешніх поколінь.
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Підручник: Г.А. Лашевська,А.А. Лашевська Хімія 11 клас, параграф № 16. Творче завдання. І рівень 1 група. Вам потрібно приготувати кондитерські вироби. Які Е-добавки ви будете використовувати? 2 група. Вам потрібно приготувати молочні продукти тривалого зберігання. Які Е-добавки ви будете використовувати? 3 група. Вам потрібно приготувати м’ясні продукти тривалого зберігання. Які Е-добавки ви будете використовувати? ІІ рівень Повідомлення у зошит на тему: Небезпечні та заборонені харчові добавки