Презентація "Харчові добавки, критерії вибору харчових продуктів"

Про матеріал
Урок має на меті сформулювати основні правила споживання харчових продуктів, познайомитись з основними принципами раціонального харчування, виробити вміння аналізувати склад продуктів харчування, розвинути навички вибору їх за вмістом харчових добавок; виховати дбайливе ставлення до свого здоров'я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові добавки, критерії вибору харчових продуктів. Основи здоров’я7 клас

Номер слайду 2

Чи вся корисна їжа смачна? І чи все смачне корисне?Одна частина суспільства ні в чому не обмежує своїх гастрономічних бажань і вживає сухарики, чіпси, солодкі газовані напої, консервовані продукти, солодкі батончики, жирні м’ясні вироби, вуличну їжу, кетчуп, майонез і т. д. І все без обмежень. Саме через такі смаки з’являються в людей різного віку ожиріння, серцево-судинні захворювання, хвороби шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет тощо.

Номер слайду 3

Чи вся корисна їжа смачна? І чи все смачне корисне?Друга частина людей також впадає в крайнощі. Вони надають перевагу ексклюзивним продуктам: спіруліні, чаю матча, ягодам годжі, горіхам кеш’ю, манго, авокадо, не вживають лактозу, глютен у їжу. Таке харчування дорого коштує і неповноцінне.

Номер слайду 4

Склади 2 мапи думок: придумай слова, які асоціюються в тебе з поняттями «корисна їжа" і «смачна їжа".

Номер слайду 5

Фаст-фуд. Дослідження американських учених показали, що діти, які споживали фаст-фуд, гірше справлялися з тестами з математики, читання. У дітей з таким раціоном спостерігається низький рівень заліза в крові, який і призводить до уповільнення в розвитку певних процесів у головному мозку. Гамбургер, картопля фрі, хот-дог, сендвіч, шаурма, піца. Цей перелік фаст-фудів завоював популярність серед різних вікових груп у різних країнах світу, став улюбленими ласощами як дорослих, так і дітей. 

Номер слайду 6

Фаст-фуд викликає залежність!Продукти з високим вмістом жиру і цукру провокують зміни в мозку, подібні з тими, які відбуваються при наркотичній залежності. Приємний присмак створює смакову ілюзію, відчуття, ніби страву тільки що зняли з вогню, але це лише смакова добавка, ароматизатори. Тому подібний продукт навряд чи можна назвати корисним! А яке ваше ставлення до швидкої їжі? 

Номер слайду 7

Науково доведено!За даними наукових досліджень, саме неправильне харчування є причиною найбільшого відсотка смертей у світі. Кожна п’ята смерть у світі трапляється через те, що люди не їдять здорову їжу.

Номер слайду 8

Дотримуйтесь визнаних норм здорового харчування.1. Їжа має бути місцевою, локальною.2. Їжа має бути сезонною. Кавун принесе організмові більше користі у кінці літа та восени, ніж у червні чи січні. Система травлення організму адаптована краще до того, що «виросло поруч». Наші місцеві овочі і фрукти засвоюються краще, ніж екзотичні. Наприклад, груша корисніша, ніж манго. До того ж екзотичні фрукти транспортують здалека і хімічно обробляють, з метою їх тривалого зберігання.3. Харчування має бути різноманітним. Наприклад, із моркви, яблук, капусти можна приготувати багато корисних страв.4. Усе, що можна їсти в сирому вигляді, треба їсти сирим. Тим, хто не може вживати сирі овочі, доцільно їх запекти, відварити. У раціоні має бути менше смаженої їжі, а більше пареної або тушкованої.5. Страви мають бути легкі у приготуванні.6. Більше пити води. Загалом, організм людини складається на 86-50% із води (86% — у новонароджених і 50% — у літніх людей). До речі, склянка теплої води вранці — корисна звичка.

Номер слайду 9

Нутриціологія -Наука про їжу та харчування, про харчові продукти, харчові речовини та інші компоненти, що містяться в цих продуктах, про їхню дію і взаємодію, про їхнє споживання, засвоєння, витрачання та виведення з організму, про роль у підтримці здоров’я або виникненні захворювань. На початку 90-х років минулого століття Гарвардською школою нутриціології була розроблена піраміда здорового харчування, із часом вона змінювалась, але її принципами користуються і тепер. Найбільш вдалою та сучасною визнано піраміду, розроблену Гарвардською школою громадського здоров’я під керівництвом американського дієтолога Уолтера Білета (див. наст. слайд).

Номер слайду 10

Піраміда здорового харчування

Номер слайду 11

Фізичні вправи і контроль ваги пов’язані простим правилом балансу енергії: зміна ваги = калоріям, які поступають в організм - калорії, які витрачаються. Якщо ви спалюєте стільки ж калорій, скільки ви споживаєте з їжею, то нічого не залишається на відкладання у жирових клітинах і вага не змінюється.

Номер слайду 12

Гарвардська тарілка здорового харчування

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Створіть меню на тиждень для себе та своєї родини із урахуванням рекомендацій які містяться в Гарвардській тарілці.

pptx
Додано
14 травня 2023
Переглядів
247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку