Презентація "Харчові добавки та їх використання"

Про матеріал
В пропанованій презентації втілена наскрізна лінія "Здоров'я і безпека". Мета проекту навчити дітей читати склад продуктів робити свідомий вибір, формувати відповідальне ставлення до свого здоров'я. Матеріал презентації може бути використаний при проведенні позакласних заходів і стане у пригоді педагогам для реалізації компетентнісного підходу й розкриття наскрізних ліній.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімія(харчові добавки та їх використання)

Номер слайду 2

Харчові добавки - за і проти Життя сучасної родини характеризується помітним впливом техногенно - антропогенних факторів, що призводять до забруднення продуктів харчування, води й повітря . Сміливо можна стверджувати, що кожний з нас із їжею, водою, повітрям отримує кілька грамів речовин, які не належать до харчових . Певний внесок роблять і харчові добавки .

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини , напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників . Ці природні чи синтетичні речовини збільшують термін зберігання продуктів чи надають їм певних властивостей . Історія застосування харч . добавок (оцтова чи молочна кислоти, кухонна сіль, деякі спеції та ін .) нараховує декілька тисячоліть , однак тільки в xix – xx ст. їм стали приділяти особливої уваги . Характерні риси харчових добавок

Номер слайду 5

Харчові добавки та їх використання. Харч . добавки використовуються з метою:збереження певних властивостей харч . продуктів ;надання харч . продуктам більш привабливого вигляду ;збільшення терміну зберігання харч . продуктів ; полегшення технологічної обробки продовольчої сировини ;здешевлення та скорочення технологічного процесу ;

Номер слайду 6

Кількість харч . добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягла 500 найменувань : у США перевищують 1500, в країнах ЄС досягає 1200, у Росії – 415, у Німеччині – 350, в Україні – 221 . Крім того , у країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин. Радою ЄС розроблена раціональна система кодифікації харч. добавок з літерою “Е”(від слова Європа або від слова “ їстівний ”). Цікаво знати

Номер слайду 7

Таблиця харчових добавок. ВК – вреден для кожи;З – запрещенный;Р – ракообразующий;ОО – очень опасный;П – подозрительный;РЖ – расстройство желудка; С – сыпь;РД – артериальное давление; О – опасный; Х – холестерин; РК – кишечное расстройство.

Номер слайду 8

Функціональна класифікація харчових добавок Розрізняють 30 функціональних класів харчових добавок : барвники, консерванти, антиоксиданти, підсолоджувачі, емульгатори, загусники, желюючі речовини, стабілізатори, посилювачі смаку, регулятори кислотності (буфери), розпушувачі, піногасники, глазурі, солі – плавителі, поліспушувачі борошна, отверджувачі, регулятори вологи, наповнювачі, гази – витискачі (для харч. продуктів в аерозольній упаковці) , модифіковані крохмалі, реч. для змащення пекарських форм та листів та ін.

Номер слайду 9

Впровадженню нових добавок має передувати проведення експериментальних досліджень на тваринах з вивченням загальної токсичності, кінетики в організмі, обміну реч. (на гризунах і не гризунах) . Дослідження віддалених наслідків використання харч. добавок на двох – трьох поколіннях тварин (ембріо - , гонадотоксичність, канцерогенність, мутагенність, алергогенність) , клінічні спостереження на добровольцях, а також виконання досліджень щодо їх ідентифікації та специфікації . Впровадження нових добавок

Номер слайду 10

Під час уведення харчових добавок у харч. продукти дотримуються таких вимог: Додавати в мін. необхідних кількостях . Додавати лише за умови, якщо мета не може бути досягнута іншим способом . Харчові добавки мусять бути нетоксичними і не збільшувати ризику захворюваності населення . Харчові добавки повинні мати високий ступінь чистоти (встановлюється технічними умовами). Вимоги щодо харчових добавок

Номер слайду 11

Класифікація добавок Наявність харч. добавок має фіксуватись на етикетці . При цьому добавка може позначатись як окрема реч. чи як представник функціонального класу разом з номером Е, наприклад натрій бензонат чи консервант Е 211 . Згідно з запропонованою системою цифрової кодифікації , класифікація добавок відповідно до призначення відповідає так :

Номер слайду 12

Цікаво знати (частина1) Алергікам не рекомендується споживати продукти харч. , в яких міститься : Е131, Е132 , Е160 , Е210 , Е214 , Е217 , Е230 , Е231 , Е232 , Е311 – 313 , Е951 . В асматиків Е102 , Е107 . Е122 – 124 , Е155 , Е211 – 214 , Е217 , Е221 – 227 можуть викликати напади . Людям, чутливих до аспірину, не рекомендується Е107, Е110 , Е122 – 124 , Е155 , Е214 , Е 217 . Вагітним жінкам не рекомендується вживати продукти харчування, які містять Е233 .

Номер слайду 13

Розлад травлення можуть викликати Е338 – 341 , Е407, Е 450 , Е461 , Е 463 , Е465 , Е466 . Небажані для маленьких дітей харч . добавки Е249 , Е262 , Е310 – 312 , Е320 . Е514 , Е623 , Е626 – 635 . Е320 не рекомендується людям з підвищеним рівнем холестерину в крові . Е127 може стати причиною порушення функцій щитовидної залози . Е230 – 233 не рекомендується людям зі шкірними захворюваннями . Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендується Е171 ,Е173 , Е220 , Е302 – 322 , Е510 , Е518 . Цікаво знати (частина 2)

Номер слайду 14

Продукт містить : Е122(барвник: відновлює забарвлення ; підозрілий );Е102 – барвник ; небезпечна речовина, може викликати рак шлунку. Моє дослідження

Номер слайду 15

М'ясні вироби“ Радянська ретро ”

Номер слайду 16

Зразок вмісту “Е”Містить небезпечні речовини(Е621); Е300 – ракоутворююча речовина, може викликати висип; Е250 – викликає підвищення артеріального тиску.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Вживати чи ні ?Е 202 ; Е270 ;Е412 ; Е415 – небезпечний;Е385 – розлад шлунку; Е160 – підозрілий.

Номер слайду 19

Експериментальні дослідження продуктів харчування Британські вчені провели експеримент : групі трирічних малюків спершу протягом двох тижнів давали сік, у якому було розчинено 20 мг річних штучних барвників, а потім два тижні натуральний сік . У період коли дітей годували не зовсім натуральним продуктом, вони були схильні до спалахів гніву, гірше концентрували увагу, погано спали. Разом з тим за даними однієї британської фірми, барвники використовуються у виробництві 78% дитячих десертів, 42% молочних коктейлів, 93% дитячих цукерок, 24% дитячих сирків, 41% напоїв для дітей, 32% чіпси, які виготовляються в цій країні.

Номер слайду 20

Щодо України, то тут ніхто цієї статистики не веде, але те, що й наші виробники використовують харчові добавки, ні для кого не секрет. Візьмемо для прикладу безалкогольні напої, які так полюбляють наші діти. Практично всі вони виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому ? Для виробника це полегшує технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із найпопулярніших підсолоджувачів – аспартам, він у 180- 200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення в організмі шкідливої речовини – метанолу, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам'яті тощо. Експериментальні дослідження харчових добавок(Україна)

Номер слайду 21

Солодка мрія кожного

Номер слайду 22

Жертва м'ясних виробів(частина1) Якщо людина не є переконаним прихильником релігії індусів, то вона із задоволенням ласує м'ясними виробами та одночасно поповнює власний організм “ будівельним матеріалом ” – білками. Забарвлення м'яса визначається пігментами складної будови, що міститься в м'язах. Це метміоглобін – реч . коричневого кольору, фіолетово - червоний – міоглобін та яскраво-червоний – оксиміоглобін.

Номер слайду 23

Доброякісний продукт має світлий або насичений червоний колір, темно-багряний відтінок плюс жир жовтого кольору є свідченням похилого віку забитої тварини. Якщо м’ясо заморожували та розморожували кілька разів, то жир буде рожевого кольору замість білого, а сухожилки взагалі червоні . Жертва м'ясних виробів (частина 2)

Номер слайду 24

Продукт викликає розлад шлунку(Е450-451); містить рако - утворюючі речовини (Е262 - 301); Е452 – небезпечна речовина. Ковбасні вироби – насолода чи смерть ?

Номер слайду 25

Ковбаса “ Ювілейна ”Містить : Е450, Е451, Е452 (викликає розлад шлунку).

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Смакові приправи (кетчуп гострий)Продукт містить Е1422 – ця реч. шкідлива для шкіри . Рак шлунку

Номер слайду 29

Плавлений сирок містить Е450, Е451, Е452 – всі три харч. добавки викликають розлад шлунку . Плавлений сир “Дружба”

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Сирок солодкий

Номер слайду 32

Сирок солодкий. Містить : Е1442(шкідливий для шкіри), Е440, Е417, Е415, Е120(небезпечний), Е330 (ракоутворюючий).

Номер слайду 33

Напій тархун “Росинка”Містить : Е102 (небезпечний), Е131 (рако - утворюючий), Е211 (підозрілий).

Номер слайду 34

Кисіль. Кисіль містить харчові добавки – Е124(небезпечний), Е122(підозрілий)Е122, Е124 – встановлюють і відновлюють колір продукту.

Номер слайду 35

Кофе “Nescafe” в стіках. Кофе містить харчові добавки групи Е340, Е471, Е451,Е452(викликає розлад шлунку), Е551(дуже небезпечний), Е331(рако-утворюючий).

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Продовжуємо дивуватись (частина 1)Скажімо, у деяких жувальних гумках є бутилгідрокситолуен (Е321), який негативно впиває на печінку. Дієтичний шоколад містить підсолоджуючу речовину – лактин (Е966), який викликає у деяких людей розлади шлунку. У мармелад додають сорбітанмоноолеат (Е494), який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор динатрійдифосфат (Е450); вчені підозрюють, що він знижує здатність до концентрації уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель із шоколадною начинкою нерідко підфарбовують небезпечним для здоров'я барвником (Е110), який надає цукеркам золотисто – оранжевого кольору й викликає в дітей невмотивовану нервову збуджуваність. Велику кількість добавок містять деякі види морозива.

Номер слайду 38

Нині майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубіках міститься натрій глутамат, який іноді позначають як “ підсилювач смаку “ або Е621. Японські вчені довели, що ця добавка негативно впливає на зір. Молекули глутамату зв'язуються з клітинами сітківки ока і знищують їх. У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів, які торгують екологічною продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але попри це бажаючих придбати такий товар багато, адже, як відомо, здоров'я за гроші не купиш !Продовжуємо дивуватись (частина 2)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
8 грудня 2023
Переглядів
327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку