Харчові добавки - за і проти Життя сучасної родини характеризується помітним впливом техногенно - антропогенних факторів, що призводять до забруднення продуктів харчування, води й повітря . Сміливо можна стверджувати, що кожний з нас із їжею, водою, повітрям отримує кілька грамів речовин, які не належать до харчових . Певний внесок роблять і харчові добавки .
Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини , напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників . Ці природні чи синтетичні речовини збільшують термін зберігання продуктів чи надають їм певних властивостей . Історія застосування харч . добавок (оцтова чи молочна кислоти, кухонна сіль, деякі спеції та ін .) нараховує декілька тисячоліть , однак тільки в xix – xx ст. їм стали приділяти особливої уваги . Характерні риси харчових добавок
Харчові добавки та їх використання. Харч . добавки використовуються з метою:збереження певних властивостей харч . продуктів ;надання харч . продуктам більш привабливого вигляду ;збільшення терміну зберігання харч . продуктів ; полегшення технологічної обробки продовольчої сировини ;здешевлення та скорочення технологічного процесу ;
Кількість харч . добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу досягла 500 найменувань : у США перевищують 1500, в країнах ЄС досягає 1200, у Росії – 415, у Німеччині – 350, в Україні – 221 . Крім того , у країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин. Радою ЄС розроблена раціональна система кодифікації харч. добавок з літерою “Е”(від слова Європа або від слова “ їстівний ”). Цікаво знати
Функціональна класифікація харчових добавок Розрізняють 30 функціональних класів харчових добавок : барвники, консерванти, антиоксиданти, підсолоджувачі, емульгатори, загусники, желюючі речовини, стабілізатори, посилювачі смаку, регулятори кислотності (буфери), розпушувачі, піногасники, глазурі, солі – плавителі, поліспушувачі борошна, отверджувачі, регулятори вологи, наповнювачі, гази – витискачі (для харч. продуктів в аерозольній упаковці) , модифіковані крохмалі, реч. для змащення пекарських форм та листів та ін.
Впровадженню нових добавок має передувати проведення експериментальних досліджень на тваринах з вивченням загальної токсичності, кінетики в організмі, обміну реч. (на гризунах і не гризунах) . Дослідження віддалених наслідків використання харч. добавок на двох – трьох поколіннях тварин (ембріо - , гонадотоксичність, канцерогенність, мутагенність, алергогенність) , клінічні спостереження на добровольцях, а також виконання досліджень щодо їх ідентифікації та специфікації . Впровадження нових добавок
Під час уведення харчових добавок у харч. продукти дотримуються таких вимог: Додавати в мін. необхідних кількостях . Додавати лише за умови, якщо мета не може бути досягнута іншим способом . Харчові добавки мусять бути нетоксичними і не збільшувати ризику захворюваності населення . Харчові добавки повинні мати високий ступінь чистоти (встановлюється технічними умовами). Вимоги щодо харчових добавок
Класифікація добавок Наявність харч. добавок має фіксуватись на етикетці . При цьому добавка може позначатись як окрема реч. чи як представник функціонального класу разом з номером Е, наприклад натрій бензонат чи консервант Е 211 . Згідно з запропонованою системою цифрової кодифікації , класифікація добавок відповідно до призначення відповідає так :
Цікаво знати (частина1) Алергікам не рекомендується споживати продукти харч. , в яких міститься : Е131, Е132 , Е160 , Е210 , Е214 , Е217 , Е230 , Е231 , Е232 , Е311 – 313 , Е951 . В асматиків Е102 , Е107 . Е122 – 124 , Е155 , Е211 – 214 , Е217 , Е221 – 227 можуть викликати напади . Людям, чутливих до аспірину, не рекомендується Е107, Е110 , Е122 – 124 , Е155 , Е214 , Е 217 . Вагітним жінкам не рекомендується вживати продукти харчування, які містять Е233 .
Розлад травлення можуть викликати Е338 – 341 , Е407, Е 450 , Е461 , Е 463 , Е465 , Е466 . Небажані для маленьких дітей харч . добавки Е249 , Е262 , Е310 – 312 , Е320 . Е514 , Е623 , Е626 – 635 . Е320 не рекомендується людям з підвищеним рівнем холестерину в крові . Е127 може стати причиною порушення функцій щитовидної залози . Е230 – 233 не рекомендується людям зі шкірними захворюваннями . Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендується Е171 ,Е173 , Е220 , Е302 – 322 , Е510 , Е518 . Цікаво знати (частина 2)
Експериментальні дослідження продуктів харчування Британські вчені провели експеримент : групі трирічних малюків спершу протягом двох тижнів давали сік, у якому було розчинено 20 мг річних штучних барвників, а потім два тижні натуральний сік . У період коли дітей годували не зовсім натуральним продуктом, вони були схильні до спалахів гніву, гірше концентрували увагу, погано спали. Разом з тим за даними однієї британської фірми, барвники використовуються у виробництві 78% дитячих десертів, 42% молочних коктейлів, 93% дитячих цукерок, 24% дитячих сирків, 41% напоїв для дітей, 32% чіпси, які виготовляються в цій країні.
Щодо України, то тут ніхто цієї статистики не веде, але те, що й наші виробники використовують харчові добавки, ні для кого не секрет. Візьмемо для прикладу безалкогольні напої, які так полюбляють наші діти. Практично всі вони виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому ? Для виробника це полегшує технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із найпопулярніших підсолоджувачів – аспартам, він у 180- 200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення в організмі шкідливої речовини – метанолу, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам'яті тощо. Експериментальні дослідження харчових добавок(Україна)
Жертва м'ясних виробів(частина1) Якщо людина не є переконаним прихильником релігії індусів, то вона із задоволенням ласує м'ясними виробами та одночасно поповнює власний організм “ будівельним матеріалом ” – білками. Забарвлення м'яса визначається пігментами складної будови, що міститься в м'язах. Це метміоглобін – реч . коричневого кольору, фіолетово - червоний – міоглобін та яскраво-червоний – оксиміоглобін.
Доброякісний продукт має світлий або насичений червоний колір, темно-багряний відтінок плюс жир жовтого кольору є свідченням похилого віку забитої тварини. Якщо м’ясо заморожували та розморожували кілька разів, то жир буде рожевого кольору замість білого, а сухожилки взагалі червоні . Жертва м'ясних виробів (частина 2)
Продовжуємо дивуватись (частина 1)Скажімо, у деяких жувальних гумках є бутилгідрокситолуен (Е321), який негативно впиває на печінку. Дієтичний шоколад містить підсолоджуючу речовину – лактин (Е966), який викликає у деяких людей розлади шлунку. У мармелад додають сорбітанмоноолеат (Е494), який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор динатрійдифосфат (Е450); вчені підозрюють, що він знижує здатність до концентрації уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель із шоколадною начинкою нерідко підфарбовують небезпечним для здоров'я барвником (Е110), який надає цукеркам золотисто – оранжевого кольору й викликає в дітей невмотивовану нервову збуджуваність. Велику кількість добавок містять деякі види морозива.
Нині майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубіках міститься натрій глутамат, який іноді позначають як “ підсилювач смаку “ або Е621. Японські вчені довели, що ця добавка негативно впливає на зір. Молекули глутамату зв'язуються з клітинами сітківки ока і знищують їх. У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів, які торгують екологічною продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але попри це бажаючих придбати такий товар багато, адже, як відомо, здоров'я за гроші не купиш !Продовжуємо дивуватись (частина 2)