Харчові та енергетичні потреби людиниЇжа повинна бути ліками, а не ліки-їжею Гіппократ
Номер слайду 2
Загальновідомий факт. Рівень здоров’я людини на 50 відсотків залежить від умов і способу життя, на 20 відсотків – від генетичних факторів, ще на 20 відсотків – від екології середовища й лише на 10 відсотків – від медицини. Сучасна медицина зі своїм арсеналом у 12 тисяч медикаментів виявляється в багатьох випадках безсилою перед 10 тисячами захворювань, зареєстрованих у міжнародній класифікації.
Номер слайду 3
Здоровий спосіб життя: Збалансоване харчування. Фізичні вправи, загартування. Відсутність шкідливих звичок. Доброзичливе ставлення до інших. Правильний розподіл свого часу.
Номер слайду 4
Найважливіше для здорового способу життя – це харчування, причому збалансоване!Більше овочів , фруктів, продуктів, які містять корисні для нашого організму речовини.
Номер слайду 5
Харчові продукти містять поживні речовини. Тваринного походження. Рослинного походження. Основні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, органічні кислоти, вода, мінеральні солі
Номер слайду 6
Ми – те, що ми їмо продукти , корисні для органів , на які вони схожіЛегені Очі Морква Горіх Мозок Серце Помідор Інжир Мошонка Нирка Квасоля Шлунок Підшлункова залоза. Батат Гриби Цитрусові Кістки Селера Імбир
Збалансоване харчування не передбачає надлишку або нестачі будь-яких поживних речовин. Авітаміноз - відсутність вітамінів. Гіповітаміноз - нестача вітамінів. Гіпервітаміноз – багато вітамінів.
Номер слайду 11
Номер слайду 12
Номер слайду 13
Харчування і здоров’яколи якість і кількість їжі відповідають потребам організму. Критерії раціонального харчування:калорійна цінність продуктів харчування;склад їжі;режим харчування;наявність «баластних речовин».
Номер слайду 14
Енергетичний балансспіввідношення енергії, що надходить до організму з їжею, та енергії, що витрачається внаслідок діяльності організму. Так, розумова праця з незначним фізичним навантаженням потребує в середньому 167,4 к. Дж енергії на 1 кг маси тіла на добу, а важка фізична праця – 255,2 к. Дж енергії на 1 кг маси тіла на добу.
Наслідки недостатнього харчування. Дистрофія. Обмеження росту. Затримка статевого дозрівання
Номер слайду 17
Завдання: Опрацювати §5,6. Підготуйте питання на вибір: З’ясуйте умови зберігання продуктів. Дізнайтесь, яку інформацію надають етикетки на продуктах. Запропонуйте поради до обіднього столу,обґрунтуйте їх. Складіть правила приготування та прийому їжі, обґрунтуйте їх.