Презентація "Хімічна вікторина"

Про матеріал
Поглинити знання з хімії, сформувати уявлення про тісний зв’язок хімії з іншими навчальними предметами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХІМІЧНА ВІКТОРИНА

Номер слайду 2

Мета: поглинити знання з хімії, сформувати уявлення про тісний зв’язок хімії з іншими навчальними предметами та про важливість знань з хімії для освіченої, ерудованої людини; формувати пізнавальний інтерес, розвивати логічне мислення, розширити кругозір; виховувати культуру спілкування і вміння співпрацювати у колективі; прищеплювати потяг до навчання та одержання сучасних наукових знань.

Номер слайду 3

Хто цікавиться предметом, у того відкриті очі і розум

Номер слайду 4

1. Хімія і загальна ерудиція. Який метал є найпоширенішим на Землі?(Алюміній)2. Який метал пов’язаний із двадцятип’ятирічним ювілеєм одруження?(Срібло)3. Назвіть найтвердішу речовину. (Алмаз)

Номер слайду 5

1. Хімія і загальна ерудиція4. Назвіть найдавніший сплав.(Бронза – сплав міді з оловом)5. Який російський хімік був відомим музикантом?(А. П. Бородін, 1833-1887)Назвіть речовину, яка може перебувати в трьох агрегатних станах.(Вода)

Номер слайду 6

1. Хімія і загальна ерудиція7. Чому вироби з алюмінію не піддаються атмосферній корозії?(Тому, що на повітрі алюміній покривається тоненькою плівкою оксиду, яка перешкоджає подальшому окисненню металу)8. Що паказує проба, яку ставлять на ювелірних виробах у вигляді клейма?(Проба показує, скільки одиниць маси дорогоцінного металу міститься в 1000 одиниць маси сплаву)

Номер слайду 7

2. Хімія і українська мова. Від назви якого хімічного елемента, викинувши три остані літери, можна утворити крик пташки?Яку воду старі люди називають непочатою?Що ви знаєте про «Танталові Муки»?Яке імя в українській міфології мала богиня води, яку вважали матірю всього живого й богинею родючості?

Номер слайду 8

Назвіть 5 приказок про воду. Пролиту воду назад не збереш. Прийшло з води, пішло з водою. Він, як вода скрізь просочиться. Де вода, там і верба. Тиха вода найглибша. Вчорашньої води не доженеш. Без води і не тупи, і не сюди.

Номер слайду 9

Назвіть 5 приказок про золото. Через золото сльози ллються. Срібло-золото тягне людину в болото. Золотом зайця не здоженеш. Добре – срібло, а золото – краще. Слово – срібло, мовчання – золото. Не все те золото, що блищить. Час дорожчий за золото. З золотом, як з вогнем: і тепло з ним, і небезпечно. Кинь ячмінь в болото – вбере тебе в золото. На вагу золота.

Номер слайду 10

7. Від назви якого хімічного елемента, викинувши три останні літери, відкинувши першу літеру, можна утворити назву спиртного напою? (Хром – ром)8. Від назви якого хімічного елемента, відкинувши останні три літери, можна утворити назву дерева? (Дубній – дуб)2. Хімія і українська мова

Номер слайду 11

3. Загадки про хімічні елементи. Я з металами стою, Хоч м’який, мов масло. Жовтим полум’ям горю. Й довго не погасну. Я поширений доволіВ соді, склі, в кухонній солі. НАТРІЙ

Номер слайду 12

3. Загадки про хімічні елементи. Срібно-білий активний метал,І повітря боїться він дуже.Є у грунті, унаших кісткахІ у водах підземних потужних…Є він в наших зубах білосніжних,А тому він метал дивовижний. КАЛЬЦІЙ

Номер слайду 13

4. Хімія і історія. За що в давнину на людину чекала кара через повішання на позолоченій шибениці, в одязі, прикрашеному блискітками?(Так карали звинувачених у брехні алхіміків та фальшивомонетників)2. Прикрасу з якого металу прагнула мати кожна паризька модниця у 1860-ті роки?()

Номер слайду 14

5. Хімія і фізика. Чому дорівнює густина води?(густина води – 1 г/см3)2. Чому лід плаває наповерхні води?(Тому що густина льоду менша за густину води в рідкому стані)3. У дистильованій воді приготувати настій лікарський плодів (шипшини, калини, чорниці) настій почав проводити електричний струм. Чому?

Номер слайду 15

5. Хімія і кулінарія. Який з цукрів найсолодший?(Фруктоза)2. Як називається «вінегрет» з металів?(Сплав)3. Як називається окрошка з точки зору складу?(Суміш)

Номер слайду 16

5. Хімія і кулінарія4. Який метал називають металом консервної банки?(Станум, олово)5. В яких харчових продуктах міститься багато Феруму?(Гречка, соя, какао)6. На який хімічний елемент багата ламінарія (морська капуста, бурі водорослі?(На йод)

Номер слайду 17

5. Хімія і медицина. Розчином якого отруйного газу лікуються на курортах?(Н2 S)2. Як називається метал, що викликає лихоманку?(Золото)3. Назвіть метал, вимірювач температури?(Ртуть)

Номер слайду 18

5. Хімія і медицина4. Яка волога може обвуглити?(Кислота)5. Який метал використовують для захисту від рентгенівських променів?(Свинець)6. Який метал має бактерицидні властивості?(Срібло)

Номер слайду 19

5. Хімія і медицина7. Нестача якого хімічного елемента в організмі людини призводить до карієсу?(Флуору)8. У якій сукні можна загоряти?(В ацетатній, тому що ацетатний шовк пропускає ультрафіолетові промені)

Номер слайду 20

7. Хімія і біологія. Який метал входить до складу хлорофілу?(Магній)2. До назви якого хімічного елементів входять назви тварин?(Цирконій – коні)3. Яке дерево є найкращим для виготовлення сірників?(Осика)

Номер слайду 21

7. Хімія і біологія4. Назвіть хімічний «хамелеон».(Лакмус)5. Яка вода стає каламутною від дихання?(Вапняна)6. Який хімічний елемент називають «царем живої природи»?(Карбон)

Номер слайду 22

7. Хімія і біологія7. Як називається хімічна речовина жовтого кольору, що утворюється у слуховому каналі?(Сірка)8. Яка якісна реакція на крохмаль?(Взаємодія з йодом)

Номер слайду 23

8. Хімія і географія. Замініть першу букву в назві хімічного елемента і отримайте назву протоки між Європою і Азію.(Фосфор – Босфор)2. Замість останню літеру в назві радіактивного хімічного елемента і отримайте назву гірської системи, що є кордоном між Європою і Азією(Уран – Урал)

Номер слайду 24

8. Хімія і географія3. Який хімічний елемент був спочатку відкритий на Сонці, а потім – на Землі?(Гелій)4. Як називається унікальний водний басейн, у якому зосереджено 20% усієї прісної води нашої планети?(Озеро Байкал)

Номер слайду 25

8. Хімія і географія5. До назв яких хімічних елементів входять назви річок?(Радон – Дон, Нільсборій – Ніл, Індій – Інд, Полоній – По)6. Назвіть три хімічні речовини, які завжди беруть з собою у дорогу туристи.(Н2 О, Na. Cl, C2 H5 OH)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
4 жовтня 2019
Переглядів
5765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку