ЯК ХЛІБ НА СТІЛ ПРИЙШОВХ Л І Б
Щоб хліб прийшов на наш стіл, люди завжди багато працювали. Спочатку землю орали
Потім засівали своє поле
Ціле літо поле доглядали, а, коли достигав урожай, виходили на косовицю, як на свято, дякуючи Богу за гарне збіжжя та погожу днину.
З ранку до ночі працювали у полі, щоб зібрати вчасно увесь хліб до зернини.
Коли збирали урожай, у поле виходили старі й малі
Закінчуючи останню ділянку поля в’язали сніп з якого до Різдва плели “дідуха”
А потім всі разом справляли обжинки
Коли врожай зібраний, звезений, складений в стодолу, починали його молотити
Намолочене зерно везли до млина
В такій печі наші прабабусі випікали паляниці на увесь тиждень
Щоб хліб не підгорав, пекли його на кленовому, дубовому, а іноді і на капустяному листі
Зараз люди мають багато різноманітних машин, які допомагають хлібу потрапити до нашого столу, та все одно спочатку хлібороби у серпні орють землю
Навесні поле боронують та засівають
Ціле літо хлібороби слідкують, щоб на полі не з’явилися шкідники та хвороби
І лише в липні комбайнери виходять в поле свої степові “кораблі”
Та як і раніше намагаються зібрати хліб до зернини
З поля водії везуть зерно на елеватор
Тут воно буде зберігатися до того часу, поки не потрапить у сучасний млин
З млина борошно потрапить на хлібокомбінат
І тільки тут випечуть для вас запашні паляниці , батони, булочки…
Привезуть все це до магазину, і від цього різноманіття у вас очі розбігатимуться
Та українські жінки й самі вміють випікати стільки видів хліба, що не кожен і назвати його правильно зможе
Спечуть вони і духмяний хліб
І від великодніх пасок очей не відвести
На весіллях гості не знають чи дивитися їм на наречену чи на коровай аж під стелю
А короваї печуть в Україні не тільки на весілля, а й на свята. Короваєм зустрічають і дорогих гостей
Калачі в Україні теж на славу
Цей обрядовий хліб називається книш
А такими “миколайчиками” пригощають дітей у день Святого Миколая
На “Стрітення” випікають мами дітям таких симпатичних пташок
Навіть маленькі господині спечуть перепічки та млинці
Із задоволенням дорослі та малі ласують пампушками та рогаликами
Коржики та хрустики чи вергуни – улюблені ласощі малечі
Галушки і в супі смачні
На заході нашої держави мами готують дітям на сніданок бакалійник, а на сході кекс з родзинками та горіхами
В когось на столі лагош, в когось легуміна
Хтось любить пляцок, а хтось завиванець
Перепічка. Макарони. Печиво. Тістечка. Торт
Та були колись в Україні часи, коли хліб був найбільшим скарбом
Тож бережіть хліб
Презентацію підготувала вчитель початкових класів Г. Г. Головко з використанням фото з мережі Інтернет
Реєструючись, ви погоджуєтеся з угодою користувача та політикою конфіденційності.
«На Урок». Освітній інтернет-проект