Презентація "ХЛІБ" до уроку з предмета "Я досліджую світ"

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю розповісти дітям про працю хліборобів колись і тепер та різноманітність сучасних виробів з борошна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ХЛІБ НА СТІЛ ПРИЙШОВХ Л І Б

Номер слайду 2

Щоб хліб прийшов на наш стіл, люди завжди багато працювали. Спочатку землю орали

Номер слайду 3

Потім засівали своє поле

Номер слайду 4

Ціле літо поле доглядали, а, коли достигав урожай, виходили на косовицю, як на свято, дякуючи Богу за гарне збіжжя та погожу днину.

Номер слайду 5

З ранку до ночі працювали у полі, щоб зібрати вчасно увесь хліб до зернини.

Номер слайду 6

Коли збирали урожай, у поле виходили старі й малі

Номер слайду 7

Закінчуючи останню ділянку поля в’язали сніп з якого до Різдва плели “дідуха”

Номер слайду 8

А потім всі разом справляли обжинки

Номер слайду 9

Коли врожай зібраний, звезений, складений в стодолу, починали його молотити

Номер слайду 10

Намолочене зерно везли до млина

Номер слайду 11

В такій печі наші прабабусі випікали паляниці на увесь тиждень

Номер слайду 12

Щоб хліб не підгорав, пекли його на кленовому, дубовому, а іноді і на капустяному листі

Номер слайду 13

Зараз люди мають багато різноманітних машин, які допомагають хлібу потрапити до нашого столу, та все одно спочатку хлібороби у серпні орють землю

Номер слайду 14

Навесні поле боронують та засівають

Номер слайду 15

Ціле літо хлібороби слідкують, щоб на полі не з’явилися шкідники та хвороби

Номер слайду 16

І лише в липні комбайнери виходять в поле свої степові “кораблі”

Номер слайду 17

Та як і раніше намагаються зібрати хліб до зернини

Номер слайду 18

З поля водії везуть зерно на елеватор

Номер слайду 19

Тут воно буде зберігатися до того часу, поки не потрапить у сучасний млин

Номер слайду 20

З млина борошно потрапить на хлібокомбінат

Номер слайду 21

І тільки тут випечуть для вас запашні паляниці , батони, булочки…

Номер слайду 22

Привезуть все це до магазину, і від цього різноманіття у вас очі розбігатимуться

Номер слайду 23

Та українські жінки й самі вміють випікати стільки видів хліба, що не кожен і назвати його правильно зможе

Номер слайду 24

Спечуть вони і духмяний хліб

Номер слайду 25

І від великодніх пасок очей не відвести

Номер слайду 26

На весіллях гості не знають чи дивитися їм на наречену чи на коровай аж під стелю

Номер слайду 27

А короваї печуть в Україні не тільки на весілля, а й на свята. Короваєм зустрічають і дорогих гостей

Номер слайду 28

Калачі в Україні теж на славу

Номер слайду 29

Цей обрядовий хліб називається книш

Номер слайду 30

А такими “миколайчиками” пригощають дітей у день Святого Миколая

Номер слайду 31

На “Стрітення” випікають мами дітям таких симпатичних пташок

Номер слайду 32

Навіть маленькі господині спечуть перепічки та млинці

Номер слайду 33

Із задоволенням дорослі та малі ласують пампушками та рогаликами

Номер слайду 34

Коржики та хрустики чи вергуни – улюблені ласощі малечі

Номер слайду 35

Галушки і в супі смачні

Номер слайду 36

На заході нашої держави мами готують дітям на сніданок бакалійник, а на сході кекс з родзинками та горіхами

Номер слайду 37

В когось на столі лагош, в когось легуміна

Номер слайду 38

Хтось любить пляцок, а хтось завиванець

Номер слайду 39

Перепічка. Макарони. Печиво. Тістечка. Торт

Номер слайду 40

Та були колись в Україні часи, коли хліб був найбільшим скарбом

Номер слайду 41

Тож бережіть хліб

Номер слайду 42

Презентацію підготувала вчитель початкових класів Г. Г. Головко з використанням фото з мережі Інтернет

pptx
Додано
11 березня 2020
Переглядів
3721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку