Презентація "Хмари і туман.Відмінності їх утворення"

Про матеріал
презентація "Хмари і туман, відмінності в їх утворенні" містить теоретичний матеріал та вправи на закріплення попереднього матеріалу "Вологість повітря" та вправи на закріплення нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія 6 клас

Номер слайду 2

“Вважай ти втратив день, в який не посміхнувся.”

Номер слайду 3

“Міф чи реальність” 1) Чи може в 1 м. куб. повітря при температурі – 10С вміститися 3 г. водяної пари? 2) 5 г. водяної пари при температурі +10 С ? 3) 10 г. водяної пари при температурі 0 С ?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

План вивчення нового матеріалу 1. Утворення туману та хмар. 2. Види хмар. 3. Хмарність

Номер слайду 6

ТУМАН Туман – конденсована водяна пара, що виникає в приземному шарі повітря в результаті зниження температури. Найчастіше тумани спостерігаються в Арктиці та в південних частинах океанів біля Антарктиди. В помірних широтах виділяють район о. Ньюфаундленда, біля якого зустрічаються тепла течія Гольфстрім і холодна Лабрадорська течія.

Номер слайду 7

Схема утворення хмар

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Завдання: Заповнити таблицю у зошитах, використовуючи матеріал підручника. Група Назва Висота утворення Зовнішній вигляд (малюнок) Які опади приносять Яку погоду передбачають І Шаруваті ІІ Купчасті ІІІ Перисті

Номер слайду 11

Шаруваті хмари Розташовуються на «нижньому поверсі», на висоті від 200 м до 2 км. Вони складаються з крапельок води і являють собою сірий однорідний хмарний шар, що нагадує туман. Вони щільною завісою вкривають небо, іноді «ховаючи» верхні поверхи висотних будинків. Зазвичай вони приносять дрібний дощ або сніг, причому дощ може йти протягом декількох годин.

Номер слайду 12

Купчасті хмари Формуються «поверхом» вище, на висоті 2—5 км, іноді їх вершини досягають висоти 8-10 км. Вони можуть складатися як із крапель води, так і з кристаликів льоду. Ці яскраво-білі хмари схожі на величезні вежі, куполи, гори, казкові замки. Якщо ви будете довго дивитися на них, то помітите, що форма цих хмар постійно змінюється. Це пов’язано з безперервністю їх утворення. Коли конденсація відбувається інтенсивно, крапельки води стають більшими, купчаста хмара начебто «супиться». Такі хмари приносять грози і зливи.

Номер слайду 13

Перисті хмари Найвищі, утворюються в тропосфері на висоті понад 12 км. Вони мають ніжно-білий колір і складаються з кристаликів льоду. За зовнішнім виглядом ці хмари нагадують пера і пух або тонкі нитки. Перисті хмари просвічуються і не дають тіні, тому їх можна спостерігати й у сонячний день. Вони не приносять опадів, але деякі з їх різновидів можуть передбачати зміну погоди

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

“ Практична лабораторія” Складання діаграми хмарності

Номер слайду 18

“Розкрийте проблему” Запитання 1. Чому при хмарному небі вночі можна не боятися похолодання? 2. Яка роль хмар? Чому хмари плавають по повітрю й не падають?

Номер слайду 19

“ За ширмою” Описати вид хмар, не називаючи його.

Номер слайду 20

« Сходження до хмар»

Номер слайду 21

Висновки: Хмари — це скупчення зважених в атмосфері крапельок води й кристаликів льоду. Найпоширеніші з них — купчасті, шаруваті, перисті і їх різновиди. Сукупність хмар, які спостерігаються на небі в певний час, називають хмарністю. Вона вимірюється в балах і вказує на ступінь покриття видимої частини неба хмарами. Хмарність — важливий показник погоди. Туман — це скупчення дрібних крапель води, або суміші крапель води й кристалів льоду, або тільки крижаних кристалів, що виникає в безпосередній близькості від поверхні землі або води.

Номер слайду 22

Домашнє завдання: 1. Опрацювати п.37 с.131-134 2. За власними спостереженнями визначте, які хмари бувають у нашій місцевості. 3. Підберіть прислів’я та загадки про хмари, поясніть їх.

Номер слайду 23

Голубий колір неба при розсіюванні хвиль

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Гарна презентація Використовую. Дякую.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
6894
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку