Презентація "Хрестові походи, причини, наслідки"

Про матеріал
На допомогу вчителям. Підходить як додатковий матеріал для дистанційних уроків. Можна використовувати з підручником. В матеріалі все доступно поснено, тому учнім буде легко з ним працювати
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хрестові походи. Держави хрестоносців. Духовно-рицарські ордени

Номер слайду 2

Мета уроку: охарактеризувати причини, хід і наслідки Хрестових походів, чернечі ордени та держави хрестоносців; поглиблювати навички самостійного аналізу документів та історичних карт, орієнтації у хронології подій; розвивати вміння висловлювати свої думки та поважати думки інших

Номер слайду 3

План уроку: 1. Хрестові походи: причини та передумови. 2. Перший хрестовий похід. 3. Держави Хрестоносців. 4. Духовно-рицарські ордени, мета їх створення та значення діяльності. 5. Другий, Третій, Четвертий хрестові походи. 6. Дитячий хрестовий похід. 7. Хрестові походи ХІІІ ст. 8. Наслідки Хрестових походів.

Номер слайду 4

Чому походи названі хрестовими? З чим це пов'язано?

Номер слайду 5

1. Яку роль відігравала церква у житті середньовічної людини? 2. Коли відбувся розкол церкви на православну та католицьку? 3. Які світові релігії ви знаєте?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Словник: Хрестові походи – це військові експедиції ХІ – ХІІІ ст., організовані західним християнським світом проти мусульман з метою звільнення Єрусалиму та Святої Землі (Палестини). Хрестоносці – воїни, що брали участь у Хрестових походах.

Номер слайду 8

Причини походів: 1. Прагнення церкви поширити свій вплив у світі 2. Право майорату 3. Неврожайні роки

Номер слайду 9

“Так хоче Бог!” Приводом до початку Хрестових походів став виступ папи Урбана ІІ у Клермоні 27 листопада 1095 р. із закликом про визволення Святої Землі з-під влади невірних.

Номер слайду 10

Папа Урбан ІІ закликає до походу

Номер слайду 11

Робота з таблицею: Учасники Причини участі в Хрестових походах Мета Духовенство Церква була багатим землевласником, прагнула збільшити свої володіння на Сході. У Європі не залишилося вільних земель. Захопити нові землі на Сході. Поширити вплив християнства на Схід. Збільшити прибутки. Дрібні безземельні рицарі Молодші сини феодалів не отримували землю у спадщину. Розбагатіти на грабунках. Одержати вільні землі. Селяни (складали більшість) Були кріпаками. Голодували. Потерпали від малоземелля та сваволі феодалів. - Одержати свободу й землю.

Номер слайду 12

Перший хрестовий похід (1096 – 1099 рр.) Привід до першого походу: Захоплення турками сельджурками Єрусалиму у 1071 році Прохання візанційського імператора у допомозі в боротьбі проти турків 1095 р. Заклик Папи Римського до віни проти невірних

Номер слайду 13

Перший хрестовий похід (1096 – 1099 рр.) Першими хрестоносцями стали селяни та міська біднота: вони навіть не потрапили до Святої Землі, оскільки були перебиті турками. Це був похід бідноти навесні 1096 року.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Перший хрестовий похід (1096 – 1099 рр.) Та вже восени 1096 року боротьбу розпочали рицарі та феодали 1099 року вони захопили Єрусалим

Номер слайду 16

Робота з документом Яку зброю використовували рицарі, щоб здобути Єрусалим? Як захищалися сарацини? Як середньовічні історики називали європейців-християн та мусульман? Як середньовічні автори оцінюють поведінку рицарів?

Номер слайду 17

Захоплення Єрусалиму Фульхерій Шартрський - французький священик, хроніст І Хрестового походу. Облога і здобуття Єрусалима хрестоносцями. Після того як франки... побачили, що важко здобути Єрусалим, вожді вирішили зробити дерев'яні драбини, щоб, зійшовши по них на самий верх стіни, з Божою допомогою здобути рішучим натиском місто. Коли це було зроблено..., хрестоносці з надзвичайною швидкістю атакували місто, але в не вдерлися в нього. Приготували машини,... серед яких була облогова башта, споруджена з коротких колод... Уночі її розібраною перенесли до одного з виступів,... зібрали її швидко й поволі присунули до стіни. Проте сарацини, захищаючись, чинили опір - поливали їх киплячою олією, пекли запаленими факелами башту й рицарів, що були в ній. Франки все самовідданіше стали битися й таранами проламали стіну. ... Незабаром франки велично вступили в місто — опівдні в п'ятницю, в день, коли Христос визволив увесь світ. ... Не було місця, де б не били сарацинів. У... Соломоновому храмі зарізали майже десять тисяч людей... Не зглянулися ні на жінок ні на малят. ... І після того великого кровопролиття хрестоносці заходили в домівки городян, захоплюючи все, що там бачили. Стало звичаєм: кожний, хто входив у будинок першим, — був він багатий чи бідний, — володів будинком і всім, що в ньому було, як власним.

Номер слайду 18

Цікаво знати Арабські джерела твердять, що хрестоносці “день за днем… грабували, завдаючи мусульманам незліченних бід, залишаючи по собі лише розорення й спустошення. Повсюдно вони сіяли вогонь своєї люті, були жорстокими й несправедливими до населення”. Еміль Сигнол. Завоювання Єрусалиму хрестоносцями. 15 липня 1099 р.

Номер слайду 19

Робота з картою

Номер слайду 20

Скільки часу проіснували держави хрестоносців

Номер слайду 21

Духовно-рицарські ордени Духовно-рицарські ордени – напівчернечі, напіввійськові організації західноєвропейських рицарів, які створювалися під керівництвом католицької церкви в ХІІ – ХІІІ ст. під час Хрестових походів.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Мета створення орденів: Підтримка і стимулювання руху хрестоносців; Збройний захист Святої Землі від невірних. Значення діяльності орденів: Сприяли укріпленню католицької церкви, перетворивши її на справжню державу з власними землями. Церква набула право накладати інтердикт на область або країну, проголошувати анафему або відлучати від церкви будь-яку особу.

Номер слайду 24

Другий хрестовий похід (1147 – 1149 рр.) Організований німецькою та французькою арміями. Завершився невдалою облогою Дамаска. Облога Дамаска 1148 р.

Номер слайду 25

У 1151 р. турки знищили графство Едеське. У 1187 р. Салах ад-Дін (Саладін), правитель Сирії, Єгипту, Месопотамії, завоював Єрусалим.

Номер слайду 26

Третій хрестовий похід ( 1189 – 1191 рр.) “Похід трьох монархів” Французький король Філіп ІІ Август Німецький імператор Фрідріх І Барбароса Англійський король Ричард І Левове Серце

Номер слайду 27

За хрестоносцями залишилася смуга середземноморського узбережжя від Тіра до Яффи.

Номер слайду 28

Четвертий хрестовий похід (1202 – 1204 рр.) Вперше хрестоносці пішли не проти мусульманського світу, а проти християнської Візантії. Хрестоносці захопили Константинополь та пограбували його. Засновано нові держави хрестоносців – Латинська імперія та держави під контролем Венеції.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Дитячий хрестовий похід 1212 р. Звільняти Гроб Господній та помститися за своїх батьків та дідів, що загинули в перших хрестових походах, рушили сотні тисяч підлітків. Частина дітей загинула під час переходу через Альпи, решту заманили на свої судна купці та продали в рабство в Алжир.

Номер слайду 31

Пґятий хрестовий похід (1217 – 1221 рр.) Спільна експедиція угорського короля Ендре ІІ, австрійського герцога, короля Кіпру, правителів хрестоносних держав проти Єгипту. Завершився невдачею.

Номер слайду 32

Шостий хрестовий похід (1228 – 1229 рр.) Німецький імператор Фрідріх ІІ Штауфен захопив Єрусалим. Християни отримали право вільно відвідувати святі місця.

Номер слайду 33

Сьомий хрестовий похід (1248 – 1254 рр.) Похід на Єгипет французького короля Людовіка ІХ Святого. Завершився поразкою. Король потрапив у полон.

Номер слайду 34

Восьмий хрестовий похід (1270 р.) Похід на Туніс французького короля Людовіка ІХ Святого . У війську хрестоносців розпочалася епідемія чуми, від якої й помер король. 1291 р. єгипетські війська взяли Акру – останню фортецю хрестоносців на Близькому Сході. Епоха Хрестових походів на Схід завершилася.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Наслідки хрестових походів:

Номер слайду 37

Давайте згадаємо: Назвіть причини Хрестових походів. Чи збігалися вони з виголошеними католицькою церквою. Який похід став найбільш вдалим? Скільки тривали Хрестові походи? Скільки років пройшло між першим та четвертим походами?

Номер слайду 38

Давайте згадаємо: Назвіть причини Хрестових походів. Чи збігалися вони з виголошеними католицькою церквою. Який похід став найбільш вдалим? Скільки тривали Хрестові походи? Скільки років пройшло між першим та четвертим походами?

Номер слайду 39

Домашнє завдання: 1. Опрацювати § 16. 2. Скласти хронологічну таблицю “Хрестові походи”. Дата походу Назва Результат походу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковальчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
19658
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку