Презентація "Хто керує процесами в нашому тілі"

Про матеріал
Презентація на тему "Хто керує процесами в нашому тілі" інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" для 5 класу Нової української школи. Презентація складена відповідно до підручника авторів Біда, Гільберг, Колісник.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто керує процесами в нашому тілі

Номер слайду 2

Нервова система керує та координує роботу різних органів організму людини. Вона складається з головного мозку, спинного мозку і нервів. У людини є 12 пар нервів, що відходять від головного мозку, і 31 пара спинномозкових нервів. Основними клітинами нервової системи є нейрони, які сприймають, обробляють інформацію й передають її далі у вигляді електричного або хімічного сигналу. Нейрони як клітини мають ядро та інші органели, а також коротші відростки - дендрити, і довші - аксони.

Номер слайду 3

У нервовій системі інформація передається своєрідною мережею нейронів, у якій вони виконують різні функції. Одні нейрони - чутливі, сприймають зовнішні й внутрішні впливи. Інші, вставні, передають інформацію від одного нейрона до іншого. Третя група - рухові нейрони, передають до органів команди для їхньої дії.

Номер слайду 4

Для сприймання впливів на організм, їхнього аналізу та вироблення відповіді для робочих органів утворюється ланцюг нейронів різних типів, який називають рефлекторною дугою . А реакції організму на різні впливи за участю нервової системи називають рефлексами.

Номер слайду 5

Діяльністю інших відділів головного мозку і спинним мозком керує кінцевий, або великий, мозок (80 % маси нашого мозку), який складається з правої і лівої півкуль. Вони вкриті корою, що утворює численні заглиблення - борозни й підвищення - звивини та складається аж із шести шарів нейронів. Найглибші борозни ділять півкулі на частки. У них є ділянки, кожна з яких виконує свої функції.

Номер слайду 6

У корі великих півкуль належить керуюча роль у процесах навчання, пам’яті, мислення, сприйнятті світу, формуванні поведінки людини.

Номер слайду 7

Д/З опрацювати параграф 58 Завдання. Створюємо модель мозку. Тобі знадобиться: пластилін різного кольору, картон. Що треба робити:1. Розглянь уважно малюнки головного мозку.2. Обери для відділів мозку і часток великих півкуль на свій смак різні кольори пластиліну.3. На картоні крок за кроком створюй модель головного мозку.4. Підпиши на картоні назви відділів і часток великих півкуль.

Номер слайду 8

Поетапне виконання моделі головного мозку

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кривуцик Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Федонюк Людмила Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
6004
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку