Презентація "Іноді говорять"

Про матеріал

Мультимедійна презентація "Іноді говорятьі". Використовується для розширення кругозору учнів. Показує фігури яких насправді існувати не може, якщо не врахувати оптичну ілюзію. Іноді говорять: «Побачити —означає перевірити». Проте час­то буває навпаки: побачити — означає обманутися.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іноді говорять…В. В. Постика вчитель фізики Глинської ЗШ

Номер слайду 2

YOUR TOPIC GOES HEREІноді говорять: «Побачити —означає перевірити». Проте час­то буває навпаки: побачити — означає обманутися. Підніміть­ся на підвищення, пройдіть повз дещо дивну фігуру і, спинившись під склепінням альтанки, помилуйтесь геомет­ричним небосхилом. Здається, все як слід? Та ні, щось у всьому, що оточує тут нас, не зовсім так ...

Номер слайду 3

Похід в нікуди…

Номер слайду 4

Похід в нікуди…Два невеликі підйоми — і ми біля вежі, яку довершують чарівні сходи. Наліво —нескінченний спуск. Підемо праворуч все вгору і вгору. Такого не може бути? А хіба історія людства — не вічний підйом? Від першого розщепленого каменя, з якого народилося зубило, до розщепленого атомного ядра ... Одначе, до цієї вежі не піднятися, зауважить дехто. Вгнутість виявляється опуклістю, а стіна — проваллям. Природі теж не легко було піднятися до Homo sapiens.

Номер слайду 5

Видатний архітектор і теоретик архітектури Ле Корбюзьє писав: «Що було б, якби людина винайшла систему, що сама по собі абсолютно логічна і водночас суперечить законам природи, і перейшла б від позірних побудов до їх практичного втілення? Вона відразу спіткнулася б, не встигнувши зробити ні кроку». Те саме чекає й тих, хто спробує відтворювати на практиці такий об'єкт.

Номер слайду 6

Широко популярні такі оптичні ілюзії, як неможливі об'єкти і фігури-перевертні. Коли уважніше придивитися до звичайної драбини з двома перетинками, помічаємо, що насправді такого виробу бути не може. На малюнку поруч з ним бачимо брусок із заглибленням, цілий брусок, до якого приставлено менший, або три стінки ящика, до яких притиснуто менший брусок.

Номер слайду 7

Стільці ніби поставили так, що по них можна перейти річку. Проте можна подумати також, що стільці стоять на березі один на одному. Чудова гойдалка, але, на жаль, на ній не можна погойдатися. Чому?Насамперед більшість бачить на нижньому малюнку вазу, а вже потім два силуети. Те ж саме відбувається, якщо змінити яскравість фігури і фону.

Номер слайду 8

Неможливі фігури. Людське око — надзвичайно тонкий природний інструмент. І все ж сприйняття — лише перший і не найголовніший ступінь пізнання. На перший погляд нічого дивного не помічаємо. Але трохи уваги — і виявляється, що всі фігури є лише по-різному замаскованими неможливими об'єктами.

Номер слайду 9

Неможливі фігури

Номер слайду 10

Неможливі фігури. Звідки б ми не розглядали людські творіння, вони сприймаються нами як різноманітні поєднання геометричних фігур, причому найчастіше не таких, якими вони є в дійсності. Тому психологія сприймання просторових об'єктів і виявлені при цьому ілюзії відіграють важливу роль в архітектурі, аерофотозніманні, військовій справі. Цікава математика теж взяла ці ілюзії до свого активу.

Номер слайду 11

Неможливі фігури

Номер слайду 12

TRANSITIONAL PAGE

Номер слайду 13

elementswww.animationfactory.com

pptx
Додав(-ла)
Постыка Виктор
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
Розділ 5. Хвильова та геометрична оптика
Додано
18 вересня 2018
Переглядів
938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку