ПРЕЗЕНТАЦІЯ " ІНСУЛЬТ"

Про матеріал
презентація " Інсульт" 10 клас до уроку з предмету Захист України, дівчата
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕДИКО – САНІТАРНА ПІДГОТОВКА ЗАХИСТ УКРАЇНИІНСУЛЬТ

Номер слайду 2

Інсульт – що це таке?Інсульт – це стан порушення кровообігу в мозку. Зазвичай відбувається під час закупорку судин мозку або розриві. Під час такого критичного стану гинуть нейрони, а кровопостачання мозкових півкуль порушується, що призводить до різних наслідків, іноді не зворотніх. У тканині мозку утворюється гематома, яка здавлює найближчі відділи. Велика гематома часто вимагає видалення хірургічним шляхом.Існує думка про те, що інсульт трапляється, в основному, у літніх людей. Це не так. Якщо для цього є передумови, або якщо людина знаходиться в групі ризику та має різні супутні захворювання. Інсульт дуже небезпечний, тому що не завжди є можливість повністю відновити втрачені функції, особливо рухову (такі випадки зустрічаються, наприклад, при втраті рухливості половини тіла, або руки або ноги). У деяких випадках людина протягом усього життя знаходиться на реабілітації, особливо це стосується рухових, мовних навичок, міміки обличчя , тощо.Є певні симптоми, за якими можна припустити патологію мозкового кровообігу. При їх появі потрібно негайно викликати швидку допомогу, адже рахунок йде на хвилини.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ознаки інсульту :головний біль з запамороченням, іноді – нудотою та позивами до блювання;раптове оніміння або поколювання в ділянці обличчя, кінцівок;слабкість в кінцівках – ноги і руки стають «ватяними»;повна або часткова втрата контролю над мускулатурою тіла;порушення мови та її сприйняття (неможливість чітко і розбірливо вимовляти слова, розуміти чуже мовлення);проблеми із зором;втрата свідомості;втрата координації рухів і рівноваги тіла;судомні напади;збільшення або зниження частоти серцевих ударів, дихання;різкий стрибок артеріального тиску;порушення ковтання.

Номер слайду 5

Види інсульту. Розрізняють геморагічний і ішемічний інсульт. У переважному числі у хворих діагностується ішемічний інсульт. Причиною його виникнення є звуження, або блокування артерій головного мозку, що призводить до зупинки кровообігу і неможливості доступу кисню до клітин головного мозку. Загибель нейронів мозку також пов'язана з нестачею кисню , якщо клітини систематично відчувають кисневий дефіцит, то поступово діяльність клітин стає гірше, отже, ризик інсульту багаторазово підвищується. Саме з цієї причини люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, та не ведуть здоровий спосіб життя, мають набагато більш високий ризик отримати інсульт, ніж професійні спортсмени або ті, хто постійно займається ходьбою, плаванням, і т.д.).

Номер слайду 6

Геморагічний інсульт. Геморагічний інсульт супроводжується крововиливом у тканини мозку в результаті порушення цілісності стінки судини. Такий вид інсульту настає швидко, буквально за кілька секунд. Основний симптом геморагічного інсульту – це гострий нестерпний біль у голові, який неможливо терпіти. Також у хворого може початися блювота, спостерігається втрата свідомості. У мозковій тканині утворюється згусток крові, який чинить тиск на сусідні тканини, в результаті у хворого спостерігається втрата пам'яті, дезорієнтація в просторі, втрата рівноваги, нетримання, знерухомлення, відсутність чутливості кінцівок, тощо. У разі геморагічного інсульту необхідно проведення операції, щоб видалити мозкову гематому.

Номер слайду 7

Симптоми ішемічного інсульту. Слабкість. Раптова слабкість чи заніміння половини обличчя, однієї руки чи ноги. Проблеми з мовою. Раптова неспроможність говорити чи розуміти мову. Порушення зору. Раптове порушення зору, зокрема часткова чи повна втрата зору на одне око або двоїння. Головний біль. Раптовий і надзвичайно сильний головний біль. Хиткість. Раптове порушення рівноваги і неспроможність ходити без сторонньої допомоги (особливо у разі поєднання з іншими ознаками).

Номер слайду 8

НАСЛІДКИ ІШЕМІЧНОГО ІНСУЛЬТУВнаслідок інсульту відбувається ушкодження головного мозку, що призводить до раптової втрати певних функцій, які забезпечувала уражена частина мозку. Головний мозок контролює все, що ми робимо, думаємо чи говоримо, тому ушкодження частини головного мозку може мати різноманітні наслідки: параліч половини тіла , порушення чутливості, порушення пам’яті, уваги чи мислення, порушення мовлення та читання, біль на паралізованій стороні тіла, тощо.

Номер слайду 9

Важливе значення мають не лише симптоми, а і причини інсульту. Існує значна поширеність таких факторів ризику, як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ожиріння і куріння. У групі ризику перебувають люди старшого віку. Виникнення інсульту провокується:атеросклерозом;палінням;гіпертонією;цукровим діабетом;алкоголем;зайвою вагою;малорухливим способом життя.

Номер слайду 10

Перша допомога Хворий повинен знаходитися в положенні лежачи з піднятою приблизно на 30° головою. Якщо спостерігаються блювотні позиви, необхідно повернути його голову і тулуб на бік, щоб уникнути попадання блювотних мас в органи дихання. Важливо звільнити дихальні шляхи і очистити ротову порожнину, якщо блювота вже сталася. Потерпілому не варто давати воду або їжу, так як при інсульті у людини нерідко трапляються спазми дихальних шляхів. Хворому в обов’язковому порядку слід забезпечити надходження свіжого повітря, відкривши кватирку або вікно. При цьому необхідно розстебнути одяг, послабити ремінь, комір.

Номер слайду 11

Наслідки порушення мозкового кровообігу і прогноз. Нормальне життя після інсульту можлива, але для того, щоб відновитися після цього захворювання доведеться пройти складний шлях реабілітації. Ускладненнями перенесеного ішемічного та геморагічного інсульту часто бувають:параліч або парез;порушення зв’язного мовлення, ковтання;амнезія;втрата наявних навичок самообслуговування;біль або оніміння тіла. Людині, що перенесла інсульт, особливо необхідна любов і турбота близьких. Важливо розуміти, що саме від дій при догляді, багато в чому залежить прогноз. Інсульт головного мозку в 2 % випадків розвивається повторно – у цьому випадку шанси на відновлення зменшуються в геометричній прогресії.

Номер слайду 12

При геморагічному інсульті з крововиливом в центрі мозку 90% пацієнтів гинуть протягом першого місяця. Якщо потерпілий впав у кому, спровоковану набряком мозку, ймовірність його відновлення в майбутньому, близька до нуля. Повторний інсульт, що трапився раніше ніж через місяць після попереднього, зовсім не залишає жодного шансу на одужання.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
4753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку