Презентація "Причини порушення прохідності дихальних шляхів"

Про матеріал
Презентація містить матеріали для вивчення теми про причини порушення прохідності дихальних шляхів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини порушення прохідності дихальних шляхів. Захист України 10 клас. Барановська Тетяна Іванівна,вчитель Опорного закладу «Доброводівська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Збаразької міської ради

Номер слайду 2

Схема дихальних повітроносних шляхів

Номер слайду 3

Якщо виникає часткове або цілковите порушення прохідності ДШ, то організм не отримує достатньої кількості кисню. Кисневе голодування головного мозку призводить до непритомності, а серця — до зупинки серцевої діяльності. За повної непрохідності ДШ виникає загроза для життя. Цей стан називають задухою, або асфіксією. Якщо не відновити дихання, то через 1—1,5 хв зупиниться серцебиття, а за 3-5 хв настає смерть.

Номер слайду 4

Причини непрохідності дихальних шляхів1. Западання кореня язика в разі непритомності в положенні на спині.2. Потрапляння у ДШ сторонніх предметів, блювотних мас або крові.3. Набряк слизової оболонки та надлишкова секреція слизу верхніх ДШ у разі травм та запалення.4. Набряк слизової оболонки гортані під час алергічної реакції;5. Спазм бронхів і голосових складок під час деяких захворювань і отруєннь.

Номер слайду 5

Западання кореня язика в разі непритомності в положенні на спині.

Номер слайду 6

Потрапляння у ДШ сторонніх предметів, блювотних мас або крові. Випадки: спроба проковтнути великі шматки їжі без старанного пережовування або вживання їжі похапцем; одночасне вживання їжі й жвава розмова, кашель, несподіване падіння та різкі вияви емоцій (сміх, плач, переляк тощо), які супроводжує глибокий вдих; надмірне вживання спиртних напоїв, адже алкоголь притупляє блювотний рефлекс, тому ризик удавитися під час їжі значно збільшується; за наявності зубних протезів, які заважають відчувати, чи достатньо пережована їжа; ходіння, гра або біг, коли в роті є їжа або сторонній предмет.

Номер слайду 7

Правила безпечного харчування Їжте не поспішаючи; відчуйте смак їжі, перед ковтанням ретельно її пережуйте. Намагайтеся не розмовляти і не сміятися, поки їжа в роті. Не поєднуйте з прийманням їжі іншу діяльність (читання, фізичні вправи тощо). Дотримуйте порад народної мудрості: «Під час їжі я глухий і німий». Не будьте байдужими: звертайте увагу на те, щоб їжа ваших молодших братиків і сестричок та їхніх друзів була без кісточок. Не пригощайте дітей насінням!Крім того, під час господарських робіт, не беріть до рота сторонніх предметів, які можуть потрапити в дихальні шляхи. Пам'ятайте, що, потрапивши в дихальні шляхи, блювотні маси, слиз, слина або кров спричиняють розвиток тяжкої пневмонії (запалення легенів).

Номер слайду 8

Набряк слизової оболонки та надлишкова секреція слизу верхніх ДШ у разі травм та запалення. Травма шиї призводить до запалення гортаніШвидкий розвиток непрохідності ДШ у дітей унаслідок запалення гортані

Номер слайду 9

Набряк слизової оболонки гортані під час алергічної реакції;Алергічний набряк гортані може супроводжувати набряк губ Алергени ! харчові продукти (молоко, мед, шоколад, яйця, цитрусові, полуниця тощо);! лікарські речовини (антибіотики, вітаміни, знеболювальні засоби тощо);! токсини, які потрапляють в організм при укусах комах;! хімічні речовини, які використовують у побуті (пральний порошок, шампуні тощо). Алергени потрапляють в організм:# інгаляційно (вдих), # через шлунково-кишковий тракт,# через кров# під час контакту з домашніми тваринами (коти й собаки). Унаслідок алергії, інфекції або їх поєднання, набряклі голосові складки та внутрішній шар гортані й трахеї звужують просвіт дихальних шляхів, що призводить до погіршення їх прохідності

Номер слайду 10

Спазм бронхів і голосових складок під час деяких захворювань і отруєннь. Значне скорочення м’язів голосових складок і бронхів називають спазмом, який, звужує їх просвіт і порушує прохідність дихальних шляхів. Виникає у відповідь на вплив холоду, диму, стресу, алергену, розвитку інфекції тощо. Напад бронхіальної астми

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Вивчити & 12 Виконайте тести за посиланням join.naurok.ua,код доступу 1796444

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яцук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Романенко Тетяна Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
10729
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку