Презентація, "Інтер’єр оселі"

Про матеріал
Презентація до уроку в 6 класі за темою "Інтер’єр оселі", до підручника Технології 6 клас за редакцією О. Біленко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтер’єр оселі

Номер слайду 2

Інтер’єр — це архітектурно й художньо оздоблена внутрішня частина будинку, що забезпечує комфорт людині та визначає функціональне призначення приміщення. Від чого залежить інтер’єр оселі, її неповторність, самобутність? Насамперед від особливостей людей, які там проживають: їх кількості, віку, виду діяльності, уподобань тощо. Домівка має об’єднувати своїх мешканців. Важливо, щоб у ній завжди жилося зручно та затишно.

Номер слайду 3

Також на інтер’єр житла впливають:потреби людини;традиції суспільства;модні тенденції;умови будівництва. Композиція інтер’єру — особливе розташування та співвідношення його складових частин: меблів, світильників, побутового обладнання тощо.

Номер слайду 4

Основні властивості інтер’єру. Функціональні — ті, які сприяють нормальним умовам життя людей. Що раціональніше планування, то зручніше розставлено меблі та обладнання. Гігієнічні — це забезпечення звукової ізоляції, повітрообміну, тепла та належної роботи санітарно-гігієнічного обладнання. Естетичні — це гармонія речей і місця, цілісність та узгодженість. Також це розміщення речей у просторі, їх відповідність одна одній, озеленення.

Номер слайду 5

Освітлення житла. Природне — це світло неба (пряме, розсіяне, відбите), що проникає в приміщення крізь світлові отвори. Штучне — створене за допомогою різноманітних світильників:загальне — заповнює світлом весь простір (люстра в центрі стелі);місцеве — освітлює одну функціональну зону або робочу площину (торшер, бра, настільна лампа);комбіноване — поєднує загальне та місцеве освітлення окремих зон;спрямоване — підкреслює якийсь елемент інтер’єру (картину, статуетку, квіти тощо) вузьким світловим потоком;акцентне — наголошує певний естетичний задум.

Номер слайду 6

Оформлення віконних і дверних отворів. Штори — завіси з тканин, що не просвічуються (бувають підйомними та розсувними). Гардини — завіси на вікна з м’якої набивної або прозорої тканини, тюлю, мережива, сітки, які драпіруються (утворюють складки). Портьєри — завіси на вікна або двері з щільної тканини. Їх використовують для ізоляції від світла й шуму та оздоблення віконного або дверного отвору. Жалюзі — ряд пластин, з’єднаних між собою так, щоб відкриватися, пропускаючи сонячне світло, і закриватися, ізолюючи приміщення від вулиці.

Номер слайду 7

Оздоблення оселіЗагальну колірну гаму приміщення обирають залежно від його призначення, розмірів, освітленості та орієнтації на сторони світу. Зайва строкатість рано чи пізно починає створювати дискомфорт. Усі матеріали мають бути екологічно чистими. Вироби з тканини надають інтер’єру неповторного характеру, створюють атмосферу затишку та тепла.

Номер слайду 8

Зонування в інтер’єріЗонування — розділення простору на функціональні зони. Функціональна зона — окрема ділянка приміщення, де відбуваються певні життєві процеси (сон, харчування, навчання, відпочинок). Розрізняють дві основні функціональні зони: зону денної активності та зону сну й відпочинку. У міру можливості потрібно відокремлювати їх одну від одної. Приміщення дитячої кімнати зазвичай поділяють на навчальну й ігрову, а також відпочинкову зони.

Номер слайду 9

Зонування за допомогою арки. Зорово розділити на потрібні зони простір приміщення можна спорудженням арки. Вона створює відчинених дверей.

Номер слайду 10

Зонування шпалерами. Різні за кольором або орнаментом шпалери несуть різне смислове навантаження. Розмістивши в кожній зоні різні шпалери або 3 D-панелі, можна досягти візуального ефекту різних кімнат.

Номер слайду 11

Новітні досягнення науки, техніки і технологіїМагнітні шпалери — одна з останніх новинок на ринку оздоблювальних матеріалів, поява якої стала можливою завдяки використанню високотехнологічних процесів виробництва.

Номер слайду 12

Зонування кольором. Це чудовий спосіб для виділення функціональних зон та акцентування уваги на кожній з них. Використовуючи цей прийом, варто продумати колірне рішення для кожного елемента зони, починаючи від стін і закінчуючи меблями та декором.

Номер слайду 13

Зонування текстилем. Текстильне зонування здійснюють за допомогою штор і завіс. Їх основною перевагою є естетичність і практичність. Їх легко монтувати, а фактуру та колір можна регулярно міняти. Також тканини зазвичай допомагають створити в домівці затишок.

Номер слайду 14

Зонування ширмами. Використання декоративних ширм у зонуванні простору — мабуть, найстаріший і найпростіший прийом. Ширми віддавна активно використовували в будинках Азії та Європи. Саме тому цей предмет інтер’єру добре вписується в стилі, що передбачають створення відчуття старовини.

Номер слайду 15

Зонування за допомогою озеленення. Гарний та екологічний спосіб зонування можливий із використанням живих рослин.

Номер слайду 16

Зонування світлом. За допомогою різних рівнів, відтінків та яскравості освітлення житлові зони здатні створювати відчуття різних приміщення. Світильники можуть бути вбудовані або навісні, настінні або стельові. Часто використовують підсвічування в нішах і карнизах. Різні світлові вирішення можуть змінювати простір до невпізнання.

Номер слайду 17

Зонування за допомогою декоративних конструкцій. Це зручний і практичний поділ зон приміщення, що підходить для великих просторів. Такий спосіб передбачає використання перегородок, подіумів (підвищень), багаторівневих стель, крокв або колон.

Номер слайду 18

Зонування меблями. Це найпростіший та найефективніший інструмент зонування простору. Для візуального поділу кімнати можна використовувати практично будь-який предмет меблів. З цією метою застосовують як вбудовані стелажі чи кухонні стійки, так і будь-які пересувні меблі.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
22 квітня
Переглядів
49
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку