Презентація "Іспанія"

Про матеріал
ЕГП Іспанії, країни Європи. Населення, рельєф, водні ресурси, сільське господарство, промисловість, енергетика, туризм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іспанія

Номер слайду 2

До переказу однієї історії, один із королів Арагону побажав мати свій прапор. Оглядаючи різні проєкти прапорів, він зупинився на одному з гладким золотим полем. Потім він велів подати келих свіжої крові тварин і, зануривши в нього два пальці, монарх провів ними по жовтому полотнищу, на якому вийшли дві червоні смуги. Згодом прапор Арагону став державним прапором всієї Іспанії.

Номер слайду 3

Візитка країни Площа: 506 030 км²Населення: 47,42 мільйона (2021)Столиця: Мадрид. Форма правління: Конституційна монархія, парламентська Державний устрій: федерація Територіально-адміністративний поділІспанія складається з 17 автономій та 2 міст зі спеціальним статусом – Сеута та Мелілья. 17 автономій у свою чергу поділяються на провінції, загальна кількість яких складає 52 Валюта: євро Релігія: християнство, римо-католицька.

Номер слайду 4

Іспанія — південноєвропейська країна, що межує з п'ятьма іншими країнами: на сході — з Андоррою і Францією , на півдні — з Гібралтаром (Велика Британія) і, на африканському континенті, Марокко, на заході — з Португалією. Іспанія на півночі омивається водами Біскайської затоки; на північному сході — Балеарського і на півдні — водами моря Альборан Середземного моря Атлантичного океану. Територія держави відповідає Піренейському півострову.

Номер слайду 5

Рельєф Понад 65 % території країни розташовано на відмітках вище 500 м, в тому числі понад 25 % — вище 1000 м. Середні висоти — 660 м; найнижча точка — рівень вод Атлантичного океану (0 м); найвища точка — гора Тейде на острові Тенерифе Канарського архіпелагу (3718 м). Рельєф Іспанії різноманітний, тут домінуючу роль відіграють системи гірських хребтів і високогірних плоскогір'їв. На півночі і північному сході знаходяться середньовисотні гори — важкодоступні Піренеї, Кантабрійські, Іберійські і Каталонські, на півдні — Андалузькі і гори Сьєрра-Морена.

Номер слайду 6

Мінерально-сировинна база Іспанії Надра Іспанії багаті на ряд корисних копалин: кам'яне вугілля, буре вугілля, залізну руду, мідь, свинець, цинк, уранові руди, вольфрам, ртуть, пірит, магнезит, флюорит, гіпс, каолін, калійні солі.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

НаселенняІспанія високоурбанізована країна. Рівень урбанізованості становить 79,6 % населення країни (станом на 2015 рік), темпи зростання частки міського населення — 0,52 % Головні міста держави: Мадрид (столиця) — 6,199 млн осіб, Барселона — 5,258 млн осіб, Валенсія — 810,0 тис. осіб

Номер слайду 9

Економічний розвиток Розвинена індустріально-аграрна країна. За обсягом промислової продукції в кінці ХХ ст. вона посідала 5-е місце в Європі і 8-е — у світі. Основні галузі промисловості: текстильна, харчова, металообробна, хімічна, кораблебудування, машинобудування, туризм. Транспорт — залізничний, автомобільний, морський.

Номер слайду 10

У сільському господарстві 1990-х років висока міра концентрації земельної власності. Посіви зернових, соняшника, бавовника, цукрового буряка. Виноградарство, вирощування оливи, цитрусових, овочівництво. Розведення великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз. Заготівля пробки. Рибальство. Лісозаготівлі.

Номер слайду 11

Промисловість Розвинене машинобудування (судно- і авто-, верстатобудування, електротехнічна і радіоелектронна промисловість), а також нафтопереробна і нафтохімічна, хімічна, текстильна, харчосмакова промисловість, в тому числі виноробство і виробництво оливкової олії. Текстильна промисловість, зосереджена в Каталонії, особливо в Барселоні. Головний осередок чорної металургії — Країна Басків з центром у Більбао.

Номер слайду 12

Енергетика Основу енергетики Іспанії становить імпортна нафта для ТЕС. Нафтопереробка, як правило, здійснюється в портових містах. Її річна потужність становить понад 60 млн т сирої нафти. Власний видобуток вугілля (кам'яного і бурого) забезпечує лише 1/5 енергетичних потреб, частка невеликих ГЕС і кількох АЕС дорівнює приблизно 1/6.

Номер слайду 13

Найбільшими іспанськими компаніями є Seat (виробництво автомобілів), Zara (модний одяг), Llardo (виробництво з фарфору). Чотири іспанські компанії потрапили в Топ-100 найвідоміших світових брендів 2007 року: банк Santander, Zara, банк BBVA і телекомунікаційна компанія Telefоnica Mоviles.

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
2342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку