Презентація "Історичні умови, філософське та естетичні підґрунтя класицизму. Характерні ознаки класицизму як художнього напряму. Мольєр – майстер класицистичної комедії."

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть провести узагальнення з уроку "Історичні умови, філософське та естетичні підґрунтя класицизму. Характерні ознаки класицизму як художнього напряму. Мольєр – майстер класицистичної комедії. Художнє новаторство Мольєра у драматургії, вплив його відкриттів на світове театральне мистецтво. Історія створення комедії «Міщанин-шляхтич».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУІсторичні умови, філософське та естетичні підґрунтя класицизму. Характерні ознаки класицизму як художнього напряму. Мольєр – майстер класицистичної комедії. Художнє новаторство Мольєра у драматургії, вплив його відкриттів на світове театральне мистецтво. Історія створення комедії «Міщанин-шляхтич».

Номер слайду 2

НАША МЕТА:1. Дізнатися про класицизм як художній напрям2. Познайомитися з Мольєром– майстром класицистичної комедії3. Поцікавитися історією створення комедії «Міщанин-шляхтич»

Номер слайду 3

Класицизм: Мистецтво Розуму Європейська культура XVII століття відзначалася вірою у великі можливості людського розуму. Цей раціоналізм став основою для розвитку класицизму - художнього напряму, що ставив за мету наслідування ідеалів античного мистецтва. Класицизм справив значний вплив на розвиток європейського мистецтва, відзначаючись гармонійністю, чіткістю побудови та прагненням до досконалості.

Номер слайду 4

Естетичні принципи класицизму. Розум - критерій Краси. Класицисти вважали, що розум є основним критерієм художньої правди та прекрасного. Вони прагнули наслідувати античні зразки, які, на їхню думку, втілювали вічні ідеали краси. Чіткість композиціїКласицисти дотримувалися суворих правил у побудові творів, зокрема правила трьох єдностей (часу, місця, дії) для драматургії. Вони прагнули до логічності, гармонійності та цілісності всіх елементів твору.Ієрархія жанрів. Класицисти встановили чітку ієрархію жанрів, поділяючи їх на високі (ода, трагедія), середні (наукові твори, сатири) та низькі (комедія, пісні). Кожен жанр мав свої тематичні та стильові особливості.

Номер слайду 5

Мольєр - майстер класицистичної комедіїНоваторство Мольєра. Мольєр був одним із найвидатніших представників класицистичної драматургії. Він відійшов від суворих канонів жанру, вводячи в комедії живу народну мову, сатиричні елементи та критику суспільних вад. Вплив на світовий театр. Новаторські підходи Мольєра до драматургії справили значний вплив на розвиток світового театрального мистецтва. Його комедії вирізнялися гостротою конфлікту, психологічною глибиною образів та майстерністю сценічної дії. Комедія "Міщанин-шляхтич"Ця комедія Мольєра є яскравим прикладом його художнього новаторства. У ній автор влучно висміює прагнення міщанина до аристократичного способу життя, викриваючи соціальні вади суспільства.

Номер слайду 6

Історія створення п’єси "Міщанин-шляхтич"1 Замовлення Короля. Комедія "Міщанин-Шляхтич" була створена на замовлення короля Людовика XIV для святкування весілля його молодшого брата.2 Робота над п'єсою. Мольєр працював над п'єсою протягом кількох місяців, ретельно опрацьовуючи сюжет та образи персонажів.3 Прем'єра. Прем'єра комедії відбулася 14 жовтня 1670 року в Версальському палаці. Вона мала великий успіх і стала однією з найвідоміших п'єс Мольєра.

Номер слайду 7

Сюжет комедії "Міщанин-Шляхтич"1 Головний герой. Головним героєм комедії є Журден, заможний міщанин, який прагне стати шляхтичем і наслідувати аристократичний спосіб життя.2 Сатира на соціальні вади. Мольєр влучно висміює марні спроби Журдена підвищити свій соціальний статус, викриваючи вади суспільства, де походження важливіше за особисті якості.3 Комічні ситуаціїКомедія рясніє комічними ситуаціями, пов'язаними з намаганнями Журдена стати шляхтичем, що створює гумористичний ефект.

Номер слайду 8

Образ Журдена – втілення соціальних амбіцій. Прагнення до аристократизму. Журден прагне стати шляхтичем, наслідуючи аристократичний спосіб життя та манери. Заможність. Журден - заможний міщанин, який використовує своє багатство для досягнення соціального статусу. Прагнення до освіти. Журден намагається здобути освіту, щоб відповідати уявленням про шляхетність. Соціальні амбіціїГоловною рушійною силою Журдена є прагнення підвищити свій соціальний статус.

Номер слайду 9

Комічні ситуації в п’єсі "Міщанині-шляхтич"Урок танців. Комічною є сцена, де Журден отримує урок танців, намагаючись опанувати аристократичні манери. Урок філософіїКомічним є епізод, де Журден намагається здобути філософську освіту, щоб відповідати уявленням про шляхетність. Церемонія посвячення. Кульмінацією комічних ситуацій є сцена урочистого посвячення Журдена в шляхетне звання.

Номер слайду 10

Викриття соціальних вад у п’єсі "Міщанин-шляхтич"Прагнення до аристократизму. Журден, як типовий представник заможного міщанства, прагне наслідувати аристократичний спосіб життя. Критика соціальних вад. Мольєр влучно висміює та викриває ці марні спроби, демонструючи вади суспільства, де походження важливіше за особисті якості. Викриття лицемірства. Комедія показує, що справжня шляхетність не в зовнішніх атрибутах, а в моральних якостях людини.

Номер слайду 11

Значення комедії "Міщанин-Шляхтич"Художнє новаторство. Мольєр відійшов від суворих канонів класицистичної драматургії, вводячи в комедію живу народну мову, сатиричні елементи та критику суспільних вад. Викриття соціальних вад. П'єса влучно висміює марні спроби міщанина підвищити свій соціальний статус, викриваючи лицемірство та вади суспільства. Вплив на світовий театр. Новаторські підходи Мольєра справили значний вплив на розвиток світового театрального мистецтва.

Номер слайду 12

Висновок: Класицизм: Мистецтво Розуму. Класицизм як художній напрям ґрунтувався на вірі в можливості людського розуму, прагненні до гармонії та наслідуванні античних зразків. Мольєр - майстер класицистичної комедіїМольєр був одним із найвидатніших представників класицистичної драматургії, який вніс значний внесок у розвиток світового театрального мистецтва. Комедія "Міщанин-Шляхтич"Ця комедія Мольєра є яскравим прикладом художнього новаторства. Вона влучно висміює соціальні вади суспільства.

pptx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
19 червня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку