Презентація. Історико-культурні епохи

Про матеріал
Презентація з історії України. Тема: Історико-культурні епохи............................................................................................................................................................................................
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНІ ЕПОХИ

Номер слайду 2

ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНІ ЕПОХИЩо називають історико-культурною епохою і навіщо історики послуговуються цим поняттям? Історики поділяють історичний час на великі відтинки – періоди, або епохи. Слово «період» – у цьому значені вживають для окреслення важливого етапу в історії країн і народів, для якого характерні визначні події, явища тощо. Історико-культурною епохою називають великий проміжок часу в історії людства, що певними спільними ознаками відрізняється від інших історичних періодів. Культура – це сукупність матеріальних і духовних цінностей, тобто все, чого досягло людство у своєму розвитку.

Номер слайду 3

В історії європейських народів виокремлюють кілька історико-культурних епох: Первісна доба – це найдовший період в історії людства. На наших землях первісна доба тривала від 1 млн років до IX-VIII ст. до н.е. Саме тоді виникли кам’яні сокири, дерев’яні списи, лук і стріли. Пізніше люди приручили й одомашнили тварин, навчилися вирощувати рослини, ткати, виготовляти одяг, посуд, будувати житло.2. Античність – це інша давня епоха в історії людства. Назва походить від латинського слова антікос, що означає давній. Ця епоха тривала від IX-VIII ст. до н.е. до кінця V ст. н.е. В античну епоху на теренах Європи постали перші держави. Історію античності пов’язують із Давньою Грецією і Давнім Римом. В античному світі досягли розквіту всі, без винятку, сфери культури – освіта, наука, література, мистецтво.

Номер слайду 4

3. Середні віки – це наступна історична епоха, яка тривала тисячу років – від кінця V до кінця XV століття. У Європі Середні віки – це доба панування християнської релігії. А ще це період лицарства, могутніх володарів, які силою зброї відвойовували собі нові землі.4. Новий час – це епоха від кінця XV до початку XX століття. Початком її стало відкриття європейцями невідомих їм раніше земель і морських шляхів, що прийнято називати великими географічними відкриттями. Саме в Новий час з’явилися великі механізовані виробництва, спершу фабрики, а потім і заводи.

Номер слайду 5

Яке місце історії України на лінії часу?

Номер слайду 6

КИЇВСЬКА ДЕРЖАВА (КИЇВСЬКА РУСЬ-Україна IX-XIII ст.) 988 р. Запровадження християнства як державної релігії великим князем київським Володимиром Великим Понад тисячу років тому наші предки почали творити державу із центром у Києві, яка незабаром розпросторилася на землях від гір Карпатських на заході до річки Волги на сході, від моря Чорного на півдні до Білого моря на півночі і в період розквіту була найбільшою державою тогочасної Європи. Історики називають ту державу Київською Руссю. Проіснувала вона до середини XIII століття.

Номер слайду 7

КОРОЛІВСТВО РУСЬКЕ (ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА ДЕРЖАВА XIII – середина XIV століття)1253 р. Коронація Данила Романовича Безпосередньою спадкоємицею Київської Русі стала Галицько-Волинська держава. Утворена 1199 р. князем Романом Мстиславовичем, вона проіснувала до 1340 р. Добу найвищого піднесення Галицько-Волинського князівства історики пов’язують з ім’ям Романового сина – князя, згодом короля Данила

Номер слайду 8

КОЗАЦЬКА ДОБА (XVI-XVIII ст.)1648 р. Початок Національно-визвольної війни українського народу проти польського володарювання. Її очолив Богдан Хмельницький Протягом кількох століть – від XVI до кінця XVIII ст. – тривав на нашій землі період, який називають козацьким. За Дніпровими порогами козаки заснували Запорізьку Січ. Саме там сформувалися органи законодавчої та виконавчої влади, судочинства, виробилися особливі закони, за якими жили запорожці і які поступово поширилися на українських землях. Державотворчий досвід козацтва знайшов продовження в українській козацькій державі Війську Запорізькому, яке постало внаслідок Національно-визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького проти Польщі. Оскільки вища влада в цій державі належала гетьману, історики називають її ще й Гетьманщиною.

Номер слайду 9

ТВОРЕННЯ НОВОЇ УКРАЇНИ, ДЕРЖАВА Україна (XIX-XX ст.)24 серпня 1991 р. було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Тому щороку в цей день відзначається свято українського народу – День Незалежності28 червня 1996 р. було ухвалено Конституцію України – Основний Закон нашої держави XIX ст. Україна зустрічала розділеною між Російською та Австро-Угорською імперіями. Проте й за таких обставин українці, спираючись на самобутню тисячолітню культуру й такі самі давні традиції власної держави, продовжували залишатися окремим народом. XX ст. було трагічним для українців: поразка в Українській революції 1917 – 1921 рр., Голодомор 1932 – 1933 рр., лихоліття Другої світової війни, перебування у складі Союзу Радянських Соціалістичних Республік. У цій державі Україна перебувала до 1991 року. 24 серпня 1991 р. урочисто проголошено незалежність України.

Номер слайду 10

IX–XIII ст. Київська Русь. XIII–XIV ст. Галицько-Волинська держава. XVI–XVIII ст. Козацька доба. XIX ст. Україна у складі двох імперій1922 – 1991 рр. Україна у складі СРСРвід 1991 р. Сучасна Україна

pptx
Додав(-ла)
Вашкович Олеся
Додано
3 листопада 2020
Переглядів
3231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку