Презентація "Історія пізнання Землі"

Про матеріал
Базова презентація за темою "Історія пізнання Землі". Файл містить відомості про найбільш видатні відкриття починаючи з древньої єпохи до нового часу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія пізнання землі

Номер слайду 2

Мапа світу у стародавні часи

Номер слайду 3

Весь час накопичення географічних знань розподіляють на такі етапи:

Номер слайду 4

Давня епоха(до V ст. н.е.)

Номер слайду 5

Фалес Міле́тський Грецький математик, астроном і філософ досократик, був одним із семи мудреців Греції. Ф. Мілетського визнано першою людиною, яка займалася науковою філософією Його часто називають батьком науки.

Номер слайду 6

Геродо́т Один з перших географів і вчених-мандрівників. На підставі побаченого на власні очі і почутих розповідей створив перший загальний опис відомого тоді світу. Автор «Історії» в дев'яти книгах що містить перший систематичний опис життя і побуту скіфів. Прізвисько — батько історії (лат. pater historiae).

Номер слайду 7

Ератосфен. Ератосфен розрахував окружність Землі не покидаючи Єгипту. Ератосфен був основоположником наукової, географії. У його Географії (Geographika) в 3 книгах містився перший систематичний науковий виклад географії, історія географічних відкриттів.

Номер слайду 8

Страбо́н  — римський географ, історик, мандрівник грецького походження. Автор 17-томної «Географії» (близько 23 року н. е.), що є підсумком географічних знань про світ часів античності (у 7-й та 11-й томах — опис українських земель).

Номер слайду 9

Клавдій Птолемей - давньогрецький вчений (математик, астроном, географ, астролог), твори якого мали великий вплив на розвиток астрономії, географії та оптики.

Номер слайду 10

Середньовіччя(V ст. – перша половина ХV ст.)

Номер слайду 11

Ібн Баттута -  арабський мандрівник, який за 29 років безперервних мандрівок згідно з сучасними орієнтовними підрахунками промандрував понад 120 тисяч кілометрів, що більше ніж втричі перевищує протяжність екватора.

Номер слайду 12

Ма́рко По́ло — венеційський купець і мандрівник, автор «Книги чудес світу (Книги про різноманіття світу)», у якій описані його спостереження під час подорожей Азією.

Номер слайду 13

Епоха Великих географічних досліджень(друга половина ХV – ХVІІ ст.)

Номер слайду 14

Ва́ско да Га́ма — португальський дослідник і мореплавець, який відкрив морський шлях з Європи до Індії навколо мису Доброї Надії

Номер слайду 15

Христофо́р Колу́мб — генуезький мореплавець на службі Іспанської Корони, першовідкривач Америки.

Номер слайду 16

Ферна́н (Ферна́ндо) Магелла́н — португальський мореплавець на іспанській службі. Керував першою успішною навколосвітньою експедицією, під час якої сам Магеллан загинув. Дав назву західному океанові «Тихий океан».

Номер слайду 17

Абель Янсзон Тасман. Першим серед відомих європейських дослідників досяг берегів Австралії, Нової Зеландії, Тонга і Фіджі. 

Номер слайду 18

Карта світу з Рудольфових таблиць Йоганна Кеплера (1627)

Номер слайду 19

Епоха Нового Часу(ХVІІІ – ХІХ ст.)

Номер слайду 20

Дже́ймс Кук - англійський першовідкривач, навігатор і дослідник, член Лондонського королівського товариства.

Номер слайду 21

Фрі́дріх Ві́льгельм Ге́нріх Алекса́ндер фон Гу́мбольдт Наукові інтереси Гумбольдта були надзвичайно різноманітними. Своїм основним завданням він вважав «збагнення природи як цілого й збір свідчень про взаємодію природних сил». За широту наукових інтересів сучасники називали його «Арістотелем XIX століття». Виходячи із загальних принципів і застосовуючи порівняльний метод, він створив такі наукові дисципліни, як фізична географія, ландшафтознавство, екологічна географія рослин.

Номер слайду 22

Дата відкриття Антарктиди залишається дискусійною 28(16) січня Перша російська експедиція до південних полярних морів під керівництвом Фабіана Готліба фон Беллінсгаузена та Михайла Лазарєва 30 січня британська експедиція Едварда Брансфілда та Вільяма Сміта.

Номер слайду 23

Епоха сучасних географічних досліджень

Номер слайду 24

Експедиція Пірі 1908—1909 років — шоста арктична експедиція Роберта Пірі і його третя спроба досягнути Північного полюсу, яка успішно закінчилася 6 квітня 1909 року.

Номер слайду 25

Вивчення Антарктиди Раулем Амундсеном. Відкриття південного полюсу Землі – 14 грудня 1911 рік

Номер слайду 26

Мапа сучасного світу

pptx
Додано
30 квітня 2023
Переглядів
598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку