Презентація "Історія розвитку носіїв інформації"

Про матеріал

Розвиток носіїв інфомації, від самої першої перфокарти до найновіших вінчестерів.

Сьогодні ми бачимо результат еволюції носіїв інформації!Об'єм вінчестерів вимірється вже не в мегабайтах,а в гігабайтах і терабайтах,що яскраво говорить нам про те,що комп 'ютерні технології ідуть «кілометровими» кроками вперед,а це дає нам великі можливості!!!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія розвитку носіїв інформації

Номер слайду 2

Перші обчислювальні пристрої зберігати інформацію на якомусь зовнішньому чи внутрішньому носії не могли. Тому людство почало працювати над їхньою розробкою. Так і появились перфоленти,прабатьки флешок , CD , DVD дисків та вінчестерів .

Номер слайду 3

Вона являла собою паперову смужку з пробитими дирочками. Одна сторінка друкованого тексту формату А4 зайняла б кілька десятків , а то і сотню метрів перфоленти. Але цей папір справно працював «головним запам’ятовуючим пристроєм» в перших електронно-обчислювальних машинах на протязі кількох десятиліть.

Номер слайду 4

В кінці 40-х рр на зміну перфоленті прийшов магнітний запис (аудіо та відео касети,на яких ми прослуховували улюблену музику та дивились кіно)– цей принцип був відкритий ще в кінці XIXст. А до практичного застосування доведений інженерами в BASF в 1934 році.

Номер слайду 5

Носієм інформації тут є шар магнітної стрічки(тонка плівка,що складається із молекул чистого заліза,кольбату і нікелю),товщина якої складає доля мікрона!Якраз ця тонка плівка і містить в собі ті гігабайти інформації,якими ми заповнюємо свій комп’ютер.

Номер слайду 6

Перший жорсткий диск «дід» всіх вінчестерів IBM RAMAC,створений в 1956 році,мав об’єм всього лиш 5 мегабайтів. За розміром був більшим за два звичайних холодильники. При цьому для зберігання 5 мегабайтів потрібно було аж 50 металевих пластин діаметром у 80 сантиметрів.

Номер слайду 7

В 1973 році IBM представила новий більш вмісткий накопичувач  IBM model 3340 disk drive. Ця модель мала два розділених шпінделя, кожний об’ємом в 30 мегабайт. По цій причині накопичувач  часто фігурував в документах під маркою «30-30». Дане найменування і породило назву «вінчестер» - за асоціацією з відомою гвинтівкою Вінчестер 30-30.

Номер слайду 8

Розрізняють два основних типи комп'ютерних компакт-дисків:♦ ті, що тільки читаються, - CD-ROM. На них інформація наноситься на фабриці;♦ ті, на які можна ще й записати: одноразово - CD-R або багаторазово - CD-RW Останнім часом з'явилися цифрові багатосторонні диски (англ. digital versatile disk - DVD). Від звичайного компакт-диска такі диски відрізняються тим, що мають кілька робочих поверхонь. Спочатку DVD використовувалися для запису відеопрограм. Ємність їх досягає 17 Гбайт.

Номер слайду 9

Дуже плідно позначається на носіях об'єднання двох технологій - "магніта" і "світла". Варто виділити два типи такого об'єднання:♦ магнітооптичні диски (ємність досягає 2,6 Гбайт);♦ floptical-диски (120 Мбайт). Найважливішою характеристикою носія нарівні з ємністю є надійність та довготривалість збереження інформації.

Номер слайду 10

Основними перевагами флешки є: мала вага, повна відсутність шуму і якихось тертьових деталей, можуть працювати без охолодження в досить різноманітному діапазоні температур. Флешки, на відміну від компакт дисків, більш стійкі до пилу і подряпин, якщо подряпина на поверхні диска може нанести серйозне пошкодження записаної на ньому інформацією або зробити диск зовсім непридатним до використання, то подряпина на флешці - це подряпина на корпусі, шматочок здертої пластмаси, не більше. Сама флешка набагато менше корпусу і надійно захищена ним же.

Номер слайду 11

Сьогодні ми бачимо результат еволюції носіїв інформації!Об’єм вінчестерів вимірється вже не в мегабайтах,а в гігабайтах і терабайтах,що яскраво говорить нам про те,що комп ’ютерні технології ідуть «кілометровими» кроками вперед,а це дає нам великі можливості!!!

pptx
Додано
2 серпня 2018
Переглядів
4461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку