Презентація " Історія виникнення сніговика "

Про матеріал

Давайте згадаємо наше дитинство. Як тільки випадав перший сніг, так всі радісно бігли на двір ліпити сніговика, чи не так? Більшість з нас досі полюбляє цю цікаву забаву, тому що сніговик став традиційним символом зимових свят не тільки в Україні, а і у різних куточках світу. Як правило, в кожній країні є не лише свої методи ліплення сніговиків, але і старовинні повір'я та традиції, пов'язані зі сніговими чоловічками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення символу зими та Нового року - Сніговика

Номер слайду 2

З дитинства всі ми любимо один з найпопулярніших персонажів новорічних свят - Сніговика. Але мало хто цікавився історією виникнення цієї істоти. Навіть історики та дослідники народної творчості не можуть однозначно відповісти на це питання. Є кілька версій та легенд.18 січня святкують День сніговика. Ця дата обрана не випадково, оскільки «одиниця» і «вісімка» є подібними до форми сніговика. Свято було засноване в 2010 році,завдячуємо за цей день німецькому колекціонеру Корнеліусу Грьотцу, який з дитинства збирав фігурки сніговичків. У нього їх – три тисячі…Корнеліус вирішив, що 18 число схоже на сніговика з мітлою,а місяць-січень, тому, що йде сніговик світом засніженою січневою дорогою і передає привіт дитинства всім нам.

Номер слайду 3

Справжнє значення сніговиків забуте, адже їх ліплення з самого початку було містичним ритуалом. Згідно стародавній легенді, сніговиків у вжиток ввів католицький святий Франциск Ассизький. Він вважав створення сніговиків своєрідним методом боротьби з бісами. Сніговики з мітлами - зброєю були вартовими житла, не пускаючи туди злих духів. Сніговиків завжди ліпили поруч з будинками,щедро прикрашали гірляндами, овочами або вже непотрібним домашнім начинням. Наприклад, ніс у вигляді морквини кріпили, щоб умилостивити духів, що посилають урожай і родючість. Перевернуте відро на голові символізувало достаток у домі. У Румунії є звичай прикрашати сніговика «намистом» з головок часнику, оскільки це сприяє здоров'ю домочадців і оберігає їх від вампірів,перевертнів.

Номер слайду 4

Втім, є легенди, які говорять, що перші сніговики зображувалися недобрими лютими сніговими монстрами, які виникли в ті давні часи, коли в Європі були безжальні зими з лютими морозами і хуртовинами, які приносили чимало клопоту, в основному, сільським жителям. Ще за однією ранньохристиянською легендою сніговиків вважали ангелами, адже сніг падає з неба, значить, це дар божий. Тому сніговик, як ангел, міг передавати Богу людські прохання і благання. Вважалося, що якщо зі свіжого снігу зліпити фігурку сніговика і шепнути йому бажання, то коли сніжна фігурка розтане, бажання буде виконано. Ось така історія у веселого «снігового чоловічка», якого так люблять ліпити взимку і діти, і дорослі.

Номер слайду 5

Сучасний та звичний для нас образ сніговика створений завдяки різним мультфільмам та казкам. Насправді сніговик, якого ліпили 100 років тому та більше, може зовсім бути не схожим на свого «сучасного брата». Вигляд сьогоденного сніговика знають всі: три кулі різних розмірів( голова, груди та нижня частина), гілки (руки), морква(ніс). Деякі риси скульптури вимальовують або створюють підручними матеріалами ( гілкою, камінцями тощо). Інколи на голову цьому казковому персонажеві надягають відро. А загалом існують різні варіанти оздоблення сніговита, але всі вони пов’язані з типовим образом. Сьогодні цей казковий персонаж розважає нас під час новорічних свят і є частим супутником Діда Мороза та Снігурочки.

pptx
Додано
11 червня 2020
Переглядів
2160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку