Презентація "Історія вивчення атома. Ядерна модель атома.

Про матеріал

Презентацію "Історія вивчення атома. Ядерна модель атома" можна використати на першому уроці вивчення розділу "Атомна та ядерна фізика". В презентації міститься інформація про історію розвитку вчення про атом, схема та результати дослідів Резерфорда.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

План уроку Історія вивчення атома Схема дослідів Резерфорда Результати дослідів Резерфорда Планетарна модель атома Історична довідка про Е.Резерфорда Історична довідка про Дж.Томсона

Номер слайду 3

Історія вивчення атома Усі тіла навколишньої живої і неживої природи складаються з дрібних частинок – атомів. Першими, хто висловив припущення про це, вважаються давньогрецькі філософи Левкіпп і Демокріт. Саме вони назвали атомом дрібну неподільну частинку, що утворює речовину. Вони вважали, що речовини утворюються в результаті зіткнення атомів і появи зв'язків між ними.

Номер слайду 4

Наприкінці XIX ст. науковці з'ясували деякі факти, які свідчили на користь того, що атом є складною електричною системою.

Номер слайду 5

Електризація тіл тертям, фотоефект, проходження струму через рідини й гази засвідчило, що до складу атомів входять заряджені частинки.

Номер слайду 6

Було відкрито і досліджено катодне випромінювання, яке являло собою потік негативно заряджених частинок – електронів. Наявність усередині атома заряджених частинок була підтверджена здатністю атомів випромінювати й поглинати електромагнітні хвилі характерної для кожного елемента довжини.

Номер слайду 7

1895 рік. Відкриття рентгенівського випромінювання.

Номер слайду 8

1896 рік. Відкриття радіоактивності.

Номер слайду 9

1897 рік. Дж.Томсон експериментально відкрив електрон як складову частинку атома і носія найменшого електричного заряду. Він припустив, що атом – це позитивно заряджена куля, всередині якої містяться негативно заряджені електрони.

Номер слайду 10

1911 рік. Дослід Е.Резерфорда. Цілі досліду: дослідити будову атома. Ідея досліду: розсіювання ⍶-частинок під час проходження тонких шарів речовини

Номер слайду 11

Схема дослідів Резерфорда “…відтепер мені відомо, як виглядає атом” 1 – пучок ⍶-частинок 2 – золота чи платинова пластинка 3 – екран 4 – оптичний пристрій

Номер слайду 12

Результати дослідів Резерфорда більшість ⍶-частинок не відхиляються від початкового напрямку руху. незначна кількість ⍶-частинок відхилилась від початкового напрямку руху на невеликі кути. незначна кількість ⍶-частинок практично відкинута назад.

Номер слайду 13

Пояснення результатів досліду в атомі багато порожнеч. відхилення ⍶-частинок обумовлено кулонівською взаємодією з атомним ядром, у якому сконцентрований позитивний заряд та значна маса. ударяючись об ядро,⍶-частинка практично відкидається назад.

Номер слайду 14

Планетарна модель атома атом загалом нейтральний у центрі атома перебуває позитивне ядро, у якому сконцентрована практично вся маса атома. Ядро складається з протонів і нейтронів (нуклонів). розміри ядра набагато менші від розмірів атома. на значній відстані від ядра обертаються електрони

Номер слайду 15

Історична довідка про Е.Резерфорда

Номер слайду 16

Історична довідка про Дж. Томсона

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
§ 43. Історія вивчення атома
Додано
30 грудня 2018
Переглядів
13992
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку