Урок-презентація "Радіолокація, телебачення, стільниковий зв'язок."

Про матеріал

Удосконалити знання учнів про електромагнітні хвилі; практичне застосування електромагнітних хвиль; ознайомити із властивостями радіохвиль різної довжини; пояснити принцип радіолокації, розглянути застосування радіолокації в народному господарстві й військовій справі; познайомити з історичними фактами, пов'язаними з винайденням радіо та його практичним застосуванням для передачі інформації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

GPS - навігатори. Проект підготували учениці 12 класу: Пилипів Наталя; Корінець Роксолана

Номер слайду 2

Global Positioning System (GPS) -Система Глобального Позиціонування. GPS-навігатори - це складні пристрої, які включають в себе цілий ряд функцій, таких як визначення місця розташування, пошук цієї точки на карті, визначення найбільш зручного маршруту та інформацію про те, що може бути важливим під час подорожі.

Номер слайду 3

Історія створення

Номер слайду 4

GPS-навігатор сьогодніСьогодні система GPS включає в себе комплекс пристроїв, що працюють на орбіті і на поверхні Землі:29 супутників4 наземні станції стеження3 станції зв'язку1 центр управління наземним комплексом

Номер слайду 5

Супутники розташовані навколо Землі таким чином, що в будь-який момент руху з будь-якої точки Землі можливий прямий зв'язок з 5-12 супутниками. Головна складова даних - це точний час відправки і отримання сигналу з супутника. Точність даних, одержуваних навігаторами з супутників така, що керувати літаком в умовах нульової видимості стає цілком можливо.

Номер слайду 6

Види GPS-навігаторів. Портативні GPS-навігатори. Автомобільні GPS-навігатори. Радіостанції з GPS-навігатором

Номер слайду 7

Портативні GPS-навігатори. Крім власне навігаційної функції портативні GPS-навігатори можуть бути забезпечені кольоровими векторними або 3 D-картами, функцією запам'ятовування маршруту, визначення частоти пульсу, підрахунку кількості кіл. Також для спортсменів випускаються GPS-навігатори, що надають можливість змагатися з віртуальним «суперником». Портативні GPS-навігатори призначені для використання в процесі пішого пересування в місті чи на природі.

Номер слайду 8

Автомобільні GPS-навігатори. Автомобільні GPS-навігатори - пристрої, призначені для раціоналізації управління автомобілем в умовах міста або відкритій місцевості. Програмне забезпечення дозволяє визначати місцезнаходження автомобіля в кожен момент руху, автоматично прораховує найбільш короткий маршрут до заданої точки, демонструє його на карті, попереджає водія про наближення повороті, прораховує новий маршрут при здійсненні водієм помилки або навмисному ухиленні від заданого курсу.

Номер слайду 9

Радіостанції з GPS-навігатором. Радіостанції з GPS-навігатором - мрія туриста або дослідника. Маючи комплект таких пристроїв, мандрівники можуть без побоювання віддалятися один від одного на будь-яку відстань .. Рації забезпечать не тільки голосовий зв'язок, але й обміняються даними про місцезнаходження віддаленого товариша. Ці пристрої можуть бути забезпечені чорно-білим або кольоровим дисплеєм різного дозволу, мати USB-кабель, що підключається до комп'ютера для завантаження нових карт, запам'ятовувати точки на місцевості і маршрути пересування

Номер слайду 10

Пристрій GPS-навігатора. Чорний квадратик - ледве побільше нігтя мізинця. Ця мікросхема і є головна деталь навігатора, його серце. Усередині пластику запечатаний напівпровідниковий чіп, або кристал. Його складові елементи вимірюються десятими, а то й сотими частками мікрона - це, для порівняння, рівень, в сотні разів менший, ніж товщина волосини (40-150 мікрон). У кожному з декількох тисяч кристалів інтегральної схеми, розташованих на кремнієвій пластині, з'єднані десятки мільйонів таких напівпровідникових елементів.

Номер слайду 11

Принцип дії У даній схемі вхідний сигнал надходить на вхід суміщеної антени. Вхідний сигнал лежить в діапазоні 1570,0-1616 МГц. Після цього сигнали фільтруються смуговим фільтром і посилюються антенним підсилювачем. Далі сигнал надходить у радіочастотну частина приймача, де він фільтрується, посилюється і гетеродініруется першого гетеродина. В результаті першого гетеродінірованія отримуємо сигнали, що лежать в діапазоні 39-85 МГц. Далі сигнал гетеродініруют вдруге частотою 34,98 МГц. Кожен сигнал в обох трактах діскретізіруется частотою fsampling = 34,98 МГц, квантуется за допомогою дворівневого квантователя і відсилається в коррелятор.

Номер слайду 12

Помилка передачі сигналу. GPS-навігатори, як і будь-яка техніка, на жаль, не досконалі:

Номер слайду 13

Майбутнє GPS-навігаторів Зручність ж полягає в тому, що завдяки проектору, карту можна направити на стіну і розгледіти її в найдрібніших подробицях. Причому використовувати можна будь-яку поверхню - стіни, підлога, стеля і навіть долоню руки відмінно підійде.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творчий проект з фізики на тему«Стільниковий зв'язок»Проект виконали: Яцків Галина і Любінецька Софія, у-ці 12-го класу. Керівник проекту: Сушинська Ірина Теоленівна , учитель физикис. Підгірці2012 рік

Номер слайду 2

Мета роботи:  Зібрати інформацію з різних джерел, щоб дізнатися історію розвитку стільникового зв'язку, принцип роботи телефонів, причини впливу стільникового зв'язку на організм людини. Завдання:1. Вивчити історію відкриття електромагнітних хвиль, стандарти поколінь стільникового зв'язку.2. Призначення базових станцій, будову та принцип роботи телефону в мережі.3. Шкідливий вплив на організм людини і норми випромінювання стільникового телефону.4. Розробити рекомендації з використання стільникових телефонів.

Номер слайду 3

Генріх Герц Гульельмо Марконі

Номер слайду 4

Попов. Олександр Степанович

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мартін Купер. Взявши Motorola Dina-TAC в руки, Мартін Купер вийшов на вулицю і зробив перший в світі дзвінок по стільниковому телефону.

Номер слайду 7

Стільниковий зв'язок першого покоління (1 G)Стандарт CDMA, TDMA, i. DEN, PDS, PHSДані в таких мережах могли передаватися лише на низьких швидкостях до 2,4 кбіт / сек, а спектр обмежений зверху частотою 900 Мгц.

Номер слайду 8

Стільниковий зв'язок другого покоління (2 G). Стандарт GSM Головна відмінність систем другого покоління полягає в тому, що вони "цифрові", тобто голос передається в цифровому вигляді.

Номер слайду 9

Стільниковий зв’язок третього покоління(3 G). Системи працюють на наступних швидкостях передачі даних: для абонентів з високою мобільністю (до 120 км/год) - не менше 144 кбіт/с, для абонентів з низькою мобільністю (до 3 км/год) - 384 кбіт/с, для нерухомих об'єктів на коротких відстанях - 2,048 Мбіт/с.

Номер слайду 10

Базові станції. Базова станція (стосовно до стільникового зв'язку) - комплекс радіопередавачів (ретранслятори, прийомо-передавачі), що здійснює зв'язок з кінцевим абонентським пристроєм - стільниковим телефоном.

Номер слайду 11

1. Кнопка графічного маніпулятора.2. Кнопка прийому дзвінка. 3. Телефонна книга. 4. Клавіатура. 5. Антена.6. Звуковий динамік. 7. РКІ дисплей. 8. Клавіша вмикання-вимикання і скидання дзвінка.9. Клавіша скасування. 10. Мікрофон (розташований знизу)Зовнішній вигляд мобільного телефону

Номер слайду 12

Структурна схема стільникового телефону

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В результаті численних досліджень в області біологічної дії електромагнітних випромінювань, було встановлено: 1. що вони мають властивість з часом накопичуватися в організмі людини, порушуючи при цьому його біоенергетичне рівновагу і, в першу чергу, структуру т.зв. енергоінформаційного обміну (Еніо), що забезпечує нормальне функціонування інформаційно-обмінних процесів між усіма органами та системами, на всіх рівнях організації людського організму, включаючи також такі між організмом і зовнішнім середовищем.2. Найбільш чутливими системами людського організму є: нервова, імунна, ендокринна і репродуктивна (статева).3. Біологіческій ефект ЕМП в умовах тривалого, багаторічного впливу, може призвести до розвитку віддалених наслідків, включаючи дегенеративні процеси центральної нервової системи, рак крові (лейкози), пухлини мозку, гормональні захворювання та ін.4. Особливу небезпеку ЕМП представляють для дітей та вагітних жінок, так як ще не сформувався дитячий організм має підвищену чутливість до впливу таких полів.5. Вельми чутливими до дії ЕМП є також люди із захворюваннями центральної нервової, гормональної, серцево-судинної системи, алергіки і люди з ослабленим імунітетом.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Запам'ятати! -Ліміт розмови - 15 хвилин на день (дітям від 8 до 14 років), дорослим - 30 хв. -Лікарі не рекомендують використовувати «мобільники» дітям до 8 років. -Не носи включений телефон у нагрудних кишенях. -Мобільний телефон повинен знаходитися на відстані не менше 2 см від тіла людини в спеціальному футлярі. -Під час розмови бажано використовувати гарнітуру і систему «вільні руки» («hands free»). -По можливості користуватися гучним зв'язком. -Замість розмови користуватися послугами SMS. -Не розмовляти в автомашині по стільниковому телефону. -При проживанні в будівлях із залізобетонних конструкцій розмову по апараті мобільного зв'язку слід вести близько великого вікна, на лоджії або балконі. -Змінювати положення трубки в процесі розмови (зліва і справа). 

Номер слайду 18

Висновок: вплив електромагнітних полів на здоров'я людини - це досліджуване завдання науки. Людина сама може забезпечити свою безпеку, якщо буде володіти необхідною інформацією. Кожен з нас може і навіть зобов'язаний прийняти прості заходи обережності. Стільниковий телефон безпечний тільки при розумному відношенні до нього.

Номер слайду 19

Список використаних джерел та літературиhttp://teleffon.info/principle.htmhttp://www.hardline.ru/9/70/1847/http://ru.wikipedia.org/http://www.3dnews.ru/http://cxem.net/sotov/sotov8.phphttp://www.krugosvet.ru/А. Грідін, К. Романов, І. Зубік «мобільник для ВСІХ. Пристрій і робота мобільних телефонів » Маляревський А., Олевська Н. Ваш мобільний телефон (популярний самовчитель). М, «Пітер», 2004 Закіров З. Г., сподіваючись А. Ф., Файзуллін Р. Р. Стільниковий зв'язок стандарту GSM. Сучасний стан, перехід до мереж третього покоління («Бібліотека МТС»). М., «Еко-Трендз», 2004 Попов В.І. Основи стільникового зв'язку стандарту GSM («Інженерна енциклопедія ПЕК»). М., «Еко-Трендз», 2005

Номер слайду 20

Кінець

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Радіолокація, телебачення, стільниковий зв’язок, GPS-навігація

Номер слайду 2

Історичні події, що передували сучасним засобам зв’язку

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Властивості електромагнітних хвиль та їх швидкість поширення

Номер слайду 5

Презентації учнів

Номер слайду 6

Задача Радіолокатор під час роботи протягом 10 мкс випромінює електромагнітну хвилю, а протягом 1,5 мс приймає. Визначити максимальну і мінімальну відстань дії радіолокатора.{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Дано:t1=1∙10-5ct2=1,5∙10-3c c=3∙108м/c𝓵𝟏≥𝐜𝐭𝟏𝟐𝓵𝟐≤𝐜𝐭𝟐𝟐  𝓵𝟏≥𝟑∙𝟏𝟎𝟖∙𝟏𝟎−𝟓𝟐=𝟏,𝟓 км𝓵𝟐≤𝟑∙𝟏𝟎𝟖∙𝟏𝟎−𝟑𝟐=𝟐𝟐𝟓 км  ℓ1-? ℓ2-?Відповідь: 𝟏,𝟓 км≤𝓵≤𝟐𝟐𝟓 км. {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Дано:t1=1∙10-5ct2=1,5∙10-3c c=3∙108м/cℓ1-? ℓ2-?

Номер слайду 7

1213456енергія

Номер слайду 8

Перегляд кінофільму «Нові технології i. Wow. We - майбутнє поряд із вами»

Номер слайду 9

Перегляд файлу

 

 

http://zhitomir.ucrf.gov.ua/img/zstored/image/zt_prost.gif

Тема:  Радіолокація, телебачення, стільниковий зв’язок.

Мета:

  • навчальна: удосконалити знання учнів про електромагнітні хвилі; практичне застосування електромагнітних хвиль; ознайомити із властивостями радіохвиль різної довжини; пояснити принцип радіолокації, розглянути застосування радіолокації в народному господарстві й військовій справі; познайомити з історичними фактами, пов‘язаними з винайденням радіо та його практичним застосуванням для передачі інформації.
  • корекційна: розвиток довільної розумової діяльності;
  • виховна: виховувати в учнів інтерес до фізики; виховувати почуття працелюбності та наполегливості; формувати науковий світогляд;
  • розвиваюча: розвивати інтерес до науково-популярної літератури та фізики.

Тип уроку: комбінований.

Форма уроку: урок-презентація.

Структура уроку:

  1. Організаційний момент. (1 хв)
  2. Актуалізація опорних знань.
  1. Історичні події, що передували сучасним засобам зв’язку. (4 хв)
  2. Властивості електромагнітних хвиль та їх швидкість поширення. (2 хв)
  1. Вивчення нового матеріалу. Напрямки застосування властивостей електромагнітних хвиль.
  1. Радіолокація. (5 хв.)
  2. Телебачення.  (5 хв)
  3. Стільниковий зв'язок. (7 хв)
  4. GPS-navigator. (4 хв)
  1. Підсумок уроку.
  1. Розв’язок задачі. (5 хв)
  2. Розшифрування слова за допомогою кросвордів. (5 хв)
  3. Перегляд кінофільму. (6 хв)
  1. Домашнє завдання. (1 хв)

Хід уроку

  1. Організаційний момент.
  2. Актуалізація опорних знань. Вчительська презентація.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Історичні події, що передували сучасним засобам зв’язку.
  • 1831 р.- англійський вчений М. Фарадей відкрив явище електромагнітної індукції.
  • 1865 р. – англійський вчений Дж. Максвел дійшов висновку: металевий провідник, по якому тече струм, повинен випромінювати в простір електромагнітні хвилі, які поширюються в просторі.
  • 1887 р. – німецький вчений Г.Герц перший створив і детектував електромагнітні хвилі.
  • 1890 р. – французький вчений Е. Бранлі ліквідував недолік в вібраторі Герца, створивши „когерер” – чутливий детектор хвиль.
  • 7 травня 1895 р. – російський вчений О.С. Попов в Петербурзі продемонстрував дію першого в світі радіоприймача.
  • 24 травня 1895 р. – було передано першу у світі телеграму (на відстань 250 м)
  • 1899р. – на маневрах Чорноморського флоту був встановлений радіо зв‘язок на відстань понад 20 км.
  • 1900 р. – був успішно використаний радіозв‘язок під час рятувальної операції у Фінській затоці.
  • 1901 р. – італійський інженер Г. Марконі встановив радіозв‘язок через Атлантичний океан.
  • 1913 р. – створення лампового генератора незатухаючих електромагнітних коливань.
  1. Властивості електромагнітних хвиль та їх швидкість поширення.
  • відбивання;
  • заломлення;
  • інтерференція;
  • дифракція;
  • 300 000 км/с.
  1. Вивчення нового матеріалу. Напрямки застосування властивостей електромагнітних хвиль. Представлення учнями презентацій.
  1. Радіолокація.

 

 

  1. Телебачення.

  1. Стільниковий зв'язок.

 

  1. GPS-navigator.

Фізкультхвилинка та вправи для очей. (для фізхвилинки використати гру «Назви слово на останню букву». Наприклад «Хвиля – явище – електромагнітна – антена – анод – джерело» і т. д.)

  1. Підсумок уроку.
  1. Розв’язок задачі в групах.

Радіолокатор під час роботи протягом 10 мкс випромінює електромагнітну хвилю, а протягом 1,5 мс приймає. Визначити максимальну і мінімальну відстань дії радіолокатора.

Дано:

t1=1∙10-5c

t2=1,5∙10-3c

 

c=3∙108м/c

 

 

1-?  2-?

 

 

Відповідь:

 

  1. Розв’язати кросворд та на його основі відгадати зашифроване слово.

                               

По горизонталі:

  1. Величина, яка характеризується числовим значенням і напрямком.
  2. Електронно-променева трубка, яка призначена для відтворення телевізійного зображення.
  3. Фізична величина, що вимірює тривалість подій.
  4. Російський вчений, який вперше здійснив радіопередачу.

По вертикалі:

  1. Пристрій для вироблення електричного струму.

 

                   

По горизонталі:

  1. Вчений, який записав закон електромагнітної індукції.
  2. Прилад для вимірювання та запису параметрів електричного сигналу.

По вертикалі:

  1. Пристрій для передачі електромагнітних хвиль на великі відстані.
  2. Зміна стану середовища, яке поширюється в  просторі й переносить з собою енергію. Що це?
  3. Радіотехнічний пристрій для приймання і передавання електромагнітних хвиль.

      

 По горизонталі:

  1. Величина, яка характеризує здатність провідника накопичувати заряд.
  2. Електромагнітна хвиля за допомогою якої передають сигнали.
  3. Промениста енергія електромагнітних хвиль, що випромінюються (випускаються) матеріальним тілом.

По вертикалі:

  1. Термін, що охоплює всі аспекти технології та практичної діяльності, пов’язаних з передачею зображень із звуковим супроводом на далекі віддалі.
  2. Фізична величина, що характеризує здатність провідника нагромаджувати енергію магнітного поля, коли в ньому протікає електричний струм.

                 

 По горизонталі:

  1. Середовище, в якому швидкість електромагнітної хвилі найбільша.
  2. Одиниця вимірювання енергії.
  3. Паралельно з’єднанні конденсатор і котушка – це ….

По вертикалі:

  1. Слуховий, такий, що слухається, у вузькому значенні слова — вчення про звук, тобто про пружні коливання та хвилі в газах, рідинах і твердих тілах, чутних людським вухом.
  2. Це пристрій для передачі звуку на великі відстані за допомогою електричних сигналів.

  1. Перегляд кінофільму «Нові технології iWowWe - майбутнє поряд із вами».

 

  1. Домашнє завдання. § 36.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконали: Максимів Яна;Ципук Тетяна Керівник: Сушинська І. Т., вчитель фізики. Принципи телебачення КЗЛОР Підгірцівська спецшкола

Номер слайду 2

Разом з радіомовленням телебачення є одним з найбільш масових засобів інформації, освіти, політичного і культурного виховання людства; також одним з основних засобів зв'язку. Телебачення буває: монохроматичним (чорно-білим) кольоровим.

Номер слайду 3

Перші телевізійні пересилання здійснено у 1925 р. в Англії й США, й у СРСР (1931); В Україні працювали короткометражні механічні телепересилачі в Одесі, Києві й Харкові. Перші телевізійні пересилання за електронною системою з високою чіткістю зображення розпочато 1951 у Харкові (у Москві з 1946) групою радіоаматорів під керівництвом В. Вовчанка. З кінця 1951 почав діяти телецентр у Києві. З 1967 телецентри УРСР тільки приймали кольорові пересилання, а з 1969 Київський, а з 1976 також і Львівський телецентри пересилають кольорові програми.

Номер слайду 4

Телеві́зор — пристрій, призначений для демонстрації нерухомих і рухомих зображень із звуковим супроводом.

Номер слайду 5

Види телевізорів. Кінескопний. Телевізор на електронно-променевій трубці - це звичайні телевізори із традиційним скляним кінескопом. Зображення на кінескопах з електронно-променевою трубкою утворюється шляхом потрапляння на вкриту люмінофором внутрішню поверхню трьох електронних променів, кожен з яких відповідає за певний колір. Промені рухаються по поверхні кінескопу аналогічно тому, як очі користувача рухаються по екрану комп'ютера. У потрібних місцях промінь запалює точку певного кольору: червоного (R), зеленого (G) або синього (B).

Номер слайду 6

Рідкокристалічний. Рідкокристалі́чний диспле́й  — це електронний пристрій візуального відображення  інформації (дисплей), принцип дії якого ґрунтується на явищі електричного переходу Фредерікса в рідких кристалах. Керування кожною рідкокристалічною коміркою здійснюється з допомогою напруги, яку подає на комірку один з транзисторів тонкої підкладки (TFT — абревіатура англійського виразу «Thin Film Transistors»). Робота РК-дисплея заснована на явищі поляризації світлового потоку.

Номер слайду 7

Плазмовий. Принцип роботи будь-якого плазмового екрана полягає в керованому холодному розряді інертного газу (як правило, використовується ксенон або неон), що перебуває в іонізованому стані. Все це зветься "холодна плазма" - звідси й узялося назву. У плазмовому моніторі для формування кольору кожної окремо взятої крапки використовується комбінація із трьох субпикселей, кожний з яких відповідає за один із трьох основних кольорів RGB (Red Green Blue - Червоний, Зелений, Голубий). Під час подачі електричного імпульсу на електроди частина заряджених іонів починають випромінювати кванти світла в ультрафіолетовому діапазоні. Діапазон випромінювання, у більшості випадків, залежить від застосовуваного газу, у кожній конкретній моделі. Ультрафіолетові промені діють на спеціальне флуоресцентне покриття, що у свою чергу випромінює світло, видиме людським оком.

Номер слайду 8

Лазерний. Принцип роботи лазерних ТБ аналогічний проекційним телевізорам, тільки джерелом світла в такому пристрої є не лампа або світлодіоди, а лазер — по одному на кожен колірний канал (RGB). Кожен лазер має довжину хвилі, близьку до довжини хвилі чистого кольору, забезпечуючи при цьому точніше перенесення кольорів. Лазерна технологія була розроблена в 2006 р. австралійською компанією Arasor, тоді ж був представлений перший телевізор.

Номер слайду 9

Проекційний. Проекційних телевізорів працюють за допомогою лінз і дзеркал, щоб збільшити зображення і проектувати їх на напівпрозорий екран. Проекційні телевізори взагалі діляться на два основних типи - з фронтальною і зворотною проек-цією. Принцип роботи телевізора з фронтальною проекцією мало чим відрізняється від того, що ми бачимо в звичайному кінотеатрі. Телевізори з зворотною проекцією зображення створюється на екранах трьох невеликих кінескопах, що відповідають за червону, зелену і синю частини картинки. Через систему лінз зображення проектується на внутрішню сторону просвітного екрану. Зі зворотного боку екрану - готовий результат. 

Номер слайду 10

Інтернет-TVТелевізори з виходом в інтернет — це можливість перегляду відео прямо в режимі онлайн. Користувач просто заходить в Мережу і вибирає будь-яке з широкою колекції відео. І все це він робить пультом дистанційного керування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Світлана Володимирівна
    Дякую за такий чудовий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Артюх Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Жабровець Олег Валентинович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
9 січня 2019
Переглядів
7664
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку