Презентація Із чого все складається

Про матеріал
Презентація Із чого все складається для закріплення знань, умінь та навичок для учнів 5 - тих класів НУШ за підручником Біда
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Із чого все складається

Номер слайду 2

Усі речовини складаються з атомів і молекул. Ми їх не бачимо, бо вони дуже дрібні. Їхнє розташування, рух і взаємодія визначають, у якому стані перебуває речовина – твердому, рідкому чи газуватому.

Номер слайду 3

Доки можна дробити речовину. Будь – яке тіло складається з частин. Учені довели, що всі предмети, усі організми, наша Земля і всі об’єкти в космосі складаються з найдрібніших частинок речовини. Тіла здаються нам суцільними лише тому, що ми не бачимо цих частинок, вони дуже маленькі. Стіна, яка складається з окремих цеглин, здаля теж здається нам суцільною.

Номер слайду 4

Найдрібніша частинка речовини – молекула. Молекули складаються з атомів.

Номер слайду 5

Молекули й атоми не видно навіть у найсильніший оптичний мікроскоп. Але за допомогою сканувального тунельного мікроскопа можна розрізняти і переміщувати атоми.

Номер слайду 6

Як змоделювати атоми та молекули. Найпростіше виготовити кулестрижневу модель молекул, зєднавши кульки – атоми з пластиліну сірничками, трубочки чи паличками. Однак такі моделі мають недолік: складається помилкове враження, що атоми в молекулі далеко одне від одного, а простір між ними не заповнений. Атоми в молекулах щільно прилягають одне до одного. Переважна більшість речовин складається з молекул. Молекули можуть бути двоатомні, триатомні і багатоатомні.123456 Моделі молекул: двоатомні: 1 – кисню, 2 – азоту, 3 – водню; триатомні – 4 – вуглекислий газ, 5 – озону, 6 – води

Номер слайду 7

Чим відрізняються тверді тіла, рідини і гази. Усі речовини можуть перебувати у трьох агрегатних станах – твердому, рідкому і газуватому.

Номер слайду 8

У твердих тілах частинки розташовані впорядковано і дуже щільно. Вони притягуються між собою і можуть легко коливатися, не змінюючи свого положення. У рідинах частинки речовин теж розташовані близько одна до одної. Але сили притягання між ними слабші, і вони можуть вільніше рухатися, час від часу змінюючи своє положення.

Номер слайду 9

У газах частинки речовини рухаються вільно, відстані між ними великі, вони час від часу зіштовхуються між собою і стінками посуду.

Номер слайду 10

Д/З: опрацювати параграф 8 стр. 30 – 33. Виконати завдання зробити моделі молекул з пластиліну

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
18 квітня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку