Презентація "Камерно - інструментальні жанри : ноктюрн"

Про матеріал
Презентація до уроку з музичного мистецтва 6 клас НУШ. Тема : "Камерно - інструментальні жанри : ноктюрн" В презентації представлений розгорнутий урок з музичним привітанням, розкриттям теми, біографія компорзитора. Пояснення музичних термінів, ілюстрації, відео музичних фрагментів по темі уроку. Запитання до дітей. Перед виконанням або розучуванням пісні виконується розспівка. Виконання пісні. Домашнє завдання. Рефлексія.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Щоб усім нам посміхатись, треба з кожним привітатись!А щоб настрій добрий мати - Компліментом обмінятись!

Номер слайду 3

Виконайте музичне привітання

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Ноктюрн став одним із тих жанрів, які дають можливість відобразити найтонші переживання людини, показати її внутрішній світ. Із французької «ноктюрн» означає «нічний». Саме о цій порі все навколо стихає, з’являється можливість усамітнитись і помріяти. Тому тон висловлювання, що притаманний ноктюрнам, щирий, душевний. Зазвичай ноктюрни пишуться для фортепіано, однак трапляються подібні твори і для інших інструментів, а також для ансамблів і оркестрів.

Номер слайду 8

Цей музичний жанр досяг свого розквіту у творчості відомого польського композитора Фридерика Шопена, який написав 21 ноктюрн. Ноктюрни Шопена різноманітні за характером: світлі, мрійливі, скорботні, героїко-патетичні, мужньо-стримані. Дуже часто в ноктюрнах цього композитора поряд із споглядальними мотивами можна відчути вираження гострого внутрішнього незадоволення, драматизму. Шопен перший зумів надати творам цього жанру особливої художньої досконалості. Його ноктюрни вражають глибиною змісту і різноманітністю настроїв. Вони написані в тричастинній формі або у формі рондо та містять темпові контрасти (повільно — жвавіше — повільно).

Номер слайду 9

Фридерик Шопен (1 В10-1849) — видатний польський композитор і піаніст, засновник польської класичної музики. Народився в м. Желязовій Волі, що поблизу Варшави, в маєтку графа Скарбека, де його батько, Микола Шопен, за походженням француз, служив домашнім учителем. Музична обдарованість Ф. Шопена виявилася дуже рано. У п'ятирічному віці він уже грав нескладні п'єси. Із шести років юний Фридерик почав брати уроки фортепіанної гри в чеського музиканта Войцеха Живного, що вважався одним із кращих викладачів музики у Варшаві. Після закінчення Варшавської вищої музичної школи почав самостійну виконавську діяльність. Невдовзі переїхав до Парижа, де жив до кінця життя.

Номер слайду 10

Фридерик Шопен дуже полюбляв фортепіано і писав майже всі твори саме для цього інструмента. Він зміг усебічно розкрити його нові виражальні можливості й винайшов новітні прийоми фортепіанної гри. Музика композитора романтична, надзвичайно щира, сповнена яскравими емоціями. Спеціально для фортепіано він писав музику в різноманітних жанрах: мазурки, полонези, вальси, прелюдії, ноктюрни, експромти, скерцо, сонати, балади, концерти.

Номер слайду 11

Ф. Шопен «Ноктюрн сі мажор» https://www.youtube.com/watch?v=9v1c. E9-O1 Xk

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ноктюрни для фортепіано писали також й інші композитори: Джон Фільд, Ференц Ліст, Петро Чайковський, Віктор Косенко, Валентин Сильвестров та інші. Нікколо Паганіні створив ноктюрн для струнного квартету, Клод Дебюссі — для оркестру, Василь Барвінський — для голосу з оркестром (на слова І. Франка). А Микола Лисенко одну із своїх опер так і назвав — «Ноктюрн». ДЖОН ФІЛЬДФЕРЕНЦ ЛІСТП. ЧАЙКОВСЬКИЙ

Номер слайду 14

Ноктюрни Едварда Гріга, на відміну від творів цього жанру Шопена, овіяні спокоєм нічної природи — вони пасторальні. Тиша ніби оживає в них: таємничі самотні звуки ледь почулися й одразу стихли. Можливо, самі зірки співають нічні серенади чи шепочуться між собою… Звукові фарби безупинно змінюються, неясні відблиски й обережні шерехи з'являються в химерному світлі. Чуються шелест листя, щебет птахів, які прокинулися, і сплеск води. І знову звучить тиша… З її зачарованого мерехтіння народжується мелодія, яка, розвиваючись, віддзеркалює магію ночі. Цю музику, прекрасну пісню нічної природи, Е. Гріг зумів почути, відобразити в звуках і подарувати людям.

Номер слайду 15

Едвард Гріг (1843—1907) — видатний норвезький композитор, майстер фортепіанної і камерно-вокальної музики. Член Шведської музичної академії, Французької академії витончених мистецтв, почесний доктор Кембриджського й Оксфордського університетів. Народився в м. Бергені. Його батько посідав у той час пост британського консула. Мати була талановитою піаністкою — вона і почала навчати музиці шестирічного хлопчика, ознайомила його з творчістю Моцарта, Шопена… Коли йому виповнилося п'ятнадцять, батьки відправили вчитися до Лейпцизької консерваторії. За чотири роки Гріг успішно закінчив цей відомий навчальний заклад із класу композиції і фортепіано. Після повернення на батьківщину Е. Гріг якийсь час диригував симфонічними концертами в Крістіанії (нині Осло), виступав як піаніст і, звичайно, писав музику. Особливо йому таланило у створенні малих, переважно ліричних форм. Творчий доробок Е. Гріга включає десять зошитів «Ліричних п'єс» і концерт для фортепіано, скрипкові й віолончельні сонати, вокальні цикли й романси, музику до драми Г. Ібсена «Пер Гюнт» тощо.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Виконайте розспівку

Номер слайду 19

Колискова майбуття» сл. і муз. В. Дроботенко

Номер слайду 20

― Irene M. Pepperberg. Д.з. підготувати повідомленння на тему : «Камерно-інструментальні жанри: фантазія, скерцо »

Номер слайду 21

Рефлексійна вправа «Дерево зростання» 06.04.2024 Сьогоднідуже сподобалосьне сподобалосьсподобалось

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
6 квітня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку