Приготування каш Каші присутні в раціоні багатьох народів. Цей простий і доступний за ціною продукт володіє великою користю для нашого організму. Кожен дієтолог і лікар радить людям вживати каші хоча б кілька разів на тиждень. Вони є основою будь-якої лікувальної дієти, правильного харчування і збалансованого раціону.
Як правильно варити каші На перший погляд, варити кашу дуже просто: потрібні вода або молоко, крупа, спеції за смаком. Однак для кожної каші існують свої тонкощі приготування. Деякі потрібно промивати, як рис і гречку, а деякі попередньо замочувати, як перловку. Як правило, спосіб варіння круп вказано на упаковках, але основні правила приготування існують для кожної конкретної каші.
Гречана каша Гречка вважається однією з найбільш корисних каш. Вона багата мінералами і вітамінами: фосфором, кальцієм, калієм, залізом, крохмалем, марганцем, білками, жирами, вітамінами РР, В1, В6, В2. Гречка корисна при серцево-судинних хворобах, при діабеті, при проблемах з підшлунковою залозою, при анемії і багатьох інших захворюваннях.
Пшоно для здоров'я і молодості У складі пшоняної каші присутній багато крохмалю, калію, кремнію, магнію, міді і фосфору. При регулярному вживанні цього продукту нормалізується нервова система, зникають депресивні стани, стреси і проблеми зі сном. Крупа очищає організм від токсинів, шлаків, солей, холестерину.
Кукурудзяна каша Вона багата вітамінами B1, B2, С, PP, каротин, триптофан і лізин. До того ж кукурудзяна каша виводить з організму токсини завдяки що міститься в ній клітковині. У той же час кукурудзяна каша швидко засвоюється організмом, через що може стати причиною набору ваги. Вважається, що її часте вживання в їжу може бути причиною ожиріння і цукрового діабету. Однак якщо її є не більше одного разу на тиждень, ніякої шкоди від такої каші точно не буде.
Вівсяна каша До складу вівсяної каші входить велика кількість таких корисних речовин, як амінокислоти, білки і вітаміни, які беруть безпосередню участь в обміні холестерину. А що міститься в каші біотин дуже корисний для нігтів, волосся та шкіри. Також вона багата ферментами, що сприяють стимулюванню роботи травного тракту. Одночасно з цим в вівсянці міститься така речовина, як глютен, який вимиває кальцій з кісток. Саме тому її шкідливо вживати тим людям, організм яких погано засвоює кальцій.
Рисова каша Рис не тільки смачний, але і корисний. Він нормалізує процеси кровотворення, поліпшує обмінні процеси, допомагає позбутися від діареї, зміцнює стінки кровоносних судин, запобігає утворенню тромбів, має актиоксидантною властивостями, зміцнює кісткову структуру, виводить токсини і шлаки. Рис також корисний для нервової системи.
Кускус Кускус — одна з найпростіших у приготуванні крупів! Варити його не потрібно зовсім! По суті, це та ж манка з твердих сортів пшениці, тільки більш грубого помелу. Готувати так: потрібну кількість крупи залити окропом, щоб вода покрила кускус. Накрити кришкою, залишити кашу на 5–10 хвилин. Трохи посолити, й готово.