Презентація "Страви з гарбуза"

Про матеріал
Навчальна презентація може бути використана на дистанційному навчанні для учнів 6-7 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Страви з гарбуза. Гарбуз – господар на городі. Його шанують у народі. Щоб здоров’я гарне мати,Варто кашу з ним вживати.

Номер слайду 2

Корисні властивості гарбуза. Зараз відомо більше 200 їстівних сортів цієї рослини (з 800). Ботаніка визначає гарбуз як ягоду. Але крім десертів, з неї готують чималу кількість і несолодких страв. Тому більшість звично називає гарбуз овочем. Росте ця красуня практично скрізь (крім Арктики і Антарктики) і є в національних меню майже всіх країн світу. І це не дивно, люди давно оцінили поживність, корисні властивості гарбуза і смакові якості цього продукту.

Номер слайду 3

Цікавий гарбуз. Цей плід - найбільша ягода. Зафіксований рекорд в книзі Гіннесса - 821кг! Гарбуз, корисні властивості якого не втрачаються навіть при довгому зберіганні, один з найуживаніших плодів у світі. Найбільші виробники гарбуза - США, Мексика, Індія, Китай. Не менш популярний він і в Європі, де деякі його сорти були відомі задовго до відкриття Америки. Гарбуз - невід'ємна частина української культури, традицій і, звичайно, кухні. У нас ним нікого не здивуєш, тому акцент робиться на якість плодів, від якого залежать корисність і смакові характеристики кінцевого продукту.

Номер слайду 4

Користь гарбуза для організму. Незважаючи на те, що гарбуз майже на 90% складається з води, він володіє неймовірним набором корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Гарбуз - «чемпіон» за вмістом заліза. Завдяки каротину, вживання цієї ягоди корисне для зору. Велика кількість клітковини позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і травлення в цілому.

Номер слайду 5

А ще це смачно. Говорячи про користь гарбуза, не варто забувати про його пряме призначення - смачну та здорову їжу. Гарбуз універсальний, може поєднуватися практично з усіма продуктами в несолодкому і солодкому варіанті. Різноманітності гарбузових десертів може позаздрити будь-який фрукт: кекси, мармелад, пюре, цукерки, цукати, рахат-лукум, пастила і, звичайно ж, варення і джеми. Гарбуз прекрасний в тандемі з традиційними яблуками, грушами, морквою, сливами, обліпихою, смородиною. Оригінальні, незвичайні і деколи екзотичні на смак комбінації - з бананами, цитрусовими, імбиром, інжиром, курагою. Найкращим серед гурманів вважається смакове поєднання гарбуза з апельсином.

Номер слайду 6

Каша з гарбузаІнгредієнти:– 300 г гарбуза,– 0,5 склянки рису,– 0,5 склянки молока,– 30 г вершкового масла,– 1,5 склянки води,– 1 ч. ложка цукру, сіль за смаком. А в гарбузовій каші –Сила й слава ваша. Хто цю кашу споживає,До ста років доживає.

Номер слайду 7

Гарбуз, запечений із кунжутомІнгредієнти:– 500 г гарбуза,– 2 ст. ложки кунжутного насіння,– 3 ст. ложки меду,– півсклянки апельсинового соку,– 1 ст. ложка гірчиці,– 3 ст. ложки олії.

Номер слайду 8

Пиріг з гарбузом, цибулею і сиромІнгредієнти:– 2 листи тіста листкового без-дріжджового– 300 г гарбуза– 150 г сир твердий (Замість твердого сиру можна взяти сулугуні)– 1 цибуля ріпчаста– 1 яєчний жовток– оливкова олія, сіль

Номер слайду 9

Оладки з гарбуза і яблукаІнгредієнти:– 400 г гарбуза,– 1 яблуко,– 2 яйця,-1 склянка борошна,– 0,5 склянки кефіру,– 2 ст. ложки цукру,– 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.

Номер слайду 10

Суп з гарбуза та грибівІнгредієнти:– 200 г гарбуза,– 200 г грибів,– 2 картоплини,– 1 помідор– корінь петрушки,– цибулина,– 2 ст. ложки олії,– 5 стаканів води, сіль, перець за смаком, зелень.

Номер слайду 11

Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медомІнгредієнти:– 500 г гарбуза,– 200 г сиру,– 4 ст. ложки манної крупи.– 2 яблука,– 2 яйця,– 100 г волоських горіхів,– 50 г ізюму,– 30 г вершкового масла,– 3 ст. ложки цукру,– 1 ст. ложка меду,– сіль за смаком.

Номер слайду 12

Гарбузово-курячі котлеткиІнгредієнти:– 400 г курячого філе,– 1 яйце,– 200 г гарбуза,– 1 цибулина,– 2 зубки часнику,– 1 ст. ложка вершкового масла,– 2 ст. ложки манки,– 2 ст. ложки олії,– мелений коріандр за смаком,– чорний мелений перець за смаком,– сіль за смаком.

Номер слайду 13

Гарбуз у духовці з грибамиІнгредієнти:– 500 г гарбуза,– 200 г грибів (печериць),– 2 шт. листкового тіста,– 5 яєць,– 200 мл вершків,– 20 г вершкового масла,– 100 г білого сухого вина,– чорний мелений перець за смаком,– сіль за смаком.

Номер слайду 14

Насіння гарбуза. Калорійність гарбузового насіння - 556 кілокалорій. Вегетаріанці цінують це насіння за високий вміст рослинного білка. Регулярно з'їдаючи невелику кількість насіння, ми зміцнюємо імунітет, збагачуємо себе вітамінами і мікроелементами, очищаємо організм від шлаків і важких металів, нормалізуємо роботу серця, заспокоюємо нервову систему. Насіння гарбуза сильний антиоксидант, який використовується в народній медицині для боротьби з раком.

Номер слайду 15

Незвичні українські традиціїЯкщо дівчині жених був милий, тоді вона перев'язувала старост рушниками, а майбутньому чоловікові передавала в дарунок власноручно вишиту хустинку. Якщо ж потенційна наречена мріяла про іншого залицяльника, то старостам повертався принесений ними хліб, а парубкові свати відносили гарбуз. 

Номер слайду 16

Цікаві факти про гарбуз. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном. За традицією з гарбуза виймають м’якість, вирізають на ньому більш-менш страшне обличчя, а всередину ставляють свічку, щоб утворити ліхтар. 

Номер слайду 17

Цікаві факти про гарбуз. З 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам. Свято відбувається з вересня по листопад в маленькому німецькому містечку Людвігсбург. Місцева виставка вражає не тільки великим різноманіттям сортів, але й скульптурами, створеними з гарбузів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Віта Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Литвиненко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
1449
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку