Корисні властивості гарбуза. Зараз відомо більше 200 їстівних сортів цієї рослини (з 800). Ботаніка визначає гарбуз як ягоду. Але крім десертів, з неї готують чималу кількість і несолодких страв. Тому більшість звично називає гарбуз овочем. Росте ця красуня практично скрізь (крім Арктики і Антарктики) і є в національних меню майже всіх країн світу. І це не дивно, люди давно оцінили поживність, корисні властивості гарбуза і смакові якості цього продукту.
Цікавий гарбуз. Цей плід - найбільша ягода. Зафіксований рекорд в книзі Гіннесса - 821кг! Гарбуз, корисні властивості якого не втрачаються навіть при довгому зберіганні, один з найуживаніших плодів у світі. Найбільші виробники гарбуза - США, Мексика, Індія, Китай. Не менш популярний він і в Європі, де деякі його сорти були відомі задовго до відкриття Америки. Гарбуз - невід'ємна частина української культури, традицій і, звичайно, кухні. У нас ним нікого не здивуєш, тому акцент робиться на якість плодів, від якого залежать корисність і смакові характеристики кінцевого продукту.
Користь гарбуза для організму. Незважаючи на те, що гарбуз майже на 90% складається з води, він володіє неймовірним набором корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Гарбуз - «чемпіон» за вмістом заліза. Завдяки каротину, вживання цієї ягоди корисне для зору. Велика кількість клітковини позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту і травлення в цілому.
А ще це смачно. Говорячи про користь гарбуза, не варто забувати про його пряме призначення - смачну та здорову їжу. Гарбуз універсальний, може поєднуватися практично з усіма продуктами в несолодкому і солодкому варіанті. Різноманітності гарбузових десертів може позаздрити будь-який фрукт: кекси, мармелад, пюре, цукерки, цукати, рахат-лукум, пастила і, звичайно ж, варення і джеми. Гарбуз прекрасний в тандемі з традиційними яблуками, грушами, морквою, сливами, обліпихою, смородиною. Оригінальні, незвичайні і деколи екзотичні на смак комбінації - з бананами, цитрусовими, імбиром, інжиром, курагою. Найкращим серед гурманів вважається смакове поєднання гарбуза з апельсином.
Насіння гарбуза. Калорійність гарбузового насіння - 556 кілокалорій. Вегетаріанці цінують це насіння за високий вміст рослинного білка. Регулярно з'їдаючи невелику кількість насіння, ми зміцнюємо імунітет, збагачуємо себе вітамінами і мікроелементами, очищаємо організм від шлаків і важких металів, нормалізуємо роботу серця, заспокоюємо нервову систему. Насіння гарбуза сильний антиоксидант, який використовується в народній медицині для боротьби з раком.
Незвичні українські традиціїЯкщо дівчині жених був милий, тоді вона перев'язувала старост рушниками, а майбутньому чоловікові передавала в дарунок власноручно вишиту хустинку. Якщо ж потенційна наречена мріяла про іншого залицяльника, то старостам повертався принесений ними хліб, а парубкові свати відносили гарбуз.
Цікаві факти про гарбуз. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном. За традицією з гарбуза виймають м’якість, вирізають на ньому більш-менш страшне обличчя, а всередину ставляють свічку, щоб утворити ліхтар.