Презентація ,, Київська держава Ярослава Мудрого'

Про матеріал
Тема. Київська держава Ярослава Мудрого. Завдання. Чи правильним є твердження, що за правління Ярослава Мудрого Київська держава досягла найбільшого розквіту?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Київська держава Ярослава Мудрого. ,,Руська правда”. Міжнародні зв’язки

Номер слайду 2

Завдання уроку. Чи правильним є твердження, що за правління Ярослава Мудрого Київська держава досягла найбільшого розквіту?

Номер слайду 3

План уроку. Міжусобна боротьба між синами Володимира Великого. Утвердження Ярослава в Києві. Розбудова Києва. Церковне та культурно – освітнє життя. ,,Руська правда”. Відносини з іншими державами.

Номер слайду 4

Основні поняття: Міжусобна боротьба ,,Руська правда” Шлюбна дипломатія Основні дати і події: 1019 – 1054 рр. – правління Ярослава Мудрого; 1036 р. – розгром печенігів; 1036 р. – будівництво Софійського собору; 1051 р. – заснування Києво-Печерського монастиря.

Номер слайду 5

Міжусобна боротьба між синами Володимира Великого 1015 рік. Святополк (прийомний син) проголосив себе київським князем і почав винищувати можливих претендентів на великокнязівський престол

Номер слайду 6

Борис, Гліб, Святослав були підступно вбиті Святополком. За вбивство зведених братів Святополка прозвали в народі Окаянним Борис і Гліб Убивство Бориса варягами Святослав

Номер слайду 7

1016 рік. Новгородський князь Ярослав розгромив під Любечем Святополка і утвердився в Києві. Святополк утік до Польщі. Втеча Святополка

Номер слайду 8

1018 рік. Святополк разом із своїм тестем, польським королем Болеславом І Хоробрим розгромили військо Ярослава і зайняли Київ. Ярослав утік до Новгорода.

Номер слайду 9

1019 рік. Військо Ярослава на річці Альті розгромило Святополка. Ярослав остаточно утвердився в Києві.

Номер слайду 10

1023 рік. проти Ярослава виступив його брат Мстислав із Тмутараканської землі 1024 рік. Лиственська битва біля Чернігова завершилася поразкою Ярослава

Номер слайду 11

За мирним договором Ярослав правив у Києві, а Мстислав - у Чернігові. Після смерті Мстислава Ярослав став одноосібним правителем Русі.

Номер слайду 12

Розбудова Києва Мініатюра ,,Ярослав Мудрий закладає великий Київ”

Номер слайду 13

Робота в групах. Завдання для 1-ї групи. Що зробив Ярослав Мудрий, щоб перетворити Київ на другий Константинополь? Завдання для 2-ї групи. Доведіть, що Ярослав Мудрий приділяв велику увагу діяльності православної церкви. Завдання для 3-ї групи. Знайдіть факти, що свідчать про розвиток освіти і писемності у Київській державі.

Номер слайду 14

Територія Києва зросла в 6-7 разів. Навколо міста споруджено земляні вали довжиною 3,5 км., висотою 14 м., товщиною 30 м. ,,Місто Ярослава”

Номер слайду 15

У системі укріплень було 4 в’їзні брами – Золота, Лядська, Жидівська, Угорська. Золоті ворота

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Засновниками Києво-Печерського монастиря вважаються Антоній та Феодосій Святий Антоній Святий Феодосій

Номер слайду 18

Ярослав Мудрий боровся за незалежність церковної ієрархії від Візантії. У 1051 році князь скликав у Києві собор єпископів, на якому було призначено Митрополитом Київським Іларіона. Мініатюра ,,Висвята Іларіона”

Номер слайду 19

Найвідомішим твором Іларіона є ,,Слово про закон і благодать” Митрополит Іларіон

Номер слайду 20

Софійський собор

Номер слайду 21

Церква Святого Георгія Перший храм на цьому місці було споруджено Ярославом Мудрим 1037 року. Ця церква була зруйнована під час монголо-татарської навали на Київ 1240 року. Храм багато століть лежав у руїнах, аж поки 1674 року на давніх фундаментах з благословіння Лазаря Барановича було споруджено дерев'яну Георгіївську церкву. Знаходилася на сходженні вулиці Золотоворітської та Георгіївського провулка. 1934 року церкву, як і багато інших київських храмів, було знищено.

Номер слайду 22

Церква Святої Ірини Ірининський монастир у місті Ярослава було засновано у 1030-х роках одночасно із Георгіївським храмом. Літопис про цю подію пише так: "У рік 6545 (1037)...[він звів] монастир святого Георгія [Побідоносця] і [монастир] святої Орини". Названо монастир та головний храм було на честь небесної покровительки дружини Ярослава Мудрого Інгігерди (у хрещенні Ірини) - Святої Ірини. Це був досить великий багатобаневий храм у візантійському стилі. Руїни Ірининської церкви Реконструкція вигляду Ірининської церкви

Номер слайду 23

При Софіївському соборі були відкриті школа і перша на Русі бібліотека. Там Ярослав організував центр перекладів, де грецькі книги переписували старослов’янською мовою. Згодом бібліотека стала головним місцем давньоруського літописання.

Номер слайду 24

Для скріплення влади в державі та упорядкування правових та соціальних відносин громадян за князювання Ярослава Мудрого було укладено збірник законів – ,,Руська правда”

Номер слайду 25

“Руська Пpавда” – збірник (кодекс) законів з окремих питань цивільного, сімейного, фінансового та кримінального права. Цю пам’ятку старовини вперше відкрито в 1738 p. і видано в 1767 p. Існують тpи pедакції “Руської Пpавда”: Hайдавніша (Коротка), Розшиpена та Скорочена, Коpотка “Руська Пpавда”, що складається з 17 паpагpафів (законів), написана за життя Яpослава Мудpого в 30-х pоках ХІ ст.

Номер слайду 26

Ярослав був одружений з донькою шведського короля Інгігердою

Номер слайду 27

Гаральд III Суворий і Ярослав Мудрий Дочка Єлизавета - з норвезьким королем Гаральдом Суворим

Номер слайду 28

Святослав ІІ Син Святослав - з онукою германського цісаря Генріха ІІ

Номер слайду 29

Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха І

Номер слайду 30

Дочка Анастасія одружилася з угорським королем Андрієм І

Номер слайду 31

Коронація Ізяслава і Гертруди Син Ізяслав одружився з сестрою польського короля Казимира Гертрудою

Номер слайду 32

Син Всеволод одружився з донькою візантійського імператора Анастасією Всеволод Ярославович

Номер слайду 33

Дочка Єлизавета Польща Угорщина Франція Онука імператора за с. Святослава Німеччина Сестра за с. Ізяслава Дочка Анастасія Візантія Русь-Україна Дочка Анна Швеція Норвегія Дружина Інгігерда Дочка імператора за с. Всеволода

Номер слайду 34

Орден Ярослава Мудрого

Номер слайду 35

Розробити власний проект ,,Ярослав Мудрий – людина і державник”. У проект включіть поради нинішнім державотворцям про те, що варто запозичити у Ярослава Мудрого для сучасності. Скласти кросворд. Вивчити уривок із поеми О.Олеся ,,Ярослав Мудрий” § 7, виконати завдання на контурній карті.

Номер слайду 36

Картка успіху учня Шкала оцінювання – 0-2 бали   1. Наскільки самостійно і ґрунтовно виконав доручену тобі частину роботи _____  2. Наскільки активно брав участь в обговоренні спільних питань _____  3. Допомагав іншим членам групи _____  4. Наскільки ти задоволений роботою своєї групи _____ 5. Наскільки зросли твої успіхи в навчанні завдяки цьому уроку _____  6. Наскільки зросла твоя віра в спільні зусилля ______        

ppt
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку