Презентація "Кирило Розумовський"

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Ліквідація гетьманства і козацького устрою в Україні. Підкорення Кримського ханства Росією". Містить інформацію про біографію, внутрішню та зовнішню політику, діяльність в Російській академії Кирила Розумовського. Підходить лише для прямого перегляду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кирило Розумовський!.  Біографія2. Зовнішня політика3. Внутрішня політика4. Російська Академія наук

Номер слайду 2

!.  Біографія. Народився 18 березня 1728 року в Гетьманщині, в селі Лемеші Козелецької сотні Київського полку в сім'ї козака Григорія Розума. Здобув початкову освіту на рідній Чернігівщині. Навчався в університетах Кенігсберга, Берліна, Геттінгена, Страсбурга під керівництвом відомих вчених Ейлера та Штрубе. Після повернення з-за кордону 1745 року одержав чин дійсного камергера. Повернувшись до Петербурга, 1745 р. був призначений президентом Російської Академії Наук (1746). У 1746 році 18-річного Розумовського призначено президентом Петербурзької Академії наук. Ідучи назустріч проханням Олексія Розумовського та козацької старшини, Єлизавета Петрівна відновила гетьманство, скасоване після смерті гетьмана Данила Апостола 1734 року. На Глухівській раді 22 лютого 1750 року[2за вказівкою імператриці гетьманом Лівобережної України обрано Кирила Розумовського. Однак самого Кирила на церемонії не було, він не захотів їхати зі столиці в провінцію. 31 липня 1750 року Кирило Розумовський отримав грамоту Єлизавети про відновлення гетьманської резиденції в Батурині. [3] В 1751 р. гетьман поїхав у Глухів і Батурин. Помер 9 (21) січня 1803, Батурин, Чернігівська губернія, Російська імперія

Номер слайду 3

Кирило Розумовський!.  Біографія2. Зовнішня політика3. Внутрішня політика4. Російська Академія наук

Номер слайду 4

2. Зовнішня політика. Домігся того щоб козацька старшина здобувала освіту в Західній Європі. Захищав інтереси україїнської торгівлі. Намагався пребудовувати Гетьманщини на зразок країн Європи (зокрема Речі Посполитої). Також волів встановити гетьманську монархію. Намагався відновити відносини з росією за статтями Б. Хмельницького.

Номер слайду 5

Кирило Розумовський!.  Біографія2. Зовнішня політика3. Внутрішня політика4. Російська Академія наук

Номер слайду 6

3. Внутрішня політика Гетьманщину було поділено на повіти, запроваджено систему шляхетських судів — земських, ґродських і підкоморських (1760-1763), війтівські посади у великих містах передано до козацької старшини. Скликав старшинський з'їзд, намагався пренести козацьку столицю до Батурина, здійснив судову реформу. Обмежував заходи щодо винокуріння, реформував козацьке військо, ввів однострій. Поширилися політичні права старшини, яка частіше брала участь у старшинських з'їздах, «зібраннях», а згодом (1763-1764) у «Генеральному зібранні» в Глухові для обговорення важливіших справ і проектів державних реформ.

Номер слайду 7

Кирило Розумовський!.  Біографія2. Зовнішня політика3. Внутрішня політика4. Російська Академія наук

Номер слайду 8

4. Російська Академія наук  Призначено на Посаду президента від 21 травня 1746 На момент призначення Розумовському було 18 років. Графу потрібна була міцна і сильна опора в Академії. Він вирішив зробити ставку на Михайла Ломоносова. Перший крок до порядку, молодий гетьман втілив за рахунок створення нового штату та регламенту, який був підписаний імператрицею 27 червня 1747 року. Наступним кроком Кирила Григоровича було вивчення історії і географії. В 1760 році розпорядженням Сенату були зобов'язані всі регіональні уряди з доставки географічних відомостей для публікації великого Атласу Російської імперії. Збиралися відомості про всі церковні будівлі з метою вивчення їх історії. Після 1748 року Кирило Григорович активно підтримував Ломоносова. В 1750 році після обрання Кирила Григоровича малоросійським гетьманом, він прохав імператрицю відійти від справ в Академії, але отримав відмову, тому вимушений був постійно розриватися між Глуховим і Петербурго

Номер слайду 9

Кирило Розумовський!.  Біографія2. Зовнішня політика3. Внутрішня політика4. Російська Академія наук. СЛАВА УКРАЇНІ!

pptx
Додано
10 травня 2022
Переглядів
4190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку