Презентація "Кірсанов Олександр Васильович"

Про матеріал
Презентація "Кірсанов Олександр Васильович" висвітлює життєвий шлях та наукові відкриття видатного хіміка 20-го століття. Презентація може бути використана у якості додаткового матеріалу на уроках хімії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кірсанов Олександр Васильович(1902 – 1992)

Номер слайду 2

Хімік, член АН УРСР, працював у галузі органічної хімії, відкрив фосфазореакцію (реакція Кірсанова)

Номер слайду 3

У 1954 р. уперше синтезував оксойодид фосфору та інші йодиди, а також ізоціанат фосфору.

Номер слайду 4

Олександр Васильович Кірсанов народився 2 листопада 1902 р. в Москві в сім'ї інженера-транспортника.

Номер слайду 5

В 1924 закінчує навчання у Московському Вищому технічному училищі й залишається аспірантом на кафедрі, яку на той ча очолював О. Є. Чичибабін. В 1924 та 1925 Кірсанов публікує свої перші 2 статті на теми амідування піридину та синтезу оксипіридинкарбонових кислот.

Номер слайду 6

Протягом 1920-х років Кірсанов опублікував ряд праць з хімії піридинових основ, розшифрував будову складної природної сполуки — бергеніну, а також впровадив у промислове виробництво алкалоїди кокаїн та гідрастинін, спроектував й виготовив апаратуру для їх синтезу.

Номер слайду 7

З 1930 по 1932р працює старшим редактором хімічного сектору «Держнауктехновидаву» (тепер видавництво «Химия»)В 1932р вченого висилають до Свердловська, де керує різними лабораторіями. В 1939р вченому присуджено ступінь доктора хімічних наук без захисту дисертації, а в 1941р — професора. Під час Другої світової війни він працює над створенням ефективних лікарських засобів «карбосульфамідів». В березні 1942 провів аналіз рідини монометрів й термометрів деяких німецьких літаків. У 1944 переїжджає до Дніпропетровська завідувати кафедрою органічної хімії.

Номер слайду 8

В 1956 переїхав до Києва. За короткий час він разом зі співробітниками виконав дослідження з хімії фосфазосполук ізоціанатів кислот фосфору, продуктів фосфорилювання ненасичених вуглеводнів і нітрилів, йодидів фосфору. В 1961 стає академіком АН УРСР. З 1961 Кірсанов став директором ІОХ АН УРСР.

Номер слайду 9

Його наукова діяльність — повчальний приклад поєднання фундаментальних досліджень з інтересами практики. Основні напрямки діяльності: Хімія піридину. Аміди сульфокислот Фосфазосполуки Використання йодидів фосфору в органічному синтезі Хімія амінокислот сірки

pptx
Додав(-ла)
Бекас Дмитро
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
30 вересня 2021
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку