Презентація " Кислотні дощі " 11 клас хімія

Про матеріал
Презентація " Кислотні дощі " підходить до 11 - го класу з хімії. Ця презентація розкриває тему .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кислотні дощі

Номер слайду 2

Що таке кислотний дощ ?Кислотні дощі — усі види метеорологічних опадів:дощ, сніг, град, туман, дощ зі снігом, — кислотність яких вища від нормальної. Мірою кислотності є значення р. Н (водневий показник). Нормальне p. H у чистих дощах — 5,6. Оксиди сірки й азоту, що викидаються в атмосферу внаслідок роботи теплових електростанцій і автомобільних двигунів, сполучаються з атмосферною вологою і утворюють дрібні крапельки сірчаної та азотної кислот, які переносяться вітрами у вигляді кислотного туману та випадають на Землю кислотними дощами.

Номер слайду 3

Утворення кислотних опадів. Кислотний дощ утворюється в результаті реакції між водою і такими забруднюючими речовинами, як діоксид сірки (SO2) і різних оксидів азоту (NOx). Ці речовини викидаються в атмосферу автомобільним транспортом, у результаті діяльності металургійних підприємств і електростанцій, а також при спалюванні вугілля і деревини. Вступаючи в реакцію з водою атмосфери, вони перетворюються в розчини кислот: сірчаної, сірчистої, азотистої й азотної. Потім, разом із снігом чи дощем, вони випадають на землю.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Природні джерела кислоутворюючих викидів. Природними джерелами надходження діоксиду сірки в атмосферу є головним чином вулкани і лісові пожежі. Тим часом природні надходження в атмосферу оксидів азоту зв'язані головним чином з електричними розрядами, при яких утвориться NО, згодом — NO2. Значна частина оксидів азоту природного походження переробляється в ґрунті мікроорганізмами, тобто включена в біохімічний колообіг.

Номер слайду 6

Внаслідок випадіння кислотних опадів у природному середовищі і життєдіяльності людини відбуваються такі негативні процеси: - знижується врожайність більшості сільськогосподарських культур через ушкодження листя кислотами; - з ґрунту вимиваються кальцій, калій та магній, що призводить до деградації рослинності і, як наслідок, - до збіднення тваринного світу; - гинуть ліси (найбільш чутливі до кислотних дощів кедр, бук і тис); - отруюється вода озер і ставків, у них гине риба, зникають комахи; - зникають водоплавні птахи і тварини, що живляться комахами; - активізуються зсуви та селі, спричинені загибеллю лісів у гірських районах; - прискорюється руйнування пам’яток архітектури, споруд, особливо тих, що побудовані з вапняку й оздоблені мармуром;- збільшується захворюваність серед людей (найчастіше уражуються очі, органи дихання тощо).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вплив кислотних дощів на здоров’я людини Вдихання вологого повітря, що містить діоксид сірки, особливо небезпечно для людей похилого віку, що страждають серцево-судинними і легеневими захворюваннями, у важких випадках може виникнути набряк легень. Шкідливо це і для здорових людей, оскільки SO2 і сульфатні частки мають канцерогенну дію. Потрапляючи в дихальні шляхи, взаємодіє з гемоглобіном крові, ускладнюючи переніс кисню до органів і тканин, викликає респіраторні, астматичні і серцеві захворювання.

Номер слайду 10

Висновок. Як ми переконалися, кислотні дощі – дуже небезпечне явище, що приносить шкоду навколишньому середовищу, і навіть живим і неживим організмам. Але виявляється, що кислотні дощі можуть принести й користь (наприклад, руйнувати частки пилу й заліза повітря над океаном). Найчастіше за кислотними дощами міститься небезпечна сірчана кислота і менше небезпечна азотна. Ці кислоти спалюють і роз’їдають все. У кислотний дощ найкраще наскільки можна не виходити назовні. Наслідки кислотних дощів воістину руйнують, вони завдають неабиякої шкоди пам’яткам культури, домівках, і навіть сільського господарства.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

pptx
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
17456
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку