Презентація "Китоподібні. Дельфіни. Зовнішній вигляд та середовище існування"

Про матеріал
. Багато дресирувальники вважають, що інтелект дельфінів можна прирівняти до людського, настільки розумно і незвично поводяться ці тварини. Дельфін розумний, добрий, красивий, він чудово вчиться, аналізує, запам’ятовує.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Китоподібні. Дельфіни. Зовнішній вигляд та середовище існування.

Номер слайду 2

Дельфін – це не риба, а ссавець тварина. Загальним для всіх видів є витягнуте обтічне тулуб, яке вінчає невелика голова дельфіна з клювообразную пащею. У пащі є 160-200 гострих зубів конічної форми. Зуби дельфіна злегка нахилені всередину. Перехід між мордочкою і лобової частиною добре виражений. Майже у всіх представників класу дельфінів є виступаючий спинний плавник. Шкіра еластична і гладка на дотик. Довжина дельфіна може досягати 4,5 метрів в залежності від виду. Швидкість дельфіна сягає 50 км / год.

Номер слайду 3

Про надзвичайному розумі і кмітливості дельфінів люди знають давно. Ці чарівні тварини рятують людей з терплять лихо судів, не даючи їм потонути. Можна навіть сказати, що дельфіни – найрозумніші тварини на планеті. Багато дресирувальники вважають, що інтелект дельфінів можна прирівняти до людського, настільки розумно і незвично поводяться ці тварини. Дельфін розумний, добрий, красивий, він чудово вчиться, аналізує, запам’ятовує.

Номер слайду 4

Дельфіни складаються в прямому родинному зв’язку з грізними мешканцями океанів, касатки і китами. Існує близько 50 видів дельфінів. До них відносяться морська свиня, чорний дельфін, сірий дельфін, беломордий дельфін, атлантичний білобокий дельфін. Найбільш популярний дельфін афаліна (великий дельфін), якого люди в основному і мають на увазі, розповідаючи про зустрічі з представниками цього виду. Вони добре вивчені і приручені. Афалін знімають в кінофільмах, вони беруть участь в програмах по реабілітації дітей, які страждають різними неврологічними недугами.

Номер слайду 5

Дельфіни в воді рухаються дуже легко, вони практично не відчувають її опору завдяки спеціальним жировим виділенням на шкірі, що полегшує ковзання. Цікаво, що від тертя води шкіра дельфіна швидко стирається. Тому в глибоких шкірних шарах у них є значний запас регенеруючих клітин. Дельфін постійно линяє, змінюючи за добу до 25 шарів шкіри!

Номер слайду 6

Очі дельфінів маленькі, зір слабкий. Це обумовлено тим, що тварини практично не користуються ними для полювання. Ніздрі трансформовані в дихло, розташоване на тімені. Кити і дельфіни є родичами і можуть довго перебувати під водою, не спливаючи. Дихло в такі періоди закрито. Але, як і інші китоподібні, дельфіни під водою все ж потребують повітрі і періодично спливають до поверхні для дихання.

Номер слайду 7

Вуха у дельфінів відсутні. Але це не означає, що у них немає слуху. Є! Правда, він функціонує не так, як у інших ссавців. Звуки сприймає внутрішнє вухо, а повітряні подушки, розташовані в лобовій частині, служать резонаторами. Зате ці тварини досконало володіють ехолокацією. Вони безпомилково визначають місце розташування і габарити об’єкта по відбитому звуку, а по довжині хвилі – відстань до нього.

Номер слайду 8

Є у дельфінів і ще одна цікава фізіологічна особливість: вони ніколи не сплять. Тварини зависають у товщі води, періодично піднімаючись на поверхню для дихання. Під час відпочинку вони здатні відключати поперемінно то ліве, то праве півкуля мозку, тобто спить тільки одна половинка мозку дельфіна, а друга не спить.

Номер слайду 9

Де мешкають дельфіни? Навколишнє середовище дельфіна – виключно водойми. Дельфін мешкає майже у всіх місцях нашої планети, за винятком арктичних і антарктичних областей. Живуть дельфіни в морі, в океані, а також у великих прісноводних річках (амазонський річковий дельфін). Ці ссавці люблять простір і вільно переміщаються на великі відстані.

Номер слайду 10

Мова дельфінів. Дельфіни – тварини соціальні, живуть зграями, в яких може налічуватися від 10 до 100 (іноді більше) особин, спільними зусиллями відбиваючись від ворогів. Всередині зграї між ними практично не буває конкуренції або бійок, одноплемінники мирно співіснують один з одним. Розмовляють дельфіни за допомогою звуків і сигналів. Мова дельфінів надзвичайно різноманітний. «Розмова» цих ссавців включає в себе клацання, свист, гавкіт, щебет. Спектр голоси дельфінів простягається від найнижчих частот до ультразвуку. Більш того, вони можуть складати прості звуки в слова і пропозиції, передаючи один одному інформацію.

Номер слайду 11

Чим харчуються дельфіни? У раціон харчування дельфінів входить виключно риба, перевага віддається сардина і анчоусам. Цікавий і спосіб полювання, яким користуються тварини. Зграя дельфінів знаходить косяк риби і особливими звуками змушує його збитися в щільну групу. В результаті такого полювання велика частина косяка стає здобиччю дельфінів. Цією особливістю часто користуються чайки, атакуючи перелякану рибу з повітря. Відомі факти, коли дельфіни допомагали рибалкам, заганяючи косяк до них в мережі.

Номер слайду 12

Види дельфінів Білобрюхий дельфін (чорний дельфін, чилійський дельфін) (лат. Cephalorhynchus eutropia) мешкає виключно на узбережжі Чилі. Тварина з досить скромними розмірами – довжина кремезного та досить товстого тіла цього китоподібного не перевищує 170 см. Спинка і боки белобрюхого дельфіна мають сірий колір, тоді як горло, область черева і прилеглі до тіла частини ласт абсолютно білі. Ласти і спинний плавник белобрюхого дельфіна менше, ніж у інших видів дельфінів. Даний вид близький до зникнення, охороняється чилійськими владою.

Номер слайду 13

Види дельфінів Дельфін-білобочка (звичайний дельфін) (лат. Delphinus delphis). Довжина морської тварини нерідко досягає 2,4 метра, вага дельфіна варіюється в межах 60-80 кілограмів. В області спини звичайний дельфін забарвлений в темно-синій або практично чорний колір, черево біле, а вздовж світлих боків проходить ефектна смужка жовтувато-сірого відтінку. Цей вид дельфінів живе в акваторії Середземного і Чорного морів, привільно відчуває себе в Атлантичному і Тихому океанах. Зустрічається дельфін-білобочка на східному узбережжі Південної Америки, уздовж берегів Нової Зеландії та Південної Африки, в морях Японії і Кореї.

Номер слайду 14

Види дельфінів Біломордий дельфін (лат. Lagenorhynchus albirostris) – великий представник китоподібних з довжиною тіла, що досягає 3 метрів і масою до 275 кг. Відмінною особливістю беломордого дельфіна є дуже світла, часом білосніжна морда. Ареал проживання цього ссавця включає в себе води Північної Атлантики, узбережжя Португалії і Туреччини. Харчується дельфін такими рибами, як мойва, навага, камбала, оселедець, тріска, мерланг, а також молюсками й ракоподібними.

Номер слайду 15

Види дельфінів Крупнозубий дельфін (лат. Steno bredanensis). Довжина тіла цього морського ссавця 2-2,6 метра, вага різниться від 90 до 155 кг. Висота спинного плавця становить 18-28 см. У забарвленні дельфіна переважає сірий колір, за яким «розкидані» плями молочного кольору. Цей вид дельфінів поширений біля узбережжя Бразилії, в Мексиканській і Каліфорнійському затоках, мешкає в теплих водах Карибського і Червоного морів.

Номер слайду 16

Види дельфінів Афаліна (великий дельфін або пляшконосий дельфін) (лат. Tursiops truncatus). Довжина тварини може варіюватися від 2,3 до 3,6 метрів, а вага від 150 до 300 кг. Забарвлення тіла афаліни залежить від місця проживання, але в основному вид має темно-буру верхню частину тіла і сірувато-біле черево. Іноді з боків спостерігається слабко виражений візерунок у вигляді нечітких смуг або плям. Мешкає афаліна в Середземному, Червоному, Балтійському і Чорному морях, часто зустрічається в Тихому океані уздовж узбережжя Японії, Аргентини та Нової Зеландії.

Номер слайду 17

Види дельфінів Широкомордий дельфін (бесклювий дельфін) (лат. Peponocephala electra) поширений у водах країн з тропічним кліматом, особливо масові популяції мешкають уздовж узбережжя Гавайських островів. Торпедоподібне, світло-сіре тіло тварини вінчає конусоподібна голова темно-сірого кольору. Довжина ссавця нерідко досягає 3 метрів, а важить доросла особина більше 200 кг.

Номер слайду 18

Види дельфінів Китайський дельфін (лат. Sousa chinensis). Цей представник роду горбатих дельфінів мешкає в водах уздовж узбережжя Південно-Східної Азії, але в період розмноження мігрує, тому зустрічається в затоках, тихих морських лагунах і навіть річках, що омивають Австралію і країни Південної Африки. Довжина тварини може становити 2-3,5 метра при вазі в 150-230 кг. Дивно, але хоча народжуються дельфінята абсолютно чорними, у міру їх зростання забарвлення тіла змінюється спочатку на світло-сіру, з трохи рожевими цятками, а дорослі особини стають практично білими. Китайський дельфін харчується рибами і молюсками.

Номер слайду 19

Види дельфінів Іравадійский дельфін (лат. Orcaella brevirostris). Відмінною особливістю даного виду дельфінів є повна відсутність дзьоба на морді і гнучка шия, яка отримала рухливість за рахунок декількох шкірних і м’язових складок за головою. Забарвлення тіла іравадійский дельфіна може бути як світло-сірим з блакитним відливом, так і темно-сірим, при цьому черево тварини завжди на тон світліше. У довжину це водний ссавець сягає 1,5-2,8 метрів при вазі в 115-145 кг. Ареал проживання дельфіна охоплює води теплого Індійського океану, починаючи від Бенгальської затоки і аж до північного узбережжя Австралії.

Номер слайду 20

Види дельфінів Хрестоподібний дельфін (лат. Lagenorhynchus cruciger) мешкає виключно в водах Антарктики і Субантарктики. Забарвлення дельфіна чорно-біла, рідше – темно-сірого тону. Ефектна мітка білого кольору, охоплюючи боки ссавця, тягнеться до його морди, обрамляючи область очей. Друга мітка проходить поздовжньо задньої частини тіла, перетинаючись з першої і утворюючи малюнок у вигляді пісочного годинника. Дорослий хрестоподібний дельфін має довжину тіла близько 2 метрів в довжину, вага дельфіна варіюється в межах 90-120 кілограм.

Номер слайду 21

Види дельфінів Ластівка (косатка) (лат. Orcinus orca) – ссавець, яке відноситься до сімейства дельфінові, роду косатки. Ластівка самець має довжину близько 10 метрів і вага в межах 8 тонн. Самки менше: їх довжина сягає 8,7 метрів. Грудні ласти косаток мають широку овальну форму. Зуби косаток досить довгі – до 13 см в довжину. Бока і спина ссавця чорні, горло біле, а на череві знаходиться біла смуга. Над очима розташовані білі плями. Іноді зустрічаються повністю чорні або білі особини в водах Тихого океану. Мешкає косатка у всіх водах світового океану, крім Азовського моря, Чорного моря, моря Лаптєвих і Східно-Сибірського моря.

Номер слайду 22

Дельфін Білуха - безкрилий північний ангел. Морська канарейка, полярний кит, співаючий кит, безкрилий дельфін або просто білий дельфін - у нього безліч прекрасних поетичних імен, в науці ж ця тварина називається "дельфін білуха". Це найпопулярніший мешканець дельфінаріїв, неймовірно артистична й емоційна тварина, визнана також однією з найрозвиненіших в інтелектуальному плані.  Види дельфінів

Номер слайду 23

Дельфіни білухи живуть на Північному полюсі, який знаходиться в Арктиці, це центральна частина Північного Льодовитого океану. Назва "білий дельфін" білуха отримала через забарвлення. Він має білу шкіру з легким рожевим відтінком на животику. Правда, наймолодші особини відрізняються блакитно-сірим або коричневим забарвленням. Втім, крихіткою, звичайно, дельфіна белуху складно назвати. Ця тварина неймовірної краси сягає від 4-х (самки) до 6-ти (самці) метрів у довжину. Вага ж дельфіна білухи може досягати близько двох тон.

Номер слайду 24

Дельфін білуха вважається самим "плідним" серед своїх родичів. Адже самка зазвичай народжує двух діток, а всі інші китоподібні - за звичаєм тільки одного. Цікаво те, що після запліднення самки самець її покидає. А самки ж у цей час об'єднуються в окремі зграї за статевою ознакою для виношування свого потомства. Вчені, що спостерігали за поведінкою цих тварин у дикій природі, відзначають, що білуха-мати відрізняється великою дбайливістю і любов'ю у виходжуванні дитинчат. Дослідження показали: дельфін білуха запам'ятовує своє місце народження і повертається неодмінно саме туди після кожної зимівлі.

Номер слайду 25

Полярні кити лавірують між крижинами, вміючи існувати тільки в ополонках. Справа в тому, що їм постійно потрібне повітря, тому білухи виринають наверх, щоб подихати. Цікаво, що ці ополонки для перепочинків дельфіни білухи навіть самі підтримують, щоб вони не замерзли. Полярні кити здатні пробивати спиною тонкий лід - завтовшки до 10-ти сантиметрів. Але, на жаль, іноді стадо білух може потрапляти в льодовий полон. Буває, що все-таки ополонки затягуються дуже щільною кригою, і це трагедія для білух - вони просто гинуть під водою...

Номер слайду 26

Розмноження дельфінів, дитинчата дельфінів. У дельфінів немає яскраво вираженого шлюбного періоду. Розмноження відбувається в будь-який час року. Злучається з самками, як правило, ватажок зграї. Вагітність триває приблизно 18 тижнів і протікає досить важко. Самка дельфіна стає неповороткою, втрачає здатність швидко пересуватися і нерідко стає здобиччю ворогів. Дельфініха приносить 1 дитинчати приблизно раз в 2 роки. Маленькі дельфіни довжиною близько 50-60 сантиметрів народжуються прямо на плаву, повністю дієздатними і з перших хвилин в змозі йти за матір’ю.

Номер слайду 27

Дитинчата дельфінів харчуються молоком матері, часто їдять і швидко ростуть. Годування припиняється до півтора років, коли дельфінятко починає самостійно харчуватися рибою. Вихованням і навчанням дітей займаються виключно особини жіночої статі. Самці дельфінів не належать до числа дбайливих батьків.

Номер слайду 28

Дельфіни часто супроводжують кораблі. Пірнають і виринають поруч, немовби змагаються у швидкості. Дельфіни живуть групами. Члени групи піклуються одне про одного. Дельфіни дуже уважні до старих і поранених тварин. Можуть разом підняти ослаблену тварину на поверхню, щоб вона набрала повітря.

Номер слайду 29

На жаль, у Чорному й Азовському морях кількість дельфінів скорочується. Причиною є надмірно активний вилов риби. Через це дельфінам не вистачає їжі. Також дельфіни покидають моря через забруднення води. Частина з них гине в рибальських сітях, від хвороб, тощо. Через напад РФ на Україну у Чорному морі загинуло 50 тисяч дельфінів. 24 лютого життя дельфінів, як і багатьох українців, змінилося. Вони почали глохнути й гинути від акустичних травм, викидатися на берег, тікаючи від гучних вибухів, стали вразливішими до інфекцій і паразитів. Дельфіни білобокі занесені в Червону книгу України й перебувають під охороною.

Номер слайду 30

В даний час заборонено влаштовувати полювання на цих цікавих і чарівних тварин. Незважаючи на всі охоронні заходи, поголів’я дельфінів скорочується, а деякі з них майже вимерли. Зараз у багатьох аквапарках ведеться робота по розведенню зникаючих видів, а також вивчення і дресируванню дельфінів.

Номер слайду 31

https://uahistory.co/pidruchniki/textbook-special-needs-educational-f70-geography-8-class-2021-kosenko/51.php https://zelenvsit.cx.ua/delfin.html https://texty.org.ua/articles/107978/ohlusheni-vijnoyu-rosiya-musyt-vidpovisty-za-masovu-zahybel-delfiniv-u-chornomu-mori/ https://tsikaviy-svit.com/%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%84%D1%96%D0%BD-%D0%B1%D1%96%D0%BB%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9-%D0%BF%D1%96%D0%B2%D0%BD%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB https://youtu.be/F-A-pnG_qU4?si=HEgSDY-V0IGyEzXT

ppt
Додано
6 квітня
Переглядів
159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку