Презентація "Клас Ракоподібні"

Про матеріал
Презентація допоможе у вивченні зовнішньої і внутрішньої будови ракоподібних.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Річкові раки водяться в річках і озерах з мулистим дном і обривистими берегами. Тут під каменями, під корчами або під корінням прибережних рослин влаштовують собі нірки і в денний час звичайно ховаються в них.

Номер слайду 3

Річковий рак, як і всі членистоногі, має твердий покрив, основу якого складає органічна речовина - хітин. Цей легкий, але твердий хітиновий покрив захищає м'які частини тіла тварини. Крім того, він служить зовнішнім скелетом, оскільки зсередини до нього прикріпляються м'язи. Коли раків варять для їжі, у них змінюється колір зовнішніх покривів — вони стають червоними. Відбувається це тому, що фарбувальні речовини (пігменти), що містяться в покривах раки, при кип’ячені руйнуються, за винятком одного червоного пігменту.

Номер слайду 4

Тіло рака підрозділяється на два відділи: головогруди і черевце. Головогруди складаються з двох частин: передньої (головної) і задньої (грудної), нерухомо зрощених між собою. У місцях зрощення видно зігнута борозна - шов. Головний відділ має спереду гострий шип. З його боків в поглибленнях сидять на рухомих стеблинках очі, а попереду відходять дві пари тонких і дуже рухомих вусиків: одні короткі, інші довгі. Це органи нюху і дотику.

Номер слайду 5

Груди утворені 8 сегментами, що несуть 8 пар грудних кінцівок. Перші 3 пари з них, названі ногощелепами, захоплюють їжу і подають її в рот. Далі слідують 5 пар грудних кінцівок, з яких перша пара - клішні, останні 4 пари - ходильні ноги. Довгі вусики Очі Короткі вусики Щелепи Ногощелепи Клещні Ходильні ноги Черевні ніжки Хвостова лопасть Черевце Головогруди Черевце, що складається з 7 члеників, має 5 пар невеликих кінцівок, що служать для плавання. Шоста пара черевних ніг разом з сьомим черевним сегментом утворює хвостовий плавник.

Номер слайду 6

Їжа через рот, глотку і стравохід потрапляє в шлунок. Він складається з двох відділів. У першому відділі їжа перетирається хітиновими зубцями. У другому відділі є цідильний апарат, який проціджує подрібнену їжу. Їжа поступає в кишечник, а потім в травну залозу, де відбувається її переварювання і всмоктування поживних речовин. Неперетравлені залишки виводяться назовні через анальний отвір, розташований на середній лопаті хвостового плавника. Нервова система рака складається з навкологлоткового нервового кільця і черевного нервового ланцюжка. Від надглоткового вузла нерви відходять до очей і вусиків, від підглоткового - до ротових органів, від черевного нервового ланцюжка - до внутрішніх органів і кінцівок.

Номер слайду 7

Довгі вусики служать раку органами дотику і нюху. Ними він обмацує навколишні предмети. Біля основи коротких вусиків знаходиться орган рівноваги і слуху. Органи зору - опуклі очі - сидять на рухомих стеблинках. Це дає раку можливість дивитися на всі боки. Очі раки складні. Вони складаються з об'єднаних разом окремих очок. Кожне очко сприймає тільки невелику частину навколишнього простору, а всі разом сприймають ціле зображення. Такий зір називають мозаїчним.

Номер слайду 8

Кровоносна система незамкнена: кров через судини витікає в порожнину тіла і омиває внутрішні органи, передаючи їм поживні речовини і кисень, потім вона знов поступає в серце. Розчинений у воді кисень проникає через зябра в кров, а вуглекислий газ, що накопичився в крові, через зябра виводиться назовні. Так в організмі раки відбувається газообмін. Збагачена киснем кров потрапляє в порожнину серця через отвори в ньому. При скороченні серця кров з нього не витікає через отвори, які закриваються клапанами, а тече по судинах. Органи виділення рака - пара зелених залоз. Від кожної з них відходить вивідний канал, що відкривається назовні біля вусиків. Через зелені залози з організму рака виділяються розчинені в крові шкідливі продукти життєдіяльності.

Номер слайду 9

Раки роздільностатеві. Запліднення внутрішнє. У самок членики черевця помітно ширші, ніж головогруди. В кінці зими самка відкладає ікринки, які прикріпляються до ніжок черевця. Тут ікринки і розвиваються. На початку літа з них вилуплюються рачата. Перші 10-12 діб життя вони залишаються під черевцем у самки, а потім переходять до самостійного існування.

ppt
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
4415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку