Презентація "Класифікація надзвичайних ситуацій. Види сучасної зброї."

Про матеріал

Презентація з предмету "Захист Вітчизни" (основи медичних знань). Складається з 36 слайдів: 28 характеризують різні надзвичайні ситуації, які відбувалися в світі і в Україні. З 29 по 36 слайд - коротка характеристика видів зброї. Підходить для учнів 10 класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Класифікація надзвичайних ситуацій . Види сучасної зброї.»Підготувала вчитель «Захисту Вітчизни»О. Михальчук

Номер слайду 2

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльності людей, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом та іншими чинниками, що призводять до людських і матеріальних втрат.

Номер слайду 3

стихійне лихо – явище природи, яке викликає катастрофічні обставини і порушує життя і діяльність людини, призводить до травмування та загибелі людей, руйнування та пошкодження будівель, споруд, транспорту, обладнання, завдає шкоди довкіллю.

Номер слайду 4

Повінь у Тбілісі 14 червня 2015 року

Номер слайду 5

У ніч на 14 червня у столиці Грузії Тбілісі пройшла злива, яка призвела до повені. Рясні опади спричинили зсуви в передмісті грузинської столиці. Внаслідок цього було перекрито річку Вірі і різко піднявся рівень води. В результаті повені загинули 19 осіб. Значно постраждала й інфраструктура. В епіцентрі стихійного лиха опинився столичний зоопарк. З вольєрів втекло багато тварин. Частина з них загинули у воді. Частина пересувалася містом, де їх виловлювали рятувальники. Багатьох тварин довелося вбити.

Номер слайду 6

Ураган “Метью” в США жовтнень 2016

Номер слайду 7

Ураган Метью спостерігався з 28 вересня по 10 жовтня 2016 року. Ураган пройшов через острівні країни Карибського моря та уздовж всього півдня Східного узберіжжя США, завдав чисельні руйнування та людські жертви (понад 1000 чоловік загиблих). Швидкість вітру на Гаїті сягала 233 кілометрів на годину. В порушених ураганом районах Гаїті  було зруйновано 90 % будівель. У східній провінції Куби Гуантанамо, ураган зруйнував дороги, спустошив найстаріше місто Куби Баракоа та місто Пунта Калета. В США повінню зруйновано асфальтове покриття доріг, змило кілька мостів, затопило перші поверхи житлових будинків, перевернуло та затопило припарковані автомобілі, вітром були зруйновані легкі споруди прибережної та пляжної зони.

Номер слайду 8

Торнадо в Китаї в червні 2016 року

Номер слайду 9

Жертвами торнадо в Китаї стали близько 100 людей. Понад 800 осіб отримали поранення. Торнадо і град пройшли в Китаї у четвер, 23 червня 2016 року. Стихія зруйнувала будинки, пошкодила лінії електропередач, а також знищила завод з виробництва сонячних батарей, де зберігалися небезпечні хімічні речовини. Понад півтори тисячі людей в провінції Цьзянсу залишилися без даху над головою. Рятувальники відновили пошкоджені електромережі, водопровід і лінії телекомунікації.

Номер слайду 10

Японія 2011. Землетрус і цунамі

Номер слайду 11

Вели́кий тохоку́ський землетру́с  — дуже сильний землетрус в Японії силою у 8,8 балів за шкалою Ріхтера. Відбувся в п'ятницю 11 березня 2011 року у регіоні Тохоку. За даними поліції Японії, офіційно підтверджена загибель 5178 чоловік. Зниклими безвісті вважаються 8606 людей. Близько 100300 будинків у країні зруйновані стихією повністю або частково. 11 березня на Першій Фукусімській атомній електростанції сталася аварія. Землетрус призвів до зсуву осі Землі на 15 см. Крім того тривалість земної доби скоротилася на 1,6 мікросекунди.

Номер слайду 12

Наслідки землетрусу на Гаїті. 2010 рік

Номер слайду 13

Жертвами землетрусу стали від 250 тисяч до 300 тисяч чоловік. Ще 300 тисяч людей отримали поранення і понад мільйон лишилися без притулку. Збиток від природного катаклізму становив близько 9 мільярдів доларів.  3 млн осіб залишились без питної води та їжі. Після основного поштовху силою в 7 магнітуд за шкалою Ріхтера було зареєстровано ще близько 14 повторних поштовхів силою 5 балів (магнітуд).

Номер слайду 14

Аварія – небезпечна подія техногенного характеру, що створює на певному об`єкті загрозу для життя і здоров`я людей, призводить до руйнування будівель, порушує виробничий процес.

Номер слайду 15

Пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі в червні 2016 року

Номер слайду 16

Під час пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі стався обвал твердих побутових відходів, внаслідок чого під завалами опинилося троє рятувальників. Грибовицьке сміттєзвалище – найбільще сміттєзвалище в Європі.

Номер слайду 17

Аварія на Концерні “Стірол” в м. Горлівка 6 серпня 2013 року

Номер слайду 18

Аварія в Горлівці — сталася 6 серпня 2013 року на заводі ПАТ «Концерн Стирол», внаслідок чого відбувся викид аміаку в повітря. У результаті аварії шість осіб загинуло та постраждало 26 осіб. Аварія стала наймасштабнішою на підприємствах хімічної промисловості України за роки незалежності. На момент аварії в цеху перебувало близько 100 осіб. За словами очевидців, після аварії почалась паніка, люди бігли хаотично, не встигали одягнути протигази, які були розраховані лише на 5 хвилин дихання. За твердженням одного з постраждалих протигазів на всіх не вистачило, а необхідного запасу на випадок надзвичайної ситуації на заводі не було. Аварійно-рятувальна служба концерну упродовж 20—30 хвилин ліквідувала поломку, яка стала причиною викиду. Внаслідок аварії в повітря потрапило 600 кг аміаку.

Номер слайду 19

Аварія на шахті “Степова” Вибух на шахті «Степова» у с. Глухів на Львівщині — одна з найбільших шахтово-вугільних аварій в Західній Україні, яка сталася 2 березня 2017 року та привела до загибелі 8 і травмування 23 гірників.

Номер слайду 20

Катастрофа – велика аварія, що призводить до тяжких наслідків

Номер слайду 21

Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986року

Номер слайду 22

Пожежа у Калинівці: за кілька днів вибухнуло більше боєприпасів, ніж армія використала за 3 роки на війні За кілька днів пожежі на складах втратили понад 32 тисячі тонн боєприпасів. 26 вересня 2017 року близько 2 год. ночі 32 тисячі тонн снарядів, 800 мільйонів доларів - вилетіло в повітря. І це - лише попередні офіційні цифри втрат від пожежі на військових складах у Калинівці на Вінничині. Це вже четвертий великий склад боєприпасів, що вибухає. Нажаль без жодних наслідків у Міністерстві оборони і Генеральному штабі.

Номер слайду 23

Крім матеріальних втрат Україна втратила в іміджі, втратила на міжнародній арені. Втратила всередині країни: бо політики почали використовувати події в Калинівці як спосіб зведення рахунків.  І головне: чи буде чим тепер зарядити зброю українських бійців, якщо вся вона - ще радянського зразка. І купити її, крім Росії, ніде. Бо на Заході такі калібри не випускають? А ще - люди. Одразу п'ять сіл і місто Калинівка стали фактично заручниками лиха. Понад 30 тисяч евакуйованих. У перші години вибухів люди й самі кидали свої хати, хапали дітлахів і тікали. А потім виявилось, що декому не було вже куди повертатись. Сім осель вигоріли ущент. Сотні понівечених: без дахів, вікон і дверей. 

Номер слайду 24

Вибух боєприпасів в Калинівці

Номер слайду 25

Наслідки вибухів в Калинівці

Номер слайду 26

Вибухи на складах боєприпасів в Україні. Історія катастроф 2003 рік. Артемівськ10 жовтня полум'я знищило 10 із 17 складів боєприпасів в Артемівську Донецької області, вибухнуло майже 3 тис. т снарядів. Снаряди пошкодили 66 багатоквартирних і 120 приватних будинків, 5 шкіл та 3 лікарні. Травми отримали двоє людей. Причина: військовослужбовці за допомогою зварювання різали металоконструкції на складі для продажу на відстані 40 см ! від ящиків із боєприпасами. 2004, 2005, 2006 та 2007 роки. Новобогданівка 6 травня 2004 року почалася пожежа на складах боєприпасів біля села Новобогданівка ,Запорізької обл. Майже 90 тис. т боєприпасів, зокрема для систем "Град", "Смерч" і "Ураган", вибухали протягом кількох днів, радіус розльоту досягав 40 км, евакуювати довелося понад півтори тисячі осіб.23 липня 2005 року через високу температуру повітря загорівся склад зберігання боєприпасів. Поранення дістали п'ятеро осіб. У 2006 році на складах у Новобогданівці чотири рази виникали пожежі. Востаннє вибух, але вже без пожежі, стався 18 травня 2007 року під час знищення боєприпасів раптово спрацювали ті снаряди, що були пошкоджені під час попередніх пожеж.

Номер слайду 27

У 2004 році п'ятеро людей загинуло, 81 госпіталізовано. 22 сім'ї залишилися без домівок, вибухом пошкоджено 4 км газопроводу. Збитки становли 3 млрд 752 млн грн. У 2005 – поранені п'ятеро. У 2006 – поранені чотири людини. У 2007 – загинули двоє, один поранений. Причиною пожежі в 2004 році назвали куріння поблизу місця зберігання боєприпасів. 2008 рік. Лозова27 серпня 2008 року у військовій частині м. Лозова Харківської обл. загорівся склад , в якому зберігалося 95 тис. т снарядів. Евакуйовані всі жителі в радіусі 3 км . Наступного дня через пожежі вибухнула газорозподільна станція. Загасили пожежу через три дні, але вибухи боєприпасів тривали до 11 вересня. Був поранений охоронець складу, зруйновані будівлі на території військової частини, школа та кілька будинків. Причина: займання сміттєзвалища біля складу боєприпасів.

Номер слайду 28

2015 рік. Сватове29 жовтня 2015 року загорілися склади з боєприпасами в місті Сватове Луганської області. В арсеналі було 3,5 тис. т боєприпасів . Загинуло троє військових і одна місцева жителька. Були пошкоджені 59 багатоповерхових будинків, 581 приватний будинок і 21 об'єкт соціальної сфери. На відновлення Кабінет Міністрів виділив 52,65 млн гривень. Пожежа сталася внаслідок недбалості керівництва частини - пуску сигнальної ракети, що потрапила на територію з боєприпасами. Проте слідство розглядало ще одну версію – теракт.2017 рік. Балаклія. У Балаклії 23 березня 2017 року почалися вибухи на арсеналі боєприпасів. Пожежу загасили 26 березня, над очищенням території навколо складу сапери працювали приблизно місяць. Постраждало п’ятеро осіб, загинуло дві жінки, п’ять будинків було зруйновано, понад 300 – пошкоджено. На відновлювальні роботи витратили 100 млн грн, додатково виділили ще 45 млн грн. Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що пожежа знищила 70% боєприпасів. Причина пожежі – теракт. На складах України вибухнуло у 5 разів більше боєприпасів, ніж під час АТО.

Номер слайду 29

Уражаюча дія сучасної зброїЯДЕРНА ЗБРОЯЯдерна зброя відрізняється від інших видів озброєння як масштабами, так і характером ураження. На відстані близько кілометра від центру вибуху відбуваються суцільні руйнування та знищується все живе поза укриттями. Перш за все така дія зумовлена тим, що потужність ядерного вибуху набагато більша, ніж будь-якого іншого боєприпасу.

Номер слайду 30

ХІМІЧНА ЗБРОЯ По закінченню Другої світової війни, а також періоду Холодної війни, чимало країн мали на своїй території військові сховища з хімічними боєприпасами. Після підписання країнами у 1990-х роках Конвенції про хімічну зброю новостворена Організація із заборони хімічної зброї проводила облік наявних речовин і розробляла маршрутні карти для ліквідації запасів. У травні 2015 року ОЗХЗ повідомила про те, що було ліквідовано 90 % запасів хімічної зброї.

Номер слайду 31

БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯПід час вторгнення в Європу в 13 столітті Чингісхан, сам того не знаючи, завіз страшну біологічну зброю. Сіра степова худоба, яка використовувалася для пересування обозів, принесла смертельну чуму великої рогатої худоби. У той час як Чингісхан став володарем подібної біологічної зброї випадково, багато сучасних країн не настільки безневинні. Канада і Сполучені Штати проводять випробування по використанню вірусів в якості біологічної зброї з метою підриву тваринництва ворожих країн у разі війни.

Номер слайду 32

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА І КЛАСИФІКАЦІЯ САНІТАРНИХ ВТРАТУсі втрати особового складу військ під час війни чи у період бойових дій мають назву загальних втрат і діляться на 2 види – незворотні та санітарні. До незворотних втрат відносять убитих і тих, що пропали без вісті, або потрапили у полон. Під санітарними втратами військ прийнято вважати осіб, втратили боєздатність чи працездатність не менше ніж на одну добу і потрапили в лікувальні заклади. санітарні втрати діляться на такі класи: А – механічні ушкодження (кульові, осколочні поранення, закриті травми і інші);Б – термічні ураження (опіки і відмороження);В – радіаційні ураження (гострі, хронічні, комбіновані);Г – ураження отруйними речовинами;Д – ураження бактеріальними засобами (біологічною зброєю);Є – реактивні стани (особливо при застосуванні ЗМУ)

Номер слайду 33

За важкістю стану пораненні і хворі поділяються на три групи:тяжкопоранені (тяжкохворі) – коли є загроза для життя, або втрати боєздатності (працездатності);легкопоранені (легкохворі) – відсутні загроза для життя і втрати боєздатності, вони спроможні самостійно пересуватися, термін лікування – до 2-х міс. поранені і хворі середньої тяжкості займають проміжне місце серед вищеназваних груп.

Номер слайду 34

РСЗВ 9 К58 «Смерч»Реактивні системи залпового вогню: РСЗВ 9 К57 «Ураган»РСЗВ 9 К51 «Град»

Номер слайду 35

РК ТР 9 К79 «Точка» (9 К79-1 «Точка-У»)Ракетні комплекси

Номер слайду 36

Фугаси

pptx
Додано
7 червня 2018
Переглядів
3111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку