Презентація класної години "Тверезість - норма життя".

Про матеріал
Допомогти учням усвідомити те, що їх чекає попереду, якщо вони будуть вживати алкогольні напої. Пияцтво принижує людину, віднімає в неї розум, певною мірою на певний час, і кінець кінцем перетворює його у тварину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу виконала Чаговець Людмила Борисівна, учитель Коротичанського ліцею Харківської районної ради Харківської області

Номер слайду 2

Алкоголь із давніх часів на- зивають викрадачем розуму. Про п`янкі властивості спирт- них напоїв люди довідалися ще за 80 000 р. до нашої ери. Алкоголь настільки швидко увійшов у побут, що практично жодна людина не обходиться без цієї речовини. Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етило- вий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

Номер слайду 3

Вплив алкоголю на організм Алкоголь і його сурогати дуже шкідливі, а наслідки їх уживання небезпечні. У різних алкогольних напоях неоднаковий вміст алкого- лю: у пиві – близько 5%, у натуральному вині – 9-12%, а в міцних алкоголь- них напоях мінімум 35%. Європейські фахівці вва- жають, що безпечний рі- вень вживання чистого 100-відсоткового спирту коливається в межах 20-60 грамів на добу для чоловіків (50-150 г горілки)

Номер слайду 4

і 10-40 г для жінок (20-100 г горілки). Регулярне вжива- ння алкоголю, що переви- щує кількість, призводить до алкогольного отруєння орга- нізму. Алкогольним сп`янінням називають грубе порушення нормальної функції головно- го мозку внаслідок отруєння (інтоксикації). Це порушення пояснюється тим, що спирт особливо інтенсивно нако- пичується в нервовій ткани- ні. Тому в мозку його кон- центрації набагато більше, ніж у крові.

Номер слайду 5

Навіть невеликі дози спирт- ного послаблюють внутрішні зв`язки гальмування кори великих півкуль головного мозку. Хронічне використання алкоголю наносить шкоду усім органам і системам, особливо тим, які нестійкі і мають нахил до захворюва- ння. Алкоголь поступово руй- нує секреторні і рухові функ- ції травлення і процес всмок- тування, у результаті чого виникає вітамінно-білкова недостача, що у свою чергу

Номер слайду 6

затримує ріст і розвиток орга- нізму. Постерігається втрата маси, зменшуються захисні властивості крові і тканин, внаслідок чого відбувається отруєння алкоголем і продук- тами його окислення, знижу- ється загальний супротив ор- ганізму. Після всмоктування в кров і проходження через печінку алкоголь і шкідливі продукти його обміну потрапляють у загальний кровообіг і шкідли- во діють на кров, судини і сер- це.

Номер слайду 7

Ще з давніх часів люди по- мічали, що від п`яниць наро- джуються діти з тими чи ін- шими фізичними і пси хічни- ми вадами. Навіть якщо вони не страдають психічною па- талогією, ростуть слабкими, збудженими, не урівноваже- ними, образливими, часто злісними, жорстокими. Подумайте про те, що вас чекає попереду, якщо ви бу- дете вживати алкогольні на- пої.

Номер слайду 8

Людина, яка п`є, ні на що не здатна. (О. Пушкін) Пияцтво принижує люди- ну, віднімає у неї розум, пев- ною мірою на певний час, і кінець кінцем перетворює йо- го у тварину. (Жан Жак Ру- ссо) Пияцтво – причина слаб- кості і хворобливості дітей. (Гіппократ) Людина, яка випила, не збе- рігає таємниць і не виконує обіцянок. (Сервантес)

Номер слайду 9

Початок шляху – стопка, се- редина – випиваюча компа- нія, легка випивка, пара стопок за обідом. Кінець – у тюрмі за вбивство у п`яному вигляді, у психіатричній лі- карні, у могилі від випадково легкої хвороби. (Джек Лон- дон) Вино затьмарює свідомість людини і присипляє її со- вість, робить її більш доступнішим до дурних спонукань та вчинків. (Лев Толстой)

Номер слайду 10

Народні прислів`я Хто вино любить, той сам себе погубить. Чим більше п`єш за здоро- в`я, тим швидше вип`єш за упокій. Хто бражкою упивається, той сльозами умивається. Де оп`яніння, там і злочин. Від вина гине краса, вином скорочується молодість. (Го- рацій) Не пийте спиртних напоїв. Питущим – яд, оточуючим – муки. (В. Маяковський)

Номер слайду 11

Фізичні наслідки: - симптоми похмілля; - головний біль; - нудота; - понос; - отруєння; - зміни функцій печінкових клітин; - порушення вуглеводневого обміну; - негативний вплив на серцево-судину систему.

Номер слайду 12

Психологічні наслідки: тимчасове притуплення пізнавальних здібностей; короткочасна або тривала втрата пам`яті; нещасні випадки, що призводять до травм; негативний вплив на центральну нервову систему; зміни настрою; неадекватна поведінка; імпульсивна поведінка; апатія, депресія,розв`язність, цинічність, емоційна холодність, брутальність, агресивність; зниження рівня успішності в школі (дорослі на роботі), прогули, втрата працездатності.

Номер слайду 13

Соціальні наслідки: підвищена конфліктність із родичами; асоціальна, а в крайніх випадках і антисоціальна поведін- ка; сварки, бійки, насильство, порушення громадського порядку, скоєння злочинів. Сумна статистика Офіційно на обліку в медичних закладах України перебувають до 1 млн. хворих на хронічний алкоголізм. Проте, вважають експерти, реальна кількість залежних у 8-10 разів більша. Щороку в Україні гине від алкоголю та наркотиків майже 380 тис. чоловік, а понад 30% чоловіків не доживають до пенсійного віку.

Номер слайду 14

За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я, Україна стала лідером з-поміж 40 країн Європи за кількістю підлітків, які регулярно вживають алкоголь. За так званим “підлітковим алкоголізмом” Україна посіла I місце (40% підлітків вживають алкогольні напої принаймні раз на місяць), на другому місці опинилися молоді ізраїльтяни з 28% любителів спиртного. Далі у списку – Чехія, російські школярі посіли 15 сходинку, а завершують перелік Ісландія та Ірландія. За останні 7 років вживання підлітками алкоголю зросло у 4 рази. Причиною смертей двох третин молоді віком від 15 до 20 років стало отруєння алкогольними напоями або нещасні випадки, які трапилися через стан сп`яніння.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Тривале зловживання алкоголем збільшує ризик розвитку серйозних захворювань і веде до передчасної смерті. Алкоголь не вирішує твоїх проблем, а спричиняє нові: хронічний алкоголізм і зневагу оточення. Змішувати різні алкогольні напої між собою, а також вживати алкоголь із будь-якими наркотиками дуже небезпечно для життя. До вживання алкоголю дітей штовхає цікавість і бажання наслідувати дорослих. Але за словами Джека Лондона: “Хмільне завжди простягає руку, коли нас спіткає невдача, коли ми підупадаємо в силі, коли ми стомлені, і вказує надзвичайно легкий вихід з такого становища. Але обіцянки ці фальшиві; під впливом хмільного ми втрачаємо справжнє уявлення про цінність речей”.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

У молодших школярів неу- свідомлено формується уява про алкоголь як про особливого, обов`язкового супутника свят і зустрічей, притягальний символ дорос- лого життя. Біологічними дослідженнями доведено, що алкоголізм ге- нетично не передається, пе- редається тільки схильність до нього, що випливає з особливостей характеру, от- риманого від батьків.

Номер слайду 19

Тому подумай перед тим, як заглянути у чар- чину, зупинись і відмовся, цим самим збережеш своє здоров`я, а можливо, життя! Запам`ятай слова В. Теккерея, нехай вони ста- нуть твоїм кредом у житті: Посійте вчинок – пожнете звичку. Посійте звичку – пожнете характер. Посійте характер – і ви пожнете долю.

ppt
Додано
22 липня 2020
Переглядів
906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку