Презентація "Кліматотвірні чинники"

Про матеріал
Презентація до уроку географії («Географія» підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти, Бойко В. М., Міхелі С. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛІМАТОТВІРНІ ЧИННИКИВиконала: вчитель географіїХерсонської ЗОШ №46 І-ІІІ ступенів. Павлик Світлана Віталіївна

Номер слайду 2

Клімат – багаторічний режим погоди, що характерний для певної місцевості. Основними кліматотвірними чинниками є:- кількість сонячної енергії, яку отримує земна поверхня;- характер підстильної поверхні;- циркуляція повітряних мас.

Номер слайду 3

Сонячна радіація – це кількість теплової та світлової енергії, що надходить на Землю від Сонця. Кількість сонячної енергії загалом зменшується від екватора до полюсів, що і визначає зниження температури повітря в такому самому напрямку.

Номер слайду 4

У повітряному океані над земною поверхнею відбувається горизонтальне і вертикальне переміщення великих мас повітря, яке називають циркуляцією атмосфери. Повітряні маси — великі об’єми повітря з певними властивостями: температурою, вологістю, запиленістю.

Номер слайду 5

Повітряні маси, крім екваторіальних, можуть бути і вологими (морськими), і сухими (континентальними). Вони визначають клімат тієї місцевості, куди надходять.

Номер слайду 6

Вітер - горизонтальний рух повітря з області високого тиску в області низького. Вітер, що виникає на узбережжях морів і змінює свій напрям двічі на добу називається бризом. Мусони ( в перекладі - сезон) - сезонні вітри, які змінюють свій напрям двічі на рік (влітку - з моря на сушу, а взимку - з суші на море).

Номер слайду 7

Пасати - вітри, що протягом усього року дмуть від поясів високого тиску поблизу 30-х тропічних широт кожної півкулі до поясу низького тиску на екваторі. Під впливом обертання Землі навколо осі вони спрямовані не прямо до екватора, а відхиляються і дмуть з північного-сходу в Північній півкулі і з південного-сходу - в Південній.

Номер слайду 8

Значною мірою на клімат материків впливає рельєф місцевості. Високі гори є кліматичними бар’єрами. Висота місцевості над рівнем моря впливає і на кількість опадів (у горах їх більше, ніж на прилеглих рівнинах), і на температуру повітря (чим вище, тим холодніше).

Номер слайду 9

Людина впливає на клімат через свою господарську діяльність. Спостерігається вплив людини як на мікроклімат, так і на макрокліматичні умови

Номер слайду 10

Опрацювати §7. Письмово відповісти на запитання: Яка існує закономірність у розподілі сонячної енергії на поверхні Землі?Чому над земною поверхнею формуються повітряні маси з різними властивостями?Домашнє завдання

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
2 квітня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку