Презентація книги "Робота з обдарованими учнями на уроках української мови та літератури"

Про матеріал
Презентація книги методичних рекомендацій, опису різних прийомів ,які може використати учитель -філолог для роботи зі здібними та обдарованими учнями на уроках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток творчості учнів через упровадження особистісно зорієнтованих технологій на уроках української мови і літературиІз досвіду роботи Мартинюк Ірини Іванівни, учителя Вельбівненської ЗОШ І-ІІІст. Острозької районної ради

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Розділи розробки. Роль особистісно зорієнтованого уроку у розвитку суб’єктності здібного учня Управління дитячою творчістю. Напрямки роботи з формування самоосвітньої компетенції учня. Використання графічних організаторів для підвищення продуктивності навчання. Позакласне читання – обов’язковий елемент літературного розвитку школярів. Методика ейдотехніки та її використання на уроках української мови та літератури. Робота з папками успіху Навчання як дослідження. Щоб цікавість до навчання не спадала…Гра як спосіб активізації розумової діяльності школярів

Номер слайду 4

Мета, поставлена автором,- узагальнення ефективних методик системи роботи з обдарованими учнями на уроках української мови та літератури.

Номер слайду 5

Тема розвитку творчості учнів на уроках словесності є актуальною, тому що - сприяє формуванню та розвитку інноваційної особистості, яка спроможна повноцінно реалізуватися в житті; - сприяє розвитку потреби в самопізнанні, самореалізації та самовдосконаленні;  - диференціює та індивідуалізує процес навчання 

Номер слайду 6

Основні теоретичні питання, пов’язані з проблемою виявлення і розвитку обдарованих школярів, висвітлено у працях С. Рубінштейна, Дж. Фріман, А. Савенкова, В. Чудновського, Н. Шумакової та ін. Загальна обдарованість-високий розвитокінтелектуальнихздібностей за умови достатнього обсягу знань.

Номер слайду 7

Творча обдарованість –високий розвиток творчих здібностей і прагнень до творчої роботи.

Номер слайду 8

Отже, завдання учителя – завоювати увагу обдарованого учня, здобути і утримати свій авторитет і як викладача, і як людини, прищепити цікавість до предмету і бажання удосконалювати свої знання, розвивати активність на уроці і у дослідницькій роботі.

Номер слайду 9

Активна обдарованість починається з уроку ОЗОН, який виховує суб’єктність учня -Уміння ставити ціліНа початковому етапі вчитель сам пропонує перелік можливих цілей, з яких учні добирають для себе особистісно значущі. Наступний етап — ознайомлення з цілями своїх однокласників, корекція власних цілей. Заключний етап — ознайомлення з цілями вчителя і завершальна корекція власних цілей. Визначені цілі неодмінно записуються в учнівські зошити.

Номер слайду 10

Суб’єктність – це і уміння відрефлексувати свою діяльність та її результат:Її формули: Що ми робили?Що вдалося? Як ми це робили? Навіщо ми це робили? Чому саме так робили?

Номер слайду 11

Програма дій учителя стосовно творчо обдарованих учнів: -Додаткові індивідуальні заняття.-Індивідуальні завдання на урок і додому.-Випереджальні завдання.-Дотримання принципу різноманітності завдань.-Доброзичливе ставлення до дитини, педагогічна підтримка її досягнень і недоліків.

Номер слайду 12

Розділ “Управління дитячою творчістю”

Номер слайду 13

Ураховуючи специфічну природу творчості, свою роботу учитель здійснює у двох напрямках: Допомога учневі у оволодінні алгоритмами творчого процесу й побудові відповідних моделей різноманітних творчих рішень Створеннянайсприятливіших умов для творчості

Номер слайду 14

Ознайомлення учнів із "творчою лабораторією" письменників: * зачитування уривки зі спогадів і обговорювати їх, * добір для диктантів, переказів, аудіювання чи читання мовчки відповідних текстів; * Цікавими є вправи на зіставлення уривків із творів письменників першого і останнього варіанту (чи видання).

Номер слайду 15

Вправи, що розвивають образне мислення, художнє бачення світу, розширюють словниковий запас, сприяють кращому засвоєнню семантики слів• дібрати означуване слово, до якого поданий прикметник був би епітетом;• вибрати найвдаліший варіант слова;• дописати (відновити) віршовані рядки;• об'єднати кілька речень в одне;• розчленувати текст на складові частини, змінити (розширити, згорнути, перебудувати, замінити) мовний матеріал;• розширити текст, вживаючи якомога більше прислівників, але не додаючи більше ніж два речення; дати заголовок тексту;• перебудувати прості речення на складне речення з різними видами зв'язку, визначити смислові відношення між частинами складних речень;• вставити пропущені слова;• удосконалити поданий текст синонімами.

Номер слайду 16

Завдання, спрямовані на розвиток фантазії, гіпотетичного мислення: * продовжити художній твір; * змінити (переробити) закінчення художнього твору; * скласти усну розповідь від імені письменника ;* взяти "інтерв'ю" у письменника.

Номер слайду 17

Розділ “Напрямки роботи з формування самоосвітньої компетенції учня”

Номер слайду 18

Навички і вміння самостійної роботи в учнів формуються не самі по собі, а в результаті спеціально організованих вправ, що природньо і постійно включаються у навчальний процес. Щоб розвивати пізнавальні здібності дитини, їй варто пропонувати для самостійного ознайомлення і новий матеріал. Потрібен детальний інструктаж чи пам’ятка;Інтерес в учнів досягається новизною поставлених завдань.

Номер слайду 19

Про домашню роботу. Треба так організувати класну роботу, щоб домашня самостійна робота була її органічним продовженням

Номер слайду 20

Форми самостійної словникової роботи:1) самостійне з`ясування значення слова за допомогою словників, енциклопедій, довідників; 2) складання усно, а потім письмово оповідань-мініатюр з відомими уже словами й термінами; 3) рецензування цих оповідань учнями; 4) добір слів і термінів, що стосуються певної теми, розділу.

Номер слайду 21

Розділ “Використання графічних організаторів для підвищення продуктивності навчання”

Номер слайду 22

Що це дає?На уроці учитель повинен спонукати учнів самостійно узагальнювати, систематизувати, порівнювати, оцінювати і укладати інформацію за допомогою графічних організаторів, які одночасно є схемами, опорами, що допомагають осмислити сутність певного явища, легко і швидко запам’ятати виучуваний матеріал.

Номер слайду 23

Ромашка Блума ?Уточнююче запитання. Творче запитання. Оцінювальне запитання. Запитання -інтерпретація. Практичне запитання. Просте запитання

Номер слайду 24

Кубування. Вказівки на гранях. Запропонувати аргументи “за” чи “проти”Проаналізу-вати це. Встановити асоціаціїОписати це. Порівняти це. Знайти застосування цьому

Номер слайду 25

Суть прийому “Фішбоун” (риб’яча кістка) полягає в постановці проблеми, яка вивчається на уроці, у визначенні її аспектів і знаходженні аргументів, фактів на підтвердження тієї або іншої точки зору на цю проблему.

Номер слайду 26

Читання з позначками (інсерт)V (усвідомити нові знання)+ (позначити нові судження) - (виправити неправильні судження)? (привертає увагу до теми)

Номер слайду 27

Діаграма Вена

Номер слайду 28

Ментальні карти

Номер слайду 29

Ейдос – конспект як поєднання складників:-         образний малюнок (можливо, графік), що складається з фігур, кольорів, картин, які виявляються асоціативно у свідомості читача в процесі інтерпретації;-         чітке обґрунтування кожного елементу висловлюванням з тексту;-         формулювання назви конспекту як головної думки, сприйнятої та сформульованої читачем;-         формулювання висновку, пов’язаного з назвою; твір-інтерпретація тексту (роздум на основі даного).

Номер слайду 30

Розділ” Робота з папками успіху як запорука формування навичок самостійної роботи з додатковими джерелами інформації, розвитку творчих здібностей учнів”

Номер слайду 31

Створення портфоліо дає змогу залучити учнів до:* осмислення результатів навчання,*постановки нових цілей, *демонстрації динаміки, прогресу у навчанні.

Номер слайду 32

Що може бути у папці успіху?Результати контрольних робіт, тестів;Читацький щоденник;Письмові роботи;Схеми, таблиці, графіки, діаграми тощо;Запитання, які виникали у ході роботи над змістом художнього твору;Анкети;Рефлексивні записи;Оцінні листки;Цілі на семестр, рік та письмовий аналіз їх досягнення;Плани і описи індивідуальних та групових проектів;Малюнки, ілюстрації до творів;Зразки аналізу художніх текстів; Грамоти, свідоцтва тощо.

Номер слайду 33

Розділ “Навчання як дослідження”

Номер слайду 34

Види і форми науково – дослідницької роботи учнів. Перший вид дослідницької роботи учнів - розвиток наукового мислення школяра, що досягається безпосередньо у навчальному процесі: відповідні завдання, нестандартні уроки в школі та ін. Такою діяльністю мають бути охоплені практично всі учні, і вона стає невід'ємною частиною сучасної шкільної освіти.

Номер слайду 35

Другим напрямком розвитку наукової роботислід вважати позакласну діяльність, коли учні беруть участь у роботі наукових гуртків, у колективних дослідженнях, а також у різних олімпіадах, змаганнях, семінарах, конкурсах тощо. Це подальший розвиток колективного наукового мислення, який певною або значною мірою здійснюється в школі.

Номер слайду 36

Третім самостійним напрямком наукової діяльності школярів є їх участь у роботі МАН, зокрема в щорічних конкурсах-захистах : районному, обласному, державному. Це вже індивідуальна наукова діяльність, яку треба вважати найвищою для школярів. Вона регламентується спеціальними вимогами.

Номер слайду 37

Процес дослідження має індивідуальний характер і відбувається за такою схемою: Вибір теми;Складання плану роботи;Підбір джерел і літератури;Знайомство з джерелами і складання на їх основі плану написання дослідження;Відбір та оцінка фактів. Обробка та систематизація зібраного матеріалу;Написання роботи;ЇЇ рецензування і доопрацювання;Остаточне редагування та оформлення;Захист роботи.

Номер слайду 38

Розділ “Щоб цікавість до навчання не спадала…"

Номер слайду 39

“Гронування”Етапи гронування1. Написати центральне слово (словосполучення чи фразу) посередині аркуша, на слайді, на дошці.2. Записати слова, фрази, які спадають на думку учням з обраної теми. Записати стільки ідей, скільки дозволить час, або доти, доки вони не будуть вичерпані.3. Коли всі ідеї записані, встановити, там, де це можливо, зв’язки між поняттями.

Номер слайду 40

Словесний гамбургер або Мозковий штурм. Теза Лаконічне переформулювання теми роздуму На мою думку, …Я вважаю,…Аргумент2-3 речення, що доводять тезу. Тому що…Оскільки…Приклад2-3 яскравих приклади з літератури чи життя. Яскраво ілюструє мою думку…Висновок об’єднує попередні міркування. Отже,…

Номер слайду 41

Метод шести капелюхів. Дозволяє структурувати і зробити набагато ефективнішою будь-яку розумову діяльність, як особисту, так і колективну, особливо для ситуацій розв’язання проблем та прийняття рішень

Номер слайду 42

Сенкан. Вірш, що складається з п’яти рядків. Перший рядок має містити слово, яке позначає тему (іменник)Другий рядок – це опис теми, який складається з двох слів (два прикметники)Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (дієслова)Четвертий рядок є фразою, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. Останній рядок складається з одного слова – синоніма до першого слова, в ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок.

Номер слайду 43

Дерево рішень. Сама ТЕМА – це “стовбур” дерева.“Листочки” – це ПРОГНОЗ.“Гілочки” – це АРГУМЕНТИ, обгрунтування прогнозів.

Номер слайду 44

Плюс-мінус-цікаво

Номер слайду 45

РАФТРоль Адресат Форма Тема. Виберіть для себе Роль і в цій ролі напишіть або зобразіть для когось, тобто для Адресата, в будь-якій Формі, наприклад, у формі короткого оповідання, на певну Тему.

Номер слайду 46

 Формулювання привабливої мети Перед учнем постає проста, зрозуміла і приваблива мета, при досягненні якої він виконує і ту навчальну дію, яку планує педагог. Відтягнута відгадка На початку уроку вчитель пропонує учням загадку і каже, що відповідь на неї буде обов’язково віднайдена уважними учнями на уроці. Іноді вчитель закінчує заняття цікавою загадкою, кажучи, що наступний урок розпочнеться з її відгадки.

Номер слайду 47

Прийом «Здивуйся!»       Формула цього прийому наступна: учитель віднаходить несподіваний ракурс сприймання відомих речей. Його кут зору такий, що навіть повсякденне стає дивовижним. Фантастичний компонент Як правило, вчителі використовують сюжет казки, переносять дію на казкову планету, в казкову країну тощо. Іноді досить перенестись уявою в іншу часову площину – в минуле чи в майбутнє, на іншу територію

Номер слайду 48

Схема “Павутинка дискусії”Так. НіАргументи. Аргументи. Висновок

Номер слайду 49

Спіймай помилку!       Формула цього прийому наступна: пояснюючи матеріал, вчитель навмисне робить помилку, а попереджені про це діти мають її знайти. Вчитель сигналізує інтонацією, паузою, темпом мовлення, пониженням сили голосу про місце, де слід очікувати помилку. Прес-конференція    Формула цього прийому: учитель навмисне розкриває тему неповно, пропонуючи учням поставити такі питання, які розкриють її повністю. Наприклад, під час вивчення теми «Числівник» на запитання учнів «відповідають»: голова Українського національного банку, Прем’єр-міністр України, представник управління статистики, бабуся-пенсіонерка, студент, працівник сфери побуту. У класі лунають незвичні запитання, зокрема: «Скільки грошей зазвичай ви маєте з собою?», «Що найдорожче і за скільки ви придбали протягом року?».

Номер слайду 50

Гра «Кола на воді»На дошці записуємо слово стовпчиком, як у акровірші. На кожну букву добираємо нове слово, до слів – речення, таким чином складаємо міні-оповідання, казку, або навіть вірш. С – сніжинка. З хмарки злетіла сніжинка. Т – танок. Закружляла у веселому танку.І – іній. Іній укрив все навкруги. Н – небо. Небо посилало сонячне проміння. А – акація. Сніжинка сіла на акацію перепочити.

Номер слайду 51

Гра «Біг з бар’єрами»(до теми “Прикметник”)Орфографічний бар’єр. Від поданих географічних назв утворити прикметники. Сиваш, Гадяч, Рига, Люксембург, Чехія, Чикаго, Кременчук. Словотвірний бар’єр. Від наведених пар слів утворити складні прикметники. Широкий, поле; машина, будувати; шістнадцять, поверх; синій, око; мова, стилістика;Лексичний бар’єр. З’ясуйте лексичне значення поданих прикметників. Картатий, довготелесий, крислатий, звитяжний. Морфологічний бар’єр. Провідміняти прикметники. Колючий, свіже, Василів, широколиций. Синтаксичний бар’єр. Визначити синтаксичні функції прикметників у тексті.

Номер слайду 52

Прийом «Переклад українською». Виправити текст, «начинений», сленговими словами, жаргонізмами або діалектизмами. «Латка на фразеологізмі» можна використовувати як фізкультхвилинку. Учитель зачитує фразеологізми, а учні показують «латки» – пропущені слова (частини тіла). Тримати … за вітром (ніс).І за … не свербить (вухо).

Номер слайду 53

Гра «Акровірш» Записати фразеологізм у стовпчик і на кожну букву підібрати інший фразеологізм. Пояснити їх значення. Д – допекти до живого. У – узяти в шори. Ш – швидкий на руку. А – аж за вухами лящить. В – ведмідь на вухо наступив. Д – давати жару. У – увірвався терпець. Ш – шкірити зуби. У – упадати в очі.

Номер слайду 54

Гра «Відгадай слово за фразеологізмом» Назви використаний фразеологізм.Її можна ламати, губити, сушити, забивати, на ній можна ходити і вона може бути дірявою (голова).Їх можна гріти, умити, опустити, скласти. Вони можуть бути золоті (руки). Ним можна крутити, його можна дерти, на ньому можна щось зарубати (ніс).Їх можна розвісити, опустити, нашорошити (вуха).

Номер слайду 55

Гра «Чомучка» Прочитавши текст, учні повинні сформулювати до нього шість журналістських запитань: що ? де ? коли ? як ? чому ? навіщо ?

Номер слайду 56

Гра «Ключові слова» Учні читають текст і відтворюють його зміст за допомогою тільки іменників. Гра «Диктант-аналог»Учитель називає слова, учні записують в зошит аналогічні слова з тими ж орфограмами і пояснюють їх написання.

Номер слайду 57

Видозмінений сенкан На етапі мотивації можна подати сенкан без першого рядка. Завдання учнів – відновити його. Буріме. Буріме – вірш на заздалегідь запропоновані рими. Наприклад, пропонуєтьсяучням рима: Друг – навкруг. Потрібно скласти буріме про книжку. Книжка – добрий, мудрий друг. Книжка знає все навкруг.

Номер слайду 58

Гра «Перетворення літературного жанру»Забезпечує активну творчу роботу учнів у створенні власних художніх зразків. Наприклад, завдання перетворити вірш І. Жиленко «Гном у буфеті» у казку. На основі вивчення українських народних родинних пісень створити презентацію про звичаї родинного життя українців

Номер слайду 59

Гра «Публічна самотність» Актор-учень уявляє, що клас – це його кімната, де він перебуває на самоті. Після демонстрації кількох учнів група обговорює акторські прийоми, з’ясовує, кому з акторів повірили більше. Далі за такою ж технікою актор відтворює епізод із художнього твору. Наприклад, Климко у дорозі біля вогнища(Г. Тютюнник «Климко»). Чи відтворив актор відчуття голоду і холоду?Толька із жабеням у роті (А. Дімаров, «Блакитна дитина»). Чи відтворив автор «очі на лобі»?

Номер слайду 60

Гра «Фант за оплеск» Ведучий називає ім’я персонажа, потім розповідає про різні риси його вдачі. Учні оплесками в долоні «ловлять» правильно названі риси. Хто плеснув невчасно, той «ловить» фант – завдання: заспівати, пригадати, назвати, підкреслити тощо. Створення реклами за прочитаним твором Це сприяє розвиткові пам’яті, кмітливості, уважності, вдосконалення вміння логічно мислити, комбінувати

Номер слайду 61

Висновки. Результатами роботи над розвитком творчості учнів через упровадження особистісно зорієнтованих технологій є: • Активізація пізнавальної діяльності. • Підвищення мотивації до навчання та інтересу до вивчення предмета. • Оволодіння учнями ключовими компетентностями. • Збільшення кількості учнів, які бажають взяти участь у різних конкурсах та змаганнях. • Активна участь учнів у шкільних, міських олімпіадах, проектній діяльності та творчих конкурсах.

Номер слайду 62

Отож, праця педагога з творчими учнями – наполегливе змагання за таких учнів, за їхній розвиток, успіх і в подальшому – за їхні долі.

Номер слайду 63

pptx
Додано
12 грудня 2020
Переглядів
965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку