Презентація "Книжка вчить, як на світі жить." "Літописні оповіді"

Про матеріал
Матеріал допоможе у вивченні розділу української літератури "Книга вчить, як на світі жить.""Літописні оповіді."Може бути використана вчителями та учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сьоме лютого. Класна робота КНИЖКА ВЧИТЬ, ЯК У СВІТІ ЖИТЬ « Літописні оповіді »

Номер слайду 2

ЛІТОПИСИ Літопис — найдавніший вид літератури. Це розміщені в часовій послідовності коротенькі замітки й докладні оповідання про істо­ричні події.

Номер слайду 3

Летопис - від «літо» (рік) і «писати». Найдавніший жанр української історичної прози. . Повідомлення про події, часто документальні й детальні,написані за роками, перемежовуються з описом подій. Літописець прагне зобразити деякі події якомога наочніше. До опису додаються конкретні деталі й подробиці.

Номер слайду 4

Літописи одночасно є як історичними документами,так і художніми творами.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Історичний документ. Художній твір-записані факти й події мину­лих часів (як у підручнику з історії- багатолегенд, переказів, навіть байок і казок, що написані емоційно йобразно з використанням художніх засобів (а це вже різні жанри художніх творів).

Номер слайду 5

Літописи є історичними документами, і художніми творамиІсторичний документ:факти й події мину­лих часів. Художній твір:легенди, перекази, байки, казки.

Номер слайду 6

Літописи Київської Русі є одним із найпримітніших історико-культурних явищ Середньовіччя. Літописи були надбанням не лише давньоруської книжної еліти, а й широкого загалу грамотного населення, їх читали й переписували впродовж кількох століть, завдяки чому дійшли до нашого часу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

У літописах відображається історичне минуле нашого народу за хронологією часу, а найстаріші літописи є історичними пам’ятками.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Початок українського літописання Найдавніший літопис - «Повість временних літ» - датують 1113 роком. Документальних свідчень про попередній розвиток літописання на Київській Русі не збереглося. Перше зведення літописних матеріялів різного характеру і походження могло постати в Києві 996-997 рр. Його складено в оточенні Володимира Святославича. Сюди ввійшли короткі річні записи, народні перекази, придворні нотатки.

Номер слайду 11

«Повість минулих літ» - найдавніший літопис нашого народу. Літописні оповіді «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь». «Святослав укладає мир з греками і повертається до Києва. Смерть Святослава»

Номер слайду 12

Нестор Літописець - автор “Повісті минулих літ” Чернець Києво-­Печерського монастиря. Він жив у дру­гій половині ХІ — на початку ХІІ ст. Нестор потрапив до монастиря в сімнадцятирічному віці, щоб поринути в улюблене книжне навчання. Тоді Києво­-Печерський монастир був найбільшим релігійним і культурним центром Київської держави. Нестор походив із багатої сім’ї, був освіченою людиною, знав іноземні мови. Він двадцять років працював над створенням «Повісті минулих літ».

Номер слайду 13

Літописна оповідь з «Повісті минулих літ».«Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь»відео

Номер слайду 14

« Три брати — Кий, Щек, Хорив і сестра Либідь »У цьому літописі розповідається про заснування Києва трьома братами — Києм, Щеком та Хоривом і їхньою сестрою Либідь.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Перший літопис називався … Найвідомішим літописцем був … За легендою Київ заснувало плем’я … Засновниками Києва літопис називає … Місто Київ дістало свою назву на честь … Кий не міг бути простим перевізником, бо … Клоуз-тест

Номер слайду 18

Перший літопис називався … («Повість минулих літ»)Найвідомішим літописцем був … (Нестор)За легендою Київ заснувало плем’я … (полян)Засновниками Києва літопис називає … (Кия, Щека, Хорива і Либідь)Місто Київ дістало свою назву на честь … (старшого брата Кия)Кий не міг бути простим перевізником, бо … (ходив походом на Царгород, йому віддавали там великі почесті)Клоуз-тест

Номер слайду 19

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУЛітописи — важливі пам’ятки літератури, цінні джерела для дослідження слов’янської історії з давніх часів до XVIII століття включно. У них розповідається про походження східних слов’ян, зародження в них державної влади, про політичні, економічні та культурні взаємини між собою та з іншими народами тощо.

Номер слайду 20

Домашнє завдання Читати «Повість минулих літ», знати основні події та персонажів.

pptx
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
1163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку