ПРЕЗЕНТАЦІЯ "КНЯГИНЯ МАЛУША"

Про матеріал
Матеріал є актуальним доповненням теми з історії України 7 кл."Київські князі (Аскольд, Олег, Ігор, Ольга, Святослав). В історії Київської Русі чітко прослідковується повстання древлян 945 р. Проте в підручниках майже не відображається доля дочки древлянського князя Мала - Малуші - матері Великого князя Володимира.. Дана презентація допоможе різнопланово та ілюстровано прослідкувати походження та долю княгині Малуші після придушення повстання. Також презентація буде актуальною і при вивченні історії рідного краю вчителям Житомирщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Княгиня Малуша Грозинська гімназія Вчитель: Максимчук В.Г

Номер слайду 2

Зміст І. Вступ ІІ.Основна частина. 1.Походження Малуші. 2.Життєвий шлях. 3.Наложниця чи дружина? ІІІ. Висновки

Номер слайду 3

Таким краєм для нас є Коростенщина. Це край, що своїм історичним минулим сягає в сиву давнину, край, що зростив багатьох відомих людей, які прославились ратними і трудовими звитягами. Вступ Стоїть на скелях древнє місто, Колиска прадідів й батьків. Воно і величчю, і змістом Сягає глибини віків.   Стоїть вже не одне століття Серед живих густих дібров Галина Цепкова

Номер слайду 4

11 вересня 2010 року було відкрито пам'ятник Малуші в місті Коростень Житомирської області, на якому зображена Малуша, дочка Мала князя древлянського разом із сином Володимиром. Малуша Любечанка (бл. 940-944 м -?) - ключниця-рабиня великої княгині Ольги, наложниця її сина великого князя Святослава Ігоревича, сестра Добрині, мати Володимира Святого.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

1.Походження Малуші. «Володимер бо бе от Малуши, ключнице Ользины, сестра же бе Добрыни, отец же бе има Малк Любечанин, и бе Добрыня вуй Володимиру» (Повесть временных лет).

Номер слайду 7

Ім'я «Малуша» Ім'я Малуша означає зі давньоруської мови «маленька, невеличка», тобто невисокого зросту. Ім'я було надане дівчині в дитинстві, й не означає, що, вирісши, вона була невисока. Відповідно до іншої точки зору, ім'я Малуша — це давньоруська адаптація скандинавського Mбlfrнр. Іще є думка, що Малка означає дочка Малка.

Номер слайду 8

Але чи міг незаконно народжений син рабині вже в десятирічному віці отримати для управління одне з престижних князівств Київської Русі – Новгородське, а згодом і стати князем всеї Русі? Складним є трактування долі та життєвого шляху дочки князя Мала – Малуші. Малуша імовірно народилася 940-944 рр. Отже, на 946 рік, коли опинилась при дворі княгині Ольги, була зовсім маленькою. Довгий час в історичній літературі домінувала точка зору, що Малуша була рабинею княгині Ольги та наложницею Святослава. Але чи міг незаконно народжений син рабині вже в десятирічному віці отримати для управління одне з престижних князівств Київської Русі – Новгородське, а згодом і стати князем всеї Русі?

Номер слайду 9

Д.І.Прозоровскький (1864) вважає її дочкою древлянського князя Мала, ватажка повстання 945 року. Прозоровський стверджує, що Мал був взятий в полон, а діти його потрапили в рабство, як полонені. Крім того вчений вважає, що «княжна» була не наложницею, а законною дружиною Святослава. Версія грунтується на визнанні Володимира Ольгою нарівні з законними синами Святослава, а також на досить міцному становищі Добрині в Новгороді і його успішною кар’єрою, загальною повагою, які на думку вченого засвідчують його аристократичне походження і законних родинних зв’язках через його сестру.

Номер слайду 10

«Володимиръ бо бе отъ Малки, ключници Олжины; Малка же беі се стра Добрыне, - и бе Добрыня дядя Володимиру; и бе рожение Володимеру въ Будутине веси, тамо бо въ гневе отслала ея Олга, село бо бяше ея тамо, и умираючи даде его святей Богородици» (Никоновская летопись).

Номер слайду 11

2.Життєвий шлях. Отже, ми визначились, що Малуша дочка древлянського князя Мала. За підрахунками Д.І. Прозо- ровського Малуша народилась в період 940 – 944 рр. 946 року Малуша потрапляє в полон до княгині Ольги. Які злигодні довелось перенести маленькій дівчинці можна тільки припускати… Орієнтовно період рабства Малуші визначається 946-955 рр.

Номер слайду 12

Посада ключниці дуже відповідальна, оскільки ключниця відповідала за все князівське господарство: відала ключами від погребів і сундуків княгині, відповідала за економне використання припасів,і це зайвий раз доводить, що простій рабині цю посаду аж ніяк не могли доручити. Посада ключниці не вважалась принизливою. У київських князів у прислузі повинні були бути знатні люди. Це була привілейована посада, а не становище рабині. Літопис згадує про Малушу, як ключницю. Звісно, до того як Малуша стала ключницею, то вона виконувала якісь роботи, брат Добриня ж спочатку був при конях і тільки пізніше став правителем Новгорода.

Номер слайду 13

В подальшому, Д.Прозоровський звернув увагу на те, що Іпатіївський літопис називає Малушу «милостницей» Ольги. Він робить висновок: «Летописи говорят, что Малуша была милостница Ольги, т. е. милостыне-раздавательница… великая княгиня брала ее с собой в Царьград и там ее окрестила, сделав потом своей «милостницей», по примеру византийского двора».

Номер слайду 14

За підрахунками вчених Великий князь Володимир народився орієнтовно 960 року. Відповідно шлюб Малуші і Святослава міг бути укладений 958-959 рр. «Из сыновей Владимира признаны князьями только происшедшие от его жен, а не от наложниц; если же Владимир самою Ольгою был признан князем, то его мать, хотя первоначально и была наложницей Святослава, но происходила из такого рода, который давал ей право быть княгинею и по которому она впоследствии признана женою Святослава, то есть она была княжною». 3.Наложниця чи дружина?

Номер слайду 15

Отже, Володимир- законний син, а Малуша законна дружина.

Номер слайду 16

Д.Прозоровський робить ще одне цікаве припущення, що це не просто шлюб, а династичний шлюб двох князівських родів, це політичне рішення. Цікавими є дані топоніміки – наявність двох сіл Малушино і Добриничі в районі Путивля. Чи це не є даруванням земельних володінь дітям Мала? Відбувається перетворення дітей Мала з рабів в землевласників. Чому? Чи це не політичний крок. Є припущення, що Древлянська земля перед укладенням шлюбу була повернута Малуші, а 970 р. передана в управління сину Святослава Олегу, який згодом починає іменуватись Древлянський.

Номер слайду 17

Нажаль, про подальшу долю Малуші літописи ніякої інформації на подають. Проте пам'ять про Малушу зберігають не тільки жителі Коростеня. Пам’ятники Малуші встановлено в Любечі та Вишгороді.

Номер слайду 18

Висновки Отже, в результаті дослідження можна зробити висновок, що ключниця Малуша, це древлянська княгиня, яка була на становищі рабині, тільки за правом війни, були законною дружиною, а не наложницею князя Святослава та народила спадкоємця князівського престолу, який ввійшов в історію під іменем князя Володимира Великого. Долю Малуші ми можемо навіть в деякій мірі порівняти з долею Роксолани. Древлянська земля з гордістю може назвати її своєю.

ppt
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
22 березня 2020
Переглядів
1173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку