Презентація "Комахи"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію, яка допоможе учням краще зрозуміти вивчення теми "Різноманітність комах". В презентації подана теоретична інформація, яка підкріплена фоторядом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність комах. Комахи з неповним перетворенням. Таргани. Богомоли. Терміти. ПрямокриліБабки. ВошіНапівтвердокрилі, або клопи. Рівнокрилі

Номер слайду 2

Таргани. Тарган мадагаскарський. Тарган кубинський Тарган рудий Тарган американський

Номер слайду 3

Богомоли Богомол звичайний. Емпуза смугаста Після спарювання самка відкладає кілька яйцекладів, у кожному з яких є по 100-200 яєць. Яйця відкладаються у пінну масу, що, застигаючи, формує характерну захисну капсулу. Такі капсули можна побачити на загорожах, на телеграфних стовпах, на гілках дерев або на траві, деякі види закопують їх у пісок. Забарвлення капсул варіює від ясно-жовтого до коричневого або сірого кольорів в залежності від місця перебування комах. На верхньому кінці капсули розташований вихід з неї. Більшість видів богомолів проводять зиму в стадії яйця. Навесні з яєць вилуплюються личинки, які спочатку схожі на мурах, вид дорослої особини вони приймають тільки після численних перетворень (усього личинки линяють чотири рази).

Номер слайду 4

Терміти Терміт шкідливий. Терміт африканський

Номер слайду 5

ПрямокриліДибка степова. Цвіркун польовий. Зустрічаються на степових та ділянках з густим різнотрав'ям і розрідженим чагарником. Представлені самками, що розмножуються партеногенетично. Генерація однорічна. Зимують у фазі яйця. Личинки І віку з'являються в травні. Розвиток личинок продовжується місяць — півтора, мають VIII віків. На початку — в середині липня з'являються дорослі особини, що живуть до осені. Яйця відкладають з кінця липня у ґрунт увечері та вночі. Кладки приблизно по 7 яєць. Польовий цвіркун більшу частину життя проводить на поверхні землі. Самці цвіркунів біля входу в свої нірки виспівують серенади, закликаючи самок. Після спаровування самки відкладають у землю до 500-600 яєць. Пізно навесні або на початку літа, через 3-4 тижні після відкладання яєць, на світ з'являються личинки польових цвіркунів, які відразу ж линяють і перетворюються на безкрилих німф. Німфи повзають по землі, харчуються рослинами, ховаються серед листя і дуже швидко ростуть. Протягом літа вони 7-8 разів линяють. З настанням холодів личинки ховаються в нірки завдовжки близько 20 см, які риють щелепами і старанно закупорюють зсередини землею. Відчувши березневе тепло, личинки виходять зі своїх зимових закутків, але тримаються від них неподалік. До того як перетворитися на імаго, вони двічі линяють. Імаго, в порівнянні з личинкою, живе дуже недовго. Цвіркуни швидко стають статевозрілими і в кінці весни приступають до розмноження. У серпні вони гинуть

Номер слайду 6

Бабки. Бабка плоска. Бабка коромисло синє Черевце дуже широке і приплюснуте, оливкове, з жовтими плямами по боках сегментів, у самця з блакитним кольором. Крила безбарвні, передні з широкою поздовжньою бурою смугою, задні з трикутною плямою при основі. Довжина черевця 26 мм. Досить короткі, з товстим черевцем, буруваті личинки живуть як у стоячій, так і в текучій водах. Плавають швидкими ривками за допомогою «водяного пострілу», з силою викидаючи з задньої кишки струмінь води (так само плавають личинки інших справжніх бабок, коромисел та ін.). Лоб з чорною Т-подібною плямою. Перед грудей рудий, з двома жовтими або зеленими довгастими плямами, а боки їх зелені, з чорними смугами по швах. Черевце у самця зверху з зеленими, а по боках з синіми плямами, у самки всі ці плями зелені. Довжина черевця 52-- 54 мм. Літ у липні -- вересні. Поширене по всій Україні. Довжина тіла личинки до 45 мм. Вона повільно повзає в заростях водяних рослин або нерухомо сидить, підстерігаючи свою здобич -- личинок водяних комах, пуголовків, молодих рибок та молюсків, яких захоплює своєю маскою. Личинки мають маскуюче забарвлення під колір середовища: ті, що живуть серед водоростей, зелені, а ті, що тримаються на ґрунті дна, буруваті.

Номер слайду 7

Воші Це кровосисні істоти. Вони справжні паразити, живляться кров'ю людини. Воші більше за інших живих істот пов'язані з людиною. Причина в тому, що вони живуть на тілі людини на всіх стадіях свого розвитку. Ці комахи — «вузькоспеціалізовані» паразити, вони живуть тільки на одному або на деяких споріднених видах тварин. Ця особливість вошей в деяких випадках дає можливість з'ясувати близькість видів хазяїв-носіїв. Воші, наприклад, воша людська (Pediculus humanus), є переносником таких небезпечних захворювань як висипний і поворотний тиф. Поширені по всьому світу. Існує більше тисячі різних комах, яких називають вошами, але людина, кажучи про воші, звичайно має на увазі один певний вид, який шкодить людині. Воші (Phthiraptera) — ряд, що включає близько 3 тис. нелітаючих видів комах, три з яких класифікуються як збудники хвороб людини. Всі представники ряду — ектопаразити більшості птахів і ссавців.

Номер слайду 8

Напівтвердокрилі або клопи

Номер слайду 9

Рівнокрилі

Номер слайду 10

Комахи з повним перетворенням. Твердокрилі або жуки. Лускокрилі або метелики. ПеретинчастокриліДвокриліБлохи

Номер слайду 11

Твердокрилібомбардиркороїджужелицякрасотіл. Листоїди скарабей

Номер слайду 12

Лускокрилі або метеликимахаон Метелик, що з'явився на світ навесні, відразу ж розпочинає пошуки партнера, оскільки для розмноження природою йому відведено всього один місяць. Самці і самки махаона знаходять одне одного завдяки феромонам - біологічно активним речовинам, які виділяються в зовнішнє середовище. Самки відкладають по одному овальному яйцю на листі тих рослин, що будуть майбутнім кормом для гусениць. Це зазвичай різні види зонтичних - смовдь болотна, дика і звичайна морква, бедринець, кмин і кріп. Через 8-10 днів з яєць виходять маленькі личинки, які відразу ж приступають до годування. Інтенсивне живлення - головна мета гусениці махаона. Завдяки корму вона швидко розвивається. У віці 6-7 тижнів гусениця перестає харчуватися і за допомогою шовкової нитки прикріплюється верхньою частиною тіла до стебла рослини. Тут вона востаннє линяє і перетворюється на лялечку. У нерухомому коконі відбувається непомітне перетворення (метаморфоз) лялечки на дорослого метелика. У коконі більшість личинкових органів руйнуються, і за рахунок накопичених гусеницею поживних речовин з особливих зачатків - імагінальних дисків - відбувається формування органів дорослої комахи. Комаха неначе перетравлює власне тіло в коконі. Через два тижні з кокона, що тріснув, з'являється дорослий махаон. Він розпрямляє і сушить крила, а потім відразу ж вирушає на пошуки їжі і партнера.

Номер слайду 13

Подалірій Зустрічається на узліссях, у Лісостепу, степових ярах з заростями чагарників та поодинокими деревами, у садах, деяких парках, лісозахисних смугах. Дає 2 генерації на рік. Літ метеликів у травні–червні та з середини липня до серпня; у степовій зоні — майже безперервно з середини квітня до початку жовтня. Самка відкладає по 1–2 яйця на поверхню листків кормових рослин — диких або культурних розоцвітих (найчастіше гусінь знаходять на терені, глоді, абрикосі). Розвиток яєць триває 10–14 днів, гусені — 5–8 тижнів. Зимує лялечка.

Номер слайду 14

Поліксена. Аполлон Аполлон розмножується влітку. Самка Аполлона відкладає декілька сотень яєць. Гусениці вилуплюються з яєць з квітня по червень. Личинка Аполлона чорна, з боків йдуть 2 ряди дрібних оранжевих плям. Новонароджені гусениці Аполлона відразу ж після вилуплення беруться за їжу. Поступово оболонка гусениці наповнюється, сама личинка збільшується в розмірах. Гусениця їсть доти, доки її оболонка не стане дуже тісною, після цього гусениця линяє. Цей процес повторюється приблизно п'ять разів. Після того, як гусениця виросте, вона падає на землю. Тут відбувається перетворення на лялечку. Через два місяці з лялечки вилуплюється метелик. Зазвичай зимують гусениці. Іноді розвинуті гусениці зимують в оболонці яйця. Локальний вид Поліксени, зустрічається у Лісостепу, на узліссях, галявинах байрачних та заплавних лісів. Дає 1 генерацію на рік. Літ метеликів — з середини квітня до початку червня. Самка відкладає від 1 до 30-32 яєць на листки, квіти та гілки верхньої частини хвилівника звичайного — Aristolochia clematitis. Гусінь з'являється через 8-9 днів, її розвиток триває 4-5 тижнів (травень-червень). Лялечки прикріплюються до гілок рослини та зимують, іноді 2-3 сезони.

Номер слайду 15

Бражник мертва голова. Метелик мертва голова спаровується навесні. Самка відкладає зелені, овальні яйця зверху на листку картоплі й інших пасльонових. Гусениці, що живуть у Європі, яскраво-жовті або зелені з помітними фіолетовими діагональними смужками з обох боків тіла. До захисних пристосувань гусениці входить не тільки дивовижний скрекіт, але також і виділення дуже отруйної речовини. У гусениці на черевці є гострий виріст для відлякування голодних птахів. Гусениці дуже ненажерливі, тому незабаром вони сягають значної довжини. Досягнувши необхідних розмірів, гусениця заривається в землю, де й утворює кокон. Лялечка мертвої голови зимує, а навесні з неї виходить метелик. Особини, що вирушають на південь, незабаром готуються до тривалого перельоту. Мертва голова - теплолюбний вид, тому надає перевагу долинам на невеликій висоті над рівнем моря і теплим місця в горах середньої висоти.

Номер слайду 16

Бражник дубовий

Номер слайду 17

Медведиця велика

Номер слайду 18

ПеретинчастокриліСколія гігант Бджола - тесляр фіолетовий

Номер слайду 19

ДВОКРИЛІКтир гігантський. Ктенофора святкова

Номер слайду 20

БЛОХИ

Номер слайду 21

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
18 жовтня 2022
Переглядів
731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку