Презентація "Конденсатори та їх використання"

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Конденсатори та їх застосування" допоможе під час пояснення нового матеріалу, під час підготовки відкритого уроку, для кращого засвоєння матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конденсатори. Їх застосування. Урок у 10 класі *

Номер слайду 2

* Цікавий історичний факт! Перший конденсатор винайшов у 1745 р. голландський математик Пітер фон Мушенброк. В історію цей прилад ввійшов під назвою лейденської банки – від назви міста Лейдена.

Номер слайду 3

* Що ж таке конденсатор? Конденсатор – це пристрій, який служить для нагромадження великих зарядів у малій ділянці простору та їх миттєвій віддачі. Конденсатор складається з близько розташованих провідників, розділених шаром діелектрика.

Номер слайду 4

* Навіщо потрібні конденсатори? Електроємність поодинокого провідника дуже мала. Збільшувати електроємність за рахунок розмірів провідника незручно. Наприклад, щоб дістати ємність 1 мкФ, треба було б взяти провідник кулястої форми з радіусом 9 км! В електротехніці й радіотехніці, де потрібні великі електроємності, застосовують систему провідників – конденсатори.

Номер слайду 5

* Іншими словами… Конденсатор – це система з двох чи більше провідників (електродів, обкладок), розділених шаром діелектрика, товщина якого менша у порівнянні з розміром провідників. Така система здатна зберігати електричний заряд. І такі системи називаються конденсаторами, а провідники, що утворюють конденсатор, називаються обкладками конденсатора. Condenso (лат.) – ущільнюю, згущую.

Номер слайду 6

* Типи конденсаторів за конфігурацією обкладок Залежно від форми конденсатори поділяються на: - плоскі; - сферичні; - циліндричні.

Номер слайду 7

* Види конденсаторів за призначенням Види конденсаторів Застосування Постійної ємності (паперові, слюдяні, керамічні) Накопичення заряду Змінної ємності (повітряні) Налаштовування на певну частоту коливань Електролітичні (дуже великої ємності) Згладжування пульсацій, утворення розрядів Варіконди (ємність залежить від напруги) Робота електронних схем

Номер слайду 8

* Конденсатори

Номер слайду 9

* Застосування конденсаторів Конденсатори широко застосовуються в електротехнічних схемах. Звичайно конденсатор, який застосовується в техніці, складається з пластинок станіолю, розділених парафінованим папером або слюдою.

Номер слайду 10

* Застосування конденсаторів В радіотехніці широко застосовуються електролітичні конденсатори, які мають при невеликій робочій напрузі електроємність в декілька тисяч мікрофарад. Такі конденсатори мають циліндричну форму, одна з двох алюмінієвих обкладок вкрита тонким шаром окису алюмінію, служить діелектриком.

Номер слайду 11

* Застосування конденсаторів В радіотехніці широко застосовують конденсатори змінної ємності. Такий конденсатор складається із системи паралельних нерухомих та рухомих пластин. Повертаючи систему рухомих пластин навколо осі, можна змінювати площу поверхонь, а значить, змінювати електроємність такого конденсатора.

Номер слайду 12

* Конденсатори використовують в енергетиці Конденсатори парової турбіни

Номер слайду 13

* При з'єднанні конденсатора з котушкою індуктивності утворюється коливальний контур, який використовується у пристроях прийому-передачі

Номер слайду 14

* За допомогою конденсаторів можна отримувати імпульси великої потужності, наприклад, у фотоспалахах

Номер слайду 15

* Оскільки конденсатор здатний довгий час зберігати заряд, то його можна використовувати як елемент пам'яті. Цей принцип використовує динамічна оперативна пам'ять у сучасних комп’ютерних системах

Номер слайду 16

* Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Інші матеріали
Додано
6 травня 2019
Переглядів
28429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку