Презентація конспект Паливні корисні копалини України

Про матеріал
Поглибити та систематизувати знання учнів про корисні копалини, їх класифікацію та паливні корисні копалини; визначити роль корисних копалин у розвитку промисловості країни; розвивати навички роботи з тематичними картами,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 кл гео учням дист ПАЛИВНІ КОРИСНІ КОПАЛИНИ 8 11 2023*Мінеральні ресурси (корисні копалини) - → гірські породи і мінерали, → які людина використовує або зможе використати в у господарській діяльності→ родовища, райони, провінції і басейни.*117 видів корисних копалин → 20 тис. родовищ→ 8700 промислове значення

Номер слайду 2

І) паливні (горючі)→ для одержання тепла й енергії А) за використанням

Номер слайду 3

ІІ) рудні (металічні)→ виплавляють метали

Номер слайду 4

ІІІ) нерудні ресурси→ сировина для хімічної промисловості, будівельних матеріалами та технічною сировиною.

Номер слайду 5

Б)За походженням → пов’язане з будовою земної кори.

Номер слайду 6

магматичні

Номер слайду 7

граніт лабрадорит базальт

Номер слайду 8

пемза туф

Номер слайду 9

щебінь Пісок Глина

Номер слайду 10

кам'яне вугілля бурштин

Номер слайду 11

гіпс

Номер слайду 12

3)метаморфічні.

Номер слайду 13

кам'яне вугілля графіт алмаз

Номер слайду 14

ІІ) Паливні корисні копалини. 1) Паливні корисні копалини України. Горючі сланці.

Номер слайду 15

І)кам’яне вугілля ІІ) буре вугілля, ІІІ) нафта, ІV) природний газ, V) торф, VІ) горючі сланці. Розміщення паливних ресурсів пов’язана з тектонічною та геологічною будовою території.

Номер слайду 16

Паливні ресурси→ осадове походження→ до чохлів давніх і молодих платформ, крайових передгірських прогинів.→ забезпечена Україна→ кам’яним та бурим вугіллям, → гостра нестача→ нафти і природного газу. → значні поклади горючих сланців→ значні поклади горючих сланців

Номер слайду 17

2) Кам’яне вугілля. 94 % вугілля України→ кам’яне вугілля→ якісне→ високий вміст вуглецю→ багато тепла. Найкращий сорт вугілля – антрацит→ вуглецю 94-97 %. 30% вугілля→ коксівне→ у виплавці чавуну і сталі. Україна→за запасами кам’яного вугілля→ 8 місце у світі 1 місце в Європі, а за видобутком -11 і 3. Розвідані запаси вугілля в Україні→ 50 млрд т, прогнозні запаси→ 120 млрд т.

Номер слайду 18

І)Донецький басейн → в осадовому чохлі Донецькій складчастій областіІІ) Львівсько-Волинський басейн → в осадовому чохлі Галицько-Волинської западині.

Номер слайду 19

І) Донецький кам’яновугільний басейн (Шукаємо в атласі стор. Мінерально – сировинні ресурси України)*Площа 50 тис. км2. → глибина залягання→ 60 м до 1700 м.* 98 % видобутку України. * Виявив→ XVIII ст. → Григорій Капустін→ освоєння кінець XIX ст.* Старий Донбас→ Донецька та Луганська області.

Номер слайду 20

*Недолік = видобуток дуже складний. → глибина→ 1200-1400 м→ шахти→ підземний спосіб. Товщина шарів 0,5-2 м→ з пісками, глинами, вапняком. → вугленосні шари→ круте залягання→ горючий газ метан→ вибухонебезпечний.

Номер слайду 21

*Львівській і Волинській обл.→ 10 тис. км2 → 2 % вугілля України.→ перші шахти у 1952 р. *Глибина залягання - 300-700 м → товщина пластів - від 60 см до 2,8 м. *Вугілля високої якості→ 1/3 коксівне , (-) високозольне, забруднене сіркою. *21 шахта→ залишать 2 шахти, інші закривають.

Номер слайду 22

3)Буре вугілля. Дніпровський буро- вугільний басейн→ Український щит осадовий чохол→ прогини у кристалічному фундаменті

Номер слайду 23

Шукаємо в атласі стор. Мінерально – сировинні ресурси України)→ з решток палеогенових та неогенових рослин. → 150 тис. км2 → від Житомирської до Дніпропетровської. XVI ст. *Глибина→ 2-150 м → 80 % видобуток→ кар’єрний. → потужність шарів - 2-6 м. 80 родовищ.. *Родовища→ Дніпровсько-Донецькій западині, → на Закарпатті. *Низька теплотворна здатність→ 2004 р. не видобувають.

Номер слайду 24

→ забезпеченість України→ нафтою→ 7-8 % потреб, → природний газ - на 20-25 %. Видобуток= нафта→ 52-ге місце у світі і 7-ме місце в Європі. природний газ - 30-те ( в світі) і 4-те в Європі. 4) Нафта, природний газ

Номер слайду 25

Номер слайду 26

57 % нафти та 90 % природного газу України→ 238 родовищ газу і нафти

Номер слайду 27

→ Абазівське, Кобзівське, Західно-Хрестищенське і Єфремівське. (Шукаємо в атласі стор. Мінерально – сировинні ресурси України)*Глибина → до 4,5 км, * газові –→ 5-5,8 км. * Нафта якісна, з невеликим вмістом сірки. *Газ метановий. Видобуток - у 1952 р. 121 родовище: 17 нафтових, 37 нафтогазових, 67 газових.

Номер слайду 28

Карпатська складчаста система → 111 родовищ нафти і газу→ Передкарпатський прогин (Львівська та Івано-Франківська області) → Стинавське, Битків-Бабчинське і Залужанське родовища. з XVII ст. з криниць 4-6 м. Кінець XIX ст.→ Борислав. ІІ)Карпатський (Західний) нафтогазоносний район → Закарпаття, Українські Карпати і Передкарпаття

Номер слайду 29

Номер слайду 30

→ південь Східноєвропейської і захід Скіфської платформ. АР Крим, Одеська область та шельф Чорного і Азовського морів→ Приозерне, Штормове, Одеське. з 1966 р. Глибина= 100-4500 м. ІІІ) Причорноморсько-Кримський (Південний) нафтогазоносний район

Номер слайду 31

Газова свердловина

Номер слайду 32

Сланцевий газ. Перспективи видобутку сланцевого газу в Україні→ 1 до 7 трлн м3 → 4-те місце в Європі після Польщі, Франції та Норвегії.

Номер слайду 33

1)Юзівська (Харківська та Донецька області), 2)Олеська (Львівська та Івано-Франківська області) 3) Скіфська (глибоководний шельф Чорного моря).→ в глинистих осадових гірських породах на глибинах від 1 до 5-6 км → значна кількість

Номер слайду 34

5) Горючі сланці. З відмерлих решток морських і озерних тварин та водоростей. Український щит → Бовтиське родовище→ на межі Кіровоградської і Черкаської областей → 3,7 млрд тонн → № 3 у Європі. Потужність пластів - 10-15 м → зарезервоване. Родовища ще є→ в Донецько-Дніпровській западині і в Українських Карпатах.

Номер слайду 35

6) Торфзх, пн-зх та пн областях→ в заболочених районах. 65 % → Полісся, 30 % - лісостеп → 770 родовищ.→ як паливо для місцевих потреб, у сільському господарстві, скляній, порцеляно-фаянсовій, харчовій, хімічній промисловостях.

Номер слайду 36

Нові родовища нафти й газу→ Дніпровсько-Донецькій западині та шельфі Чорного і Азовського морів.+ в породах Українського щита → новий газонафтовий басейн 100 км на 600 км. ІІІ) Перспективні райони пошуку паливних ресурсів.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку