Презентація "Корисні копалини Євразії"

Про матеріал
Презентація до уроку "Корисні копалини Євразії", містить цікавий матеріал до даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Гапон О. А. Корисні копалини Євразії

Номер слайду 2

1. Чи вірите ви в те, що територія Євразії формувалася протягом сотень мільйонів років?2. Чи вірите ви в те, що найдавніші її частини – платформи є залишками давнього материка Гондвана?3. Найбільшими платформами материка Євразії є Східносибірська, Сибірська, Північноамериканська, Аравійська?4. Чи вірите ви в те, що в результаті рухів Євразійської та інших літосферних плит на території Євразії утворилися два Європейські пояси складчастих гір: Альпійсько-Гімалайський і Тихоокеанський?Прийом “ Вірю не вірю”

Номер слайду 3

5. Чи вірите ви в те, що до Альпійсько-Гімалайського поясу входять Скандинавські та Уральські гори?6. Чи вірите ви в те, що до молодих гір Євразії належать: Піренеї, Альпи, Апенніни, Карпати, Кавказ, Гімалаї?7. Чи вірите ви в те, що найвищими горами світу є Гімалаї?8. Чи вірите ви в те, що діючими вулканами Євразії є Етна та Везувій?

Номер слайду 4

Пригадайте на які групи поділяються корисні копалини?Корисні копалини. ПаливніРудніНерудні

Номер слайду 5

В Євразії є всі види корисних копалин, які використовує людство. Це зумовлено розмірами материка та складною будовою земної кори.

Номер слайду 6

Більшість рудних корисних копалин залягає в кристалічних породах платформ, а також у горах, де на поверхню виходять магматичні і метаморфічні породи.

Номер слайду 7

Географічний практикум. Протягом уроку заповніть таблицю корисних копалин Євразії та їх басейни залягання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ПаливніБасейни залягання. РудніБасейн залягання. НерудніБасейн залягання

Номер слайду 8

Паливні корисні копалини: нафта, природний газ залягають на Аравійському півострові, на берегах Перської затоки, на Західносибірській рівнині, а також на шельфі Північного, Каспійського, Південнокитайського морів.

Номер слайду 9

На материкову схилі Євразії на глибинах 3000м нафту і природний газ видобувають Данія, Індія, Ірландія, Іспанія, Італія, Китай, Норвегія, Росія,Великобританія, Індонезія.

Номер слайду 10

“Картографічний практикум. На контурну карту Євразії нанесіть найбільші басейни паливних корисних копалин.

Номер слайду 11

Кам'яне вугілля. Великі поклади вугілля відкриті в межах Індостанської та Китайської платформ, а також у Казакстані, Сибирі. Найбільшими басейнами є Рурський (Німеччина), Верхньосілезенський (Польща), Донецький (Україна), Карагадинський (Казахстан), Кузнецький (Сибір)

Номер слайду 12

Рудні корисні копалини. Це олово та вольфрам. Їх родовища тягнуться смугою вздовж східної частини материка (південь Китаю, М'янма, Таїланд, Малайзія та Індонезія), утворюючи так званий олов'яно-вольфрамовий пояс. Олово та вольфрам широко використовуються в промисловості.

Номер слайду 13

Серед найбільш значних родовищ залізних руд металів – Курська магнітна аномалія в Росії, Криворізький в Україні, Лотаринзький у Франції, півострів Індостан і Північно-Східний Китай, марганецевих – Нікопольський в Україні.

Номер слайду 14

Нерудні корисні копалини

Номер слайду 15

Багата Євразія й на нерудні корисні копалини. Практично безмежні запаси калійної та кухонної солі. Наприклад, у розсолах Мертвого моря містяться чи не найбагатші у світі запаси калійної солі.

Номер слайду 16

На Іранському нагір'ї залягають найбільші на Землі родовища сірки. Унікальними є родовища самородної сірки Передкарпатського сірконосного басейну.

Номер слайду 17

Знайдено в Євразії й графіт,селітру, родовища різноманітних будівельних матеріалів, зокрема граніту, мармуру та ін. Широко відомі дорогоцінне каміння, як-от: смарагд, топаз, аместит, малахіт. Афганістан (лазурит, кунцит),М'янма (рубін, жадеїт),Індія (сапфір, смарагд, альмандин, агат),Іран (бірюза),Китай (бірюза, нефрит),Пакистан (рубін),Таїланд (сапфір, циркон, рубін),Шрі-Ланка (сапфір, рубін, александрит, циркон, шпінель, ґросуляр, місячний камінь);

Номер слайду 18

На уроці я працював ______________, бо _______Своєї роботою на уроці я____________________Урок здався мені______________________Протягом уроку я ______________________Мій настрій ___________________Матеріал уроку був для мене _____________Рефлексія «Аргументація власної відповіді» 

Номер слайду 19

Євразія – материк, дуже багатий на найрізноманітніші корисні копалини. На материку залягають усі види корисних копалин. Підсумок уроку

Номер слайду 20

Опрацювати параграф 49,ст. 200 Вивчити найбільші басейни залягання корисних копалин на материку. Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2022
Переглядів
10128
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку