Презентація "Коркові плитки"

Про матеріал
Презентація "Коркові плитки" з освітнього компонента «Матеріалознавство» створена відповідно до вимог Стандарту ПТО СП(ПТ)О 7132.F.43.33-2017, кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів, Рекомендована для вивчення навчального модуля ЛП-4.2. «Роботи з облицювання вертикальної поверхні», компетентність ЛП-4.2.. «Облицювання вертикальної поверхні різними плитками». Поданий матеріал розроблений для здобувачів освіти ЗП (ПТ)О будівельного профілю та може використовуватися на уроках спеціальних дисциплін з професії «лицювальник-плиточник». Вивчаючи коркові плитки, учні розуміють важливість екологічних матеріалів та їх вплив на навколишнє середовище; розвивають усвідомлення про відповідальне ставлення до використання природних ресурсів та виробництва сталих матеріалів. Це сприяє розвитку креативних навичок, оскільки цей матеріал має багато можливостей для дизайну та декору; дає учням зрозуміти важливість доброї ізоляції в приміщеннях, зокрема для зниження енерговитрат та підвищення комфорту. Вивчення коркових плиток допоможе здобувачам освіти зрозуміти важливість здорового середовища та вибору природних матеріалів для будівництва та оздоблення приміщень. Навчальний матеріал також стане доброю підмогою викладачам спецдисциплін та майстрам виробничого навчання груп опоряджувальників ЗП(ПТ)О будівельного профілю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коркові плитки

Номер слайду 2

Вивчення коркових плиток має кілька реальних переваг:1. Екологічна свідомість: Вивчаючи коркові плитки, учні розуміють важливість екологічних матеріалів та їх вплив на навколишнє середовище. Вони розвивають усвідомлення про відповідальне ставлення до використання природних ресурсів та виробництва сталих матеріалів.2. Креативність та дизайн: Навчання коркових плиток сприяє розвитку креативних навичок, оскільки цей матеріал має багато можливостей для дизайну та декору. Учні можуть використовувати коркові плитки для створення унікальних композицій, мозаїк та інших художніх проектів.3. Тепло- та звукоізоляція: Коркові плитки мають перевагу у забезпеченні тепло- та звукоізоляції. Це дає змогу учням зрозуміти важливість доброї ізоляції в приміщеннях, зокрема для зниження енерговитрат та підвищення комфорту.4. Продовження традицій: Вивчення коркових плиток сприяє збереженню і передачі традицій ремесел та розвитку професійних навичок в цій галузі. Вивчаючи цей матеріал, учні можуть здобувати навички укладання, обробки та використання коркових плиток, що можуть бути цінними на ринку праці.5. Сприяння здоров'ю: Коркові плитки є природними та антибактеріальними, що робить їх безпечними та здоровими для використання в житлових та комерційних приміщеннях. Навчання коркових плиток допомагає учням зрозуміти важливість здорового середовища та вибору природних матеріалів для будівництва та обробки приміщень.

Номер слайду 3

Колосальний прорив у науці останніх десятиліть істотно вплинув на будівельну та й інші галузі. З'явилася можливість створювати покриття для підлоги з сучасним дизайном і характеристиками, що задовольняють різним умовам експлуатації. Одним з них є корок, який хоч і асоціюється у більшості споживачів з виноробством, чудово зарекомендував себе при створенні клейових та замкових підлог. Якими б не були тенденції в області обробки приміщень, людину все одно частенько привертають натуральні матеріали. Наприклад, замість шпалер люди часом використовують настінні коркові покриття.

Номер слайду 4

Життєвий шлях корку починається переважно у далекій Португалії. Саме там знаходяться природні та культивовані людиною насадження (монтадо) вічнозеленого дерева роду Дуб – Quercus Suber (загалом – понад 1 млн. гектарів). Вони забезпечують більше половини світових обсягів промисловості. Цікаво! Корковий шар є у всіх дерев, але їх склад сильно відрізняється від кори Дуба Пробкового. Головною особливістю цього дерева є можливість абсолютно нешкідливо видалити зовнішній шар кори, що омертвів. Робити це можна, коли рослина досягає 25-30-річного віку. Перший збір урожаю особливо важливий і ведеться вкрай обережно, щоб не пошкодити нижні шари деревини. При успішному виконанні поставленого завдання шар кори відновиться через 9-10 років і її знову можна буде заготовляти. Кожне дерево здатне давати до 200 кг коркової кори, а загальні обсяги заготівлі становлять понад 300 тисяч тонн на рік. Знімається вона окремими клаптями довжиною від 1 до 2 м при товщині шару в 3-5 см. Всі роботи ведуться в літній період - з червня до кінця серпня. У цей час температура в насадженнях може досягати +35 градусів. Після видалення корку він складається на ділянці зовнішнім шаром до верху: це дозволяє запобігти її швидкому висиханню на сонці. У такому стані сировина перебуває щонайменше півроку, та бува стільки ж – на спеціальних заготівельних ділянках переробних заводів. Після року зберігання, корок піддають кип'ятінню, щоб позбавитися від комах, що затаїлися, забруднень, а також відокремити зовнішній шар кори і підвищити гнучкість матеріалу. Компанія Wicanders (Португалія) займається переробкою корку з 1868 року. Бренд Wicanders отримав заслужене визнання більш ніж у 70 країнах світу, кожен виріб компанії має сертифікат, який підтверджує його походження та санітарно-гігієнічні характеристики продукції. Процес виробництва коркових плиток

Номер слайду 5

Корковий дуб належить до сімейства букових та каштанових дерев. Португалії належать близько 33% світових насаджень коркового дуба. За нею Іспанія (23%), Північна Африка включаючи Марокко, Алжир та Туніс (33%)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Готова гранульована коркова маса поєднується зі сполучними компонентами (їх концентрація не перевищує 3%). Категорично забороняється використовувати з цією метою уретани, формальдегіди та інші шкідливі речовини. Сумішю заповнюють форми та відправляють під прес, де відбувається її стиск до 60% від стартового обсягу. Готова коркова плита після цього поміщається в піч, де за високої температури відбуваються процеси, подібні до вулканізації. Деякі заводи використовують технології, для яких характерне паралельне стиснення на пресі та підігрів. У таких випадках взагалі можна відмовитися від сполучних компонентів, оскільки їх роль виконує суберинова смола,(суберин – клітинний сік корку) яка виділяється з кори у процесі підвищення температури та тиску. Дрібний, пилоподібний гранулят, який через свої розміри не підлягає подальшому використанню в процесі виробництва коркових покриттів, перетворюють на біомасу. Більшість заводів обладнано спеціальними котлами, в яких вона спалюється, покриваючи часом більше половини необхідної для роботи енергії.

Номер слайду 8

https://sdecor.lviv.ua/product-category/korok-dlya-stin/

Номер слайду 9

Корок є натуральним природним полімером. Він має тісну структуру, яка складається із дрібних камер, з’єднаних між собою, що нагадують бджолині соти. В кожному кубічному сантиметрі корку знаходиться близько 40 млн. клітин (сот), розділених між собою міжклітинними перегородками із целюлозною складовою. Таким чином, коркова структура являє собою водостійку сотову капсулу, заповнену повітрям, що є непереборним бар'єром, практично повністю блокуючи передачу тепла. Корок дозволяє теплу залишатися в приміщенні взимку, а влітку – прохолодному повітрі, тим самим знижуючи витрати як на опалення, так і на кондиціювання повітря. Проходячи через таку структуру, звукова хвиля втрачає енергію, сила звукового тиску поступово знижується. Корок не всихає, не зминаеться під натиском важких речей. Корок захищає від впливу геопатогенних зон і знижує рівень шкідливих випромінювань. Але, насамперед, це стовідсотковий природний матеріал, наділений здатністю до переробки та біорозкладу, що є суттєвою перевагою в сучасному суспільстві, яке хоче бачити навколишнє середовище менш забрудненим, тому піклується про його збереження. Вологість: 2 – 4%. Корок водонепроникний, не ковзає, тому його зручно використовувати у ванних кімнатах, саунах, лазнях, басейнах. Корок має й антисептичні функції, тож розмноження шкідливих мікроорганізмів буде попереджено. Корковим покриттям не страшні миші, цвіль, гниль. Покриття з корку не вбирає сторонні запахи, Коркові стіни благотворно впливають на нервову систему, людина, яка знаходиться в такому приміщенні, стає більш спокійною і врівноваженою. Унікальні властивості корку

Номер слайду 10

Тепло- та шумоізоляція. Завдяки своїй пористій структурі, корковий матеріал – відмінний натуральний утеплювач. За ступенем захисту всього 3-см шар корку замінює собою 40-см цегляну стіну. Корковий шар практично повністю блокуватиме поширення шуму, тому сусіди знизу практично нічого не почують, навіть якщо ходити по підлозі в туфлях на тонкій шпильці. Крім того, корок приглушує інтенсивність звучання, не даючи звуку поширюватися по кімнаті, наприклад, при падінні важкого предмета на корок рулонний звук буде практично не чутний. Така властивість дуже стане в нагоді для дитячої кімнати, оберігаючи чуйний сон малюка. Звукоізоляція Коркова підлога це відмінний звукоізолятор. Корок на підлозі зменшує шум всередині на 65% і знижує на 15-19 d. B (в залежності від товщини) передачу звуку в інші приміщення. Це кращий показник серед твердих підлог (ламінат, вініл, паркет).

Номер слайду 11

Клеєве. Композит, який складається з базового (корковий агломерат – пресована у плити подрібнена кора), декоративного (натуральний шпон) та захисного (прозорий лак) шарів. Як випливає з назви, укладання на поверхні ведеться з використанням спеціальних складових, що клеять. Більшість із них досить швидко сохнуть, тому для правильного укладання потрібні серйозні навички, знання та певна вправність;

Номер слайду 12

Замкове. Аналог ламінату в тому плані, що основою композитної дошки є пресована HDF-плита із замковими формовками на торцях. В якості підкладки і зовнішнього стабілізуючого шару використовується корковий агломерат. Зверху знаходиться декоративний шпон та 3-5 шарів лаку. Укладання ведеться суміщенням замків типу «шип» та «паз», і не потребує спеціальних навичок.

Номер слайду 13

 Корок це один з найкращих матеріалів для підлогового покриття. Використання коркових матеріалів в інтер'єрі дозволяє створити світлий і чистий оазис зі своїм унікальним мікрокліматом, створеним за прямої участі живої природи. Екологічність Не викликає алергічних реакцій гіпоалергенний,. Також важливо те, що він розпадається в природі без шкідливих залишків. Вогнестійкість. Корок не горить. Газ в сотах перешкоджає поширенню вогню і корок не виділяє шкідливих речовин. Це не відноситься до підлоги з корку на ХДФ плиті (яка горить). Еластичність - дозволяє повернути свою початкову форму без слідів деформаціїЛегкість - не навантажується конструкція. Корок на 90% складається з повітря, яке і складає 50% його маси. В шість раз легший за воду, не пропускає її і не тоне, а також не поглинає вологу. Пружність - корок довговічний, стійкий до зношування, хімічно інертний. Переваги коркової підлоги

Номер слайду 14

Комфорт при ходьбі При ходьбі коркова підлога злегка пружинить, завдяки цьому навантаження на хребет і ключові суглоби розподіляється рівномірно. Ця властивість особливо корисна для дітей і людей похилого віку. А з урахуванням того, що при падінні як людини так і предметів коркова підлога компенсує силу удару, то це ідеальна підлога для дитячої. Антистатичність Коркова підлога повністю антистатична. Вона не накопичує електричний заряд, не притягає пил, менше брудниться, легко миється.

Номер слайду 15

Недоліки корку на підлогу Ідеальних матеріалів не існує і корок це не виняток. Не дивлячись на безліч плюсів, у коркової підлоги є і мінуси. Зносостійкість Захисний шар з лаку на корковій підлозі досить чутливий до пошкоджень піском, камінчиками, кігтями тварин. Також важкі меблі або гострі ніжки можуть завдати шкоди як верхнього шару так і самогу корку. Коркова підлога в основному призначена для будинку і її не можна використовувати в комерційних приміщеннях. Але є коркова підлога з спеціальним посиленим захисним лаком для комерційних приміщень (33 клас). Декористика Хоча існує і коркова підлога з фотодруком декору, але це мало поширений варіант, так як фотодрук легше пошкодити і неможливо реставрувати. В основному декористика коркової підлоги обмежена різними відтінками і різної зернистістю, але з однією структурою корку. Також даний вид підлогового покриття не рельєфний, а гладкий (хоча і з високим ступенем проти ковзання). Через цю особливість корок складніше вписати в інтер'єр і не всім подобається її зовнішній вигляд. Ціна Ціна на коркову підлогу вище ніж у ламінату та на рівні дорогих Rigid вінілових підлог. Клейовий корок дешевше, але вимагає додаткових витрат на приклейку. Також іноді дешевше варіанти без лакування або по акції. Якщо ж порівнювати з паркетною дошкою, то це середній рівень.

Номер слайду 16

Настінний корок використовують для оформлення інтер'єру. Це надзвичайно ефектний матеріал. Коркові стіни благотворно впливають на нервову систему, людина, яка знаходиться в такому приміщенні, стає більш спокійною і врівноваженою. Покриття з короку послаблюють дію гепатогенних зон та захищають від аномальних полів Асортимент коркових плит на сьогоднішній день налічує більше 20 видів. Всі вони випускаються в упаковках по 11 аркушів (розмір плиток 300*600*3мм) Це чудовий оздоблювальний матеріал, який несе в собі натуральність, не схильний до старіння. ЗАСТОСУВАННЯНастінні коркові плити – це універсальний матеріал, який може можуть я в таких приміщеннях, як: Всі приміщення загального доступу ( ресторани, магазини, готелі...). Житлові помешкання, а особливо дитячі кімнати ;В кухні і ванній кімнаті, де корок на стіні є водостійким, але відрізняється від керамічної плити тим, що це теплий і затишний матеріал. Помешкання для відпочинку, салонах і т. п. Настінні плити з корку легко монтуються за допомогою спеціального контактного клею.

Номер слайду 17

Настінні панелі пробки складаються з 3-х шарів: Верхній захисний шар з воску або лаку. Декоративний шар коркового шпону. Основа з агломерованої (зібраної з дрібних частин) пробки

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Перегляньте цікаве відео

Номер слайду 20

Виконайте тестові завданняhttps://naurok.com.ua/test/start/2637988

Номер слайду 21

Як роблять коркове покриттяhttps://domprobki.ua/ua/articles/kak-delajut-probkovoe-pokrytie/Розвінчуємо популярні міфи про коркові підлоги.https://domprobki.ua/ua/articles/razvenchivaem-populyarnye-mify-o-probkovykh-polakh/Як вибрати якісне покриття із короку: корисні порадиhttps://domprobki.ua/ua/articles/kak-vybrat-kachestvennoe-pokrytie-iz-probki-poleznye-sovety/Покриття з корку для стінhttps://domprobki.ua/ua/articles/probkovoe-pokrytie-dlja-sten/Корок на стіни: характеристики і перевагиhttps://viopol.com.ua/probka-na-steny-kharakteristiki-i-preimushchestva-idei-intererovhttps://domprobki.ua/ua/articles/kak-kleit-probkovoe-pokrytie-na-pol/Як клеїти коркові покриття на підлогу

Номер слайду 22

pptx
Додано
6 січня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку