Презентація «Види та класифікація матеріалів для заповнення швів між плитками»

Про матеріал

Презентація «Види та класифікація матеріалів для заповнення швів між плитками» з освітнього компонента «Матеріалознавство» створена відповідно до вимог Стандарту ПТО СП(ПТ)О 7132.F.43.33-2017, кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів, Рекомендована для вивчення навчального модуля ЛП-4.3. Облицювання горизонтальних поверхонь, компетентність ЛП-4.3.1.Настилання плиткових підлог. Ось кілька реальних аргументів для вивчення теми:

1. Технічна компетенція: Вивчення затирок для заповнення швів між плитками допомагає засвоїти технічні особливості цього матеріалу, його склад, властивості і дію при різних умовах. Це дозволить здобувачам освіти бути впевненими в своїх знаннях і вміннях,

2. Інновації та розвиток: Вивчення затирок для плиткових робіт допомагає дізнатися про останні технологічні розробки в цій галузі. Ви можете стежити за новими формулами, новими складовими і покращеними методами застосування затирок. Це дозволяє вам бути в курсі передових технологій і використовувати їх у своїй роботі, що може підвищити якість ремонту або будівництва.

3. Ефективне використання ресурсів: Якщо ви маєте глибокі знання про затирки для плиткових робіт, ви знаєте, як правильно їх вибрати і застосовувати. Це допомагає уникнути незначних помилок та модернізує процес роботи. Ви будете знати, яку затирку слід використовувати для кожного проєкту, що приводить до економії коштів на ресурси і витрат на будівництво..

5. Професійний розвиток: Знання сучасних затирок для плиткових робіт може стати важливою конкурентною перевагою на ринку праці. Це може відкрити перед вами можливості для кар'єрного розвитку у будівельній та ремонтній галузі. Ви зможете займати посаду майстра, консультанта з плиткових робіт або навіть розпочати власний бізнес у цій галузі.

6. Творчий потенціал: Знання затирок для плиткових робіт допомагає розвинути ваш творчий підхід при виконанні проєктів. Це дозволить вам створювати унікальні та естетично привабливі дизайни. Ви зможете втілювати свої задуми в життя і надавати простору або будівлі особливий характер.

Поданий матеріал розроблений для здобувачів освіти ЗП (ПТ)О будівельного профілю та може використовуватися на уроках спеціальних дисциплін з професії «лицювальник-плиточник». Навчальний матеріал також стане доброю підмогою викладачам спецдисциплін та майстрам виробничого навчання груп опоряджувальників ЗП(ПТ)О будівельного профілю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види та класифікація матеріалів для заповнення швів між плитками Зміст. Функції швів. Вимоги, оцінка відповідності, класифікація та позначення за Міжнародним стандартом  EN 13888 Вимоги до матеріалів для заповнення швів, згідно з ДБН В.2.6-22-2001 Навчальні відео. Самоконтроль. Додатковий матеріал для ознайомлення. Використані джерела

Номер слайду 2

Процес затирання виконує такі функції: Під час проведення облицювальних робіт процес затирання виконує такі функції: - заповнення швів (зазорів) між плитками;- компенсація усадкових деформацій;- запобігання сколюванню кутів плиток у процесі експлуатації;- надання облицьованій поверхні естетичного вигляду;- захист кромок плитки від проникання вологи;- захист плитки від розтріскування при розширенні під впливом високої вологості та перепадів температур;- приховування похибок при укладанні;- маскування дефектів кахлю, різниці в розмірах або заокруглених краях, якщо ви використовуєте звичайну плитку, а не ректифіковану.

Номер слайду 3

Вимоги, оцінка відповідності, класифікація та позначення за Міжнародним стандартом  EN 13888 Відповідно до стандарту, суміші поділяються на дві групи: CG — суміші на основі цементу і RG — суміші на основі смол Група CG  поділяється на два класи:клас 1 – звичайні затиркиклас 2 – поліпшені, з більшим вмістом полімерів Клас CG2 має на увазі відповідність більш жорстким вимогам. Додатково маркування супроводжується буквеними символами, що конкретизують, які саме додаткові властивості має матеріал: W — підвищені водовідштовхувальні властивості, А — підвищена міцність до  стирання.

Номер слайду 4

Рекомендації з вибору затирок. Для побутових приміщень підходить затирка класу CG2.( Затирка для швів (фуга) Sopro Saphir5 — цементний, еластичний, стійкий до впливу води і забруднень затирочний розчин класу CG2 по DIN EN 13888 з водовідштовхувальним ефектом для швів шириною 1-5 мм)Для приміщень з підвищеною вологістю (ванні, душові, басейни) і внутрішніх робіт - клас CG2 W. Клас CG2 Ar - об'єкти з підвищеними вимогами до гігієни і стійкості до хімічних речовин ( кухонний фартух, стільниці, харчові виробництва, лікарні, магазини), комерційні приміщення. Силіконові затирки відносяться до герметиків, їх застосовують для герметизації деформаційних швів, з'єднань, стиків тощо

Номер слайду 5

Вимоги до матеріалів для заповнення швів згідно з ДБН В.2.6-22-2001 Суміші для заповнення швів між плитками,  мають:-         разом з облицювальною плиткою надавати поверхні потрібної архітектурно-естетичної якості;-         захищати конструкцію від проникнення вологи;-         бути стійкими до атмосферних, усадкових або механічних впливів;-         швидко тужавіти в процесі тверднення;-        морозостійкість не менше 50 циклів;-          виявляти стираність для груп 32 і 33 не більш як 0,7 г/см.кв. усадку не більш як 2 мм/м;-         міцність зчеплення з основою не менш як 0,5 МПа.

Номер слайду 6

Ширина швів між плитками. Ширина швів залежить не лише від естетичного смаку та побажань користувача, а більшою мірою від розмірів плиток. За загальноприйнятим правилом монтажу керамічних плиткових покриттів, зазор між плитками має складати:2 мм для плитки завширшки  менше 100 мм;3 мм – для плитки 100-200 мм;4 мм – від 200 до 600 мм;5-20 мм – для плитки понад 600 мм;1-2 мм при укладанні мозаїки або ректифікованої плитки.

Номер слайду 7

Поради від фахівців з дизайну щодо вибору кольору затирки

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Поради від фахівців з дизайну щодо вибору кольору затирки. Універсальний варіант — підібрати затирку в тон плитці. Якщо використовувати контрастну, вона буде привертати увагу. Тут варто визначитися з тим, що краще буде вписуватися в дизайн вашого приміщення і з якого ефекту ви хочете досягти. У плані дизайну епоксидна затирка цікава тим, що може бути прозорою або мати кольорові вкраплення, які доповнюють інтер’єр кімнати. Правильно підібраний колір швів може істотно покращити облицьовану поверхню. Нині випускають затирки широкої палітри, тому для підбору  фуги необхідно враховувати колір і візерунок плитки, а також кілька порад від фахівців з дизайну:при бажанні зробити пропорції плитки більш помітними треба обирати контрастні по кольору фуги;отримати однорідну керамічну поверхню допоможе затирка, колір якої близький до кольору плитки;для затирання плитки, що має стилізовану під камінь чи дерево поверхню, треба обирати фугу сірого або бежевого кольору;затирка для фугування мозаїки повинна бути в одній тональності з плиткою;при не дуже якісному укладанні не варто вибирати затирку істотно темнішу за плитку, оскільки на світлому тлі вона буде притягувати до себе надмірну увагу, що зробить всі нерівності та недоліки помітнішими.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

САМОКОНТРОЛЬ1.      Назвіть дві групи затирок для швів між плитками  за хімічним складом.2.      У яких приміщеннях рекомендується використовувати цементні затирки3.      Які переваги цементних затирок?4.      Які недоліки мають цементні  затирки?5.      Що вам відомо про епоксидні  затирки?6.      Яке застосування мають епоксидні затирки?7.      Чи існують рекомендації щодо вибору кольору затирки?8.      Яку  марку за морозостійкістю повинні мати цементні затирки для роботи на фасадах?9.      Як поділяють затирки за європейським стандартом ЕN 13888 ?10.     Що означають ці позначки  RG ,  CG на  упаковці з затиркою?11.     До якої групи належать силіконові затирки?12.     Які вимоги ставлять до затирок для заповнення швів на підлогах?                                            13.  Затирання швів виконує такі функції:............

Номер слайду 12

Перегляньте навчальні відео0:01 / 2:18 Starlike EVO Tutorial UА

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Як вибрати затирку для плитки. Види затирки для плитки / Керам-Мода

Номер слайду 15

Додатковий матеріал для ознайомлення. Ознайомтесь з номенклатурою та технічними характеристиками затирок ТМ CERESIT (перейдіть за посиланням внизу)https://ceresit.ua/oblitsyuvannya/

Номер слайду 16

ПОЛІМЕРЦЕМЕНТНІ ЗАПОВНЮВАЧІ ШВІВhttps://ceresit.ua/oblitsyuvannya/polimertsementni-zapovnyuvachi-shviv/

Номер слайду 17

ЕПОКСИДНІ ЗАПОВНЮВАЧІ ШВІВhttps://ceresit.ua/oblitsyuvannya/epoksidni-zapovnyuvachi-shviv/

Номер слайду 18

СИЛІКОНОВІ ЗАПОВНЮВАЧІ ШВІВДля всіх видів швів і примикань у кухнях, санвузлах, ваннах і душових. Застосовується всередині та зовні споруд. Стійкий до атмосферних впливів, має низьку усадку, еластичний та водостійкий, стійкий до вицвітання. Висока адгезія до керамічної плитки, скла, емальованих поверхонь. https://ceresit.ua/oblitsyuvannya/silikonovi-zapovnyuvachi-shviv/

Номер слайду 19

Засіб для захисту швів та плитки від зволоження та забруднення (гідрофобізатор)захист від водизахист від забрудненьнадає стійкість до грибка і миючих засобів. Емульсія Ceresit СТ 10 використовується:для нанесення на міжплиткові шви та самі плитки всередині та зовні будівель з метою надання їм водовідштовхувальних властивостей та стійкості до забруднення;для гідрофобізації текстури неглазурованої керамічної плитки, облицювальних плит із природного та штучного каменю нещільної структури (в т. ч. за наявності тріщин шириною не більше ніж 0,2 мм);для забезпечення тривалої експлуатації та привабливого зовнішнього вигляду.

Номер слайду 20

Затирка групи RG - Епоксидна затирка -Декоративна епоксидна затирка Sopro Topas DFE 1020 100гhttps://plitkashop.com.ua/ua/dekorativnaya-epoksidnaya-zatirka-sopro-topas-dfe-1020-100g/Затирка групи RG - Епоксидна затирка - це двокомпонентний кислотостійкий склад  на основі епоксидної смоли,  тобто це матеріал на основі хімічних складових.  Це більш дорогий вид затирки, але і більш довговічніший, що є головною перевагою такої затирки, адже вона стійка до впливу не тільки вологи, але і цвілі, грибка та іржі. Вона не розтріскується, не жовтіє з часом, і при правильному виборі та  проведенні робіт може прослужити понад 50 років. У вологих приміщеннях і приміщеннях з високим  хімічним  навантаженням однозначно кращий вибір – це епоксидна затирка для швів. Величезний вибір кольорів, добавок, специфічних видів затирки: хамелеон, пропускає світло для мозаїки, антибактеріальна та інші

Номер слайду 21

Технічні характеристики затирки Mapeihttps://rus-masters.ru/remont/tehnicheskie-harakteristiki-zatirki-mapei.html. Затирка Атлас - характеристики, розрахунок витрат, способи застосуванняhttps://gidpokraske.ru/zatirka/tovary-zat/zatirka-atlas.html

Номер слайду 22

СУМІШІ БУДІВЕЛЬНІ СУХІ МОДИФІКОВАНІ Загальні технічні умови ДСТУ Б В.2.7-126:2011

Номер слайду 23

Стандарт DIN EN 13888 Вимоги до затирок

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Використані джерела:  1. A. M. Власенко, B. C. Плохій, В. М. Аніщенко „Лицювальник - шгаточник";2. Карапузов Є. К., Соха В. Г., Остапченко Т. Є. Матеріали і технології в сучасному будівництві: Підручник. - К.: Вища освіта, 2005. - 495с.: іл.3. Матеріали з відкритих джерел мережі Інтернет- НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ СУМІШІ БУДІВЕЛЬНІ СУХІ МОДИФІКОВАНІЗагальні технічні умови ДСТУ Б В.2.7-126:2011https://ksv.do.am/GOST/DSTY_ALL/DSTU1/dstu_b_v.2.7-126-2011.pdf        - Декоративна епоксидна затирка Sopro Topas DFE 1020 100гhttps://plitkashop.com.ua/ua/dekorativnaya-epoksidnaya-zatirka-sopro-topas-dfe-1020-100g/-         EN 13888 Затирочний матеріал для плитки - Вимоги, оцінка відповідності, класифікація та позначенняhttps://www.eurolab.net/uk/testler/malzeme-testleri/en-13888-karolar-icin-derz-dolgu-malzemesi-gerekler-uygunluk-degerlendirmesi-siniflandirma-ve-gosterilis/-         Стандарт DIN EN 13888https://ardex.com.ua/din-en-13888 ЯК ВИБРАТИ ЗАТІРКУ ДЛЯ ШВІВ ПЛИТКИ?lhttp://surl.li/ntxth. ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАТИРАТИ ШВИ НА ПЛИТЦІhttps://www.opoczno.com.ua/trends/yak-pravilno-zatirati-shvi-na-plittsi,20.html. Відеоматеріали  https://www.ua.weber/blog/mineralni-sumishi-dlya-shviv/shcho-take-klasyfikatsiya-sumishey-dlya-zapovnennya-mizhplytochnykh-shviv Що таке класифікація сумішей для заповнення міжплиточних швів?

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

pptx
Додано
8 січня
Переглядів
484
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку