Презентація "КРАЇНИ АФРИКИ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХХ - ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХХІ СТОЛІТТЯ "​

Про матеріал
Країни Африки Шлях до незалежності Після Другої світової війни у колоніях Північної Африки розгорнулася національно-визвольна боротьба.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни Африки в другій половині ХХ - першій половині ХХІ століття 

Номер слайду 2

Словник. Деколонізація - процес надання незалежності та повного суверенітету колоніям, домініонам, підмандатним територіям."Рік Африки" - образний вислів, яким позначають 1960р., коли незалежність отримали 17 колоній на Африканському континенті. Рух неприєднання - міжнародне об'єднання країн світу, які визнають неприєднання до військово-політичних блоків і союзів одним із основних принципів своєї зовнішньої політики. Утворений на конференції в м. Белграді 1961 року. Апартеїд - крайня форма расової дискримінації, що полягає в позбавленні цілих груп населення політичних і громадянських прав, аж до територіальної ізоляції за расовою належністю.

Номер слайду 3

До Другої світової війни в Африці існували тільки чотири незалежні держави: Єгипет, Ефіопія, Ліберія і Південно-Африканський Союз. Після Другої світової війни у колоніях Північної Африки розгорнулася національно-визвольна боротьба.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Етапи деколонізації Африки. Текст слайда

Номер слайду 6

Причини деколонізації

Номер слайду 7

ОРГАНІЗАЦІЯ АФРИКАНСЬКОЇ ЄДНОСТІ — МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ АФРИКАНСЬКИХ ДЕРЖАВ, СТВОРЕНА ДЛЯ ПОДОЛАННЯ КОЛОНІАЛІЗМУ НА КОНТИНЕНТІ ТА СПРИЯННЯ ВНУТРІШНЬОГО І МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА. СТВОРЕНА У 1963 РОЦІ НА КОНФЕРЕНЦІЇ ГОЛІВ УРЯДІВ ДЕРЖАВ, ЩО ЗВІЛЬНИЛИСЯ. ДІЯЛЬНІСТЬ ОАЄ ПОДІЛЯЄТЬСЯ НА ЧОТИРИ НАПРЯМКАМИ: БОРОТЬБА З РАСОВОЮ ДИСКРИМІНАЦІЄЮ ТА КОЛОНІАЛІЗМОМ У ВСІХ ЙОГО ПРОЯВАХ;МИРНЕ ВИРІШЕННЯ СУПЕРЕЧОК МІЖ АФРИКАНСЬКИМИ КРАЇНАМИ;УТВЕРДЖЕННЯ ДЕРЖАВ АФРИКИ НА МІЖНАРОДНІЙ АРЕНІ;СПРИЯННЯ ЕКОНОМІЧНОМУ, КУЛЬТУРНОМУ І СОЦІАЛЬНОМУ СПІВРОБІТНИЦТВУ.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Апартеї́д — офіційна політика расової дискримінації, сегрегації та гноблення, яку впродовж 1948—1991 рр. проводили правлячі кола Південно-Африканської Республіки проти місцевого чорношкірого населення, а також переселенців з Азії. Сеґреґація — політика примусового відокремлення будь-якої групи населення за расовою або етнічною ознакою, одна з форм расової дискримінації.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Національний союз за повну незалежність Анголи, УНІТА - повстанське угрупування в Анголі в роки громадянської війни 1975-2002, заснована Жонасом Савимби. Засноване у березні 1966 в результаті розколу національно-визвольного руху ФНЛА. В період 1966-1974 спільно з ФНЛА і МПЛА вела боротьбу з португальськими колонізаторами. З 1975 по 1991 вело озброєну боротьбу з урядом. У 1991-1992 веде переговори і бере участь у виборах. З 1992 відновила бойові дії. З початку 2000-х років знаходиться в процесі реорганізації. Із загибеллю Савимби в 2002 році припинила озброєну боротьбу з правлінням.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Мау-мау - повстання місцевих етносів Кенії, головним чином, кикуйю, а також эмбу і міру проти англійської практики відбирання землі у африканців. У січні 1960 року надзвичайний стан скасований. Відносно втрат існують різночитання, найвірогідніша версія виглядає так: 11500 убитих повстанців, 1800 африканців від їх рук, 500 африканців з колоніальних формувань, 65 європейських солдатів, 32 білі поселенці і 49 індусів. В 2003 р. влада Кенії офіційно зареєструвала Асоціацію ветеранів війни. Учасники руху знищували колонізаторів з особливою жорстокістю, пожирали їх трупи, а між бойовими вилазками влаштовували різноманітні культові заходи, в яких важливу роль грали канібалізм і скотолозтво. Образ партизан був настільки огидливий, що навіть перший прем'єр і президент країни Джомо Кениатта, якого британці свого часу звинувачували в тому, що він був духовним вождем руху, не відмінив колоніальної заборони на діяльність "мау-мау".

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Проєктна робота. Підготувати доповідь в групах:1. Кваме Нкрума2. Леопольд Сенгор3. Іді Амін4. Нельсон Манднела5. Муаммар Каддафі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 березня 2022
Переглядів
6627
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку