В цікавій формі з опорою на життєвий досвід учнів розповідається про шкоду нітратів, способи визначення їх кількості у овочах і фруктах та методи їх виведення з продуктів
Де ж міститься найбільше нітратів? - У листі петрушки і кропу нітратів у два рази менше, ніж у стеблах; - У білокачанній капусті найбільше нітратів у верхньому листі, качані і прожилках листя; - На поверхні моркви шкідливих речовин на 80% менше, ніж усередині; - В огірках і редисці навпаки - верхній шар містить шкідливих речовин більше, ніж внутрішній; - У столового буряка видаляйте верхівку і корінь; - Повністю зрізайте позеленілі частини картоплі та моркви, тому що в них міститься отруйна речовина.
Чим небезпечні нітрати? При підвищеному рівні нітратів знижується вміст вітамінів в їжі, що порушує обмін речовин. Також нітрати руйнують нервову систему, послаблюють захисні здібності організму, сприяють виникненню пухлин шлунково-кишкового тракту і викликають розвиток шкідливих кишкових бактерій, які виробляють токсини,що може призвести до отруєння організму.
Корисні поради 1 Обмежуйте споживання тепличних овочів: як правило вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому ґрунті. 2. Краще споживати сезонні овочі. 3. Якщо є підозра, що овочі, які ви купили „багаті на нітрати”, то зберігати їх потрібно протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще - в холодильнику. 4 Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу. 5 Ретельно мийте овочі і фрукти перед вживанням.
Корисні поради Найдієвіший метод нейтралізації нітратів – кулінарна обробка. При варінні кладіть очищені овочі в киплячу воду без солі так, щоб рідина їх покривала. Після закипання зменшіть вогонь і варіть до готовності. Овочі підсолюйте або наприкінці варіння, або після видалення відвару. Відвар зливайте ще гарячим, так як при охолодженні частина нітратів може повернутися в овочі
Корисні поради У патисонів, кабачків і баклажанів необхідно зрізати верхню частину, яка знаходиться біля плодоніжки. Оскільки нітратів більше в шкірці овочів та фруктів, то їх (особливо огірки і кабачки) бажано очищати від шкіри, а у пряних трав варто викидати їх стебла і використовувати лише листя.