Презентація "Крок у безпечне майбутнє.Нітрати."

Про матеріал

В цікавій формі з опорою на життєвий досвід учнів розповідається про шкоду нітратів, способи визначення їх кількості у овочах і фруктах та методи їх виведення з продуктів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Красне літечко пройшло, Урожай нам принесло, Щоб здоровим усім бути – Треба про вітаміни не забути!

Номер слайду 3

Мама Леся це добре знає, Бо школяриків двох має. Ходять в школу малюки , Ці веселі пустуни.

Номер слайду 4

Мама на базар пішла І для любої дітвори, Придбала радо, залюбки, Не кривого і малого, А найбільшого й смачного

Номер слайду 5

Сіла радо вся сім'я, Кожен скибку намина. І смакує, не нудьгує, Радо й весело жартує.

Номер слайду 6

Хоч ще вечір не настав, Але раптом вся сім'я Стала хвора і сумна, 103 мама набирає І швидку вже викликає.

Номер слайду 7

Лікар дітлахів вже оглядає І діагноз сповіщає : «Отруїлися малі, мабуть, нітрати в кавуні були....»

Номер слайду 8

- А нітрати – що таке? - Де цей звір страшний живе?

Номер слайду 9

- Як же нітрати ці потрапляють у фрукти та овочі? - Шкідливі чи корисні вони, хто зможе нам відповісти? -На питання ці, зможете відповісти самі. Дослідження ви проведіть, Всім дітям розкажіть!

Номер слайду 10

Швидко діти міркували, І план собі такий ось склали: 1 Треба у батьків спитати. 2 Енциклопедію погортати. 3 В інтернеті пошукати. 4 В школі друзів й вчителів спитати.

Номер слайду 11

Пункт 1 Батьки Нітрати – шкідливі речовини, Що містяться в овочах, дитино. Здоров'ю шкодять повсякчас І це турбує дуже нас.

Номер слайду 12

Пункт 2 Енциклопедія Нітрати – це солі азотної кислоти, що накоплюються в овочах і фруктах. Натрієва селитра (NaNO3).

Номер слайду 13

Пункт 3 Інтернет

Номер слайду 14

А що скажуть однокласники? Пункт 4

Номер слайду 15

Однокласники відповіли, що

Номер слайду 16

Пункт 4 Вчителі

Номер слайду 17

Вчитель хімії Нітрати використовуються в якості мінеральних азотних добрив. Харчова промисловість також використовує нітрати та нітрити як консерванти і підсилювачі кольору.

Номер слайду 18

Вчитель хімії Як визначити наявність нітратів? Вміст нітратів у продуктах можна визначити в лабораторії або самостійно За допомогою спеціального пристрою нітрат – тестера.

Номер слайду 19

Вчитель хімії Яка допустима доза нітратів? Для людини досить безпечною добовою дозою нітратів є 150-200 мг. Для дорослої людини допустима добова доза становить 500 мг, а 600 - є токсичною.

Номер слайду 20

Вчитель біології Нітрати – це речовини, які необхідні рослинам. Самі по собі нітрати в рослинах присутні завжди, тому що вони представляють собою природне джерело азоту в будь-якому рослинному організмі. Людина розчиняє ці речовини у воді і поливає їх. Це поживний сік для рослин.

Номер слайду 21

Вчитель біології Але якщо у воді розчинити багато речовин, то рослини не можуть його використати повністю.Тому залишки речовин накоплюються в овочах і фруктах. Овочі і фрукти будуть яскравими, великими, але є шкідливими для здоров”я людей.

Номер слайду 22

Де ж міститься найбільше нітратів? - У листі петрушки і кропу нітратів у два рази менше, ніж у стеблах;  - У білокачанній капусті найбільше нітратів у верхньому листі, качані і прожилках листя;  - На поверхні моркви шкідливих речовин на 80% менше, ніж усередині;  - В огірках і редисці навпаки - верхній шар містить шкідливих речовин більше, ніж внутрішній;  - У столового буряка видаляйте верхівку і корінь;  - Повністю зрізайте позеленілі частини картоплі та моркви, тому що в них міститься отруйна речовина.

Номер слайду 23

Шкільний лікар Спробуємо збагнути нині, Що небезпечно для людини. Усі говорять про нітрати, Так як їх нам подолати?

Номер слайду 24

Чим небезпечні нітрати? При підвищеному рівні нітратів знижується вміст вітамінів в їжі, що порушує обмін речовин. Також нітрати руйнують нервову систему, послаблюють захисні здібності організму, сприяють виникненню пухлин шлунково-кишкового тракту і викликають розвиток шкідливих кишкових бактерій, які виробляють токсини,що може призвести до отруєння організму.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Корисні поради 1 Обмежуйте споживання тепличних овочів: як правило вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому ґрунті. 2. Краще споживати сезонні овочі. 3. Якщо є підозра, що овочі, які ви купили „багаті на нітрати”, то зберігати їх потрібно протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще - в холодильнику. 4 Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу. 5 Ретельно мийте овочі і фрукти перед вживанням.

Номер слайду 27

Корисні поради Найдієвіший метод нейтралізації нітратів – кулінарна обробка.  При варінні кладіть очищені овочі в киплячу воду без солі так, щоб рідина їх покривала. Після закипання зменшіть вогонь і варіть до готовності. Овочі підсолюйте або наприкінці варіння, або після видалення відвару. Відвар зливайте ще гарячим, так як при охолодженні частина нітратів може повернутися в овочі

Номер слайду 28

Корисні поради Необхідно зосередитися на тих частинах овочів, де знаходиться максимальна кількість нітратів. Їх перед вживанням необхідно видалити зовсім. 

Номер слайду 29

Корисні поради У патисонів, кабачків і баклажанів необхідно зрізати верхню частину, яка знаходиться біля плодоніжки. Оскільки нітратів більше в шкірці овочів та фруктів, то їх (особливо огірки і кабачки) бажано очищати від шкіри, а у пряних трав варто викидати їх стебла і використовувати лише листя.

Номер слайду 30

Як правильно вибрати кавун?

Номер слайду 31

: Всі фрукти й овочі смачненькі І солодкі і кисленькі. Їжте, діти, їх охоче Кожен, хто коли захоче. Щоб були ви здоровенькі, І красиві, й рум’яненькі, Щоб росли міцні й дужі , До нітратів були байдужі!

Номер слайду 32

: Всі фрукти й овочі смачненькі І солодкі і кисленькі. Їжте, діти, їх охоче Кожен, хто коли захоче. Щоб були ви здоровенькі, І красиві, й рум’яненькі, Щоб росли міцні й дужі , До нітратів були байдужі!

ppt
Додано
25 липня 2018
Переглядів
913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку