Презентація. Кросворди. НУШ

Про матеріал
59 кросвордів на 33 тижні НУШ. Тиждень 1 "Я- школяр" Кросворд №1 "Школа. Тиждень 2 "Мій/наш клас" Кросворд №2 "Шкільні речі" Тиждень 3 "Мої друзі" Кросворд №3 "Мої друзі і т.д. Тиждень 4 "Моє довкілля" Кросворд №4 "Явища природа
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Я готовий до навчальних стартів, Скоро сяду я за…(парту) 2. Книга, за якою вивчають навчальний предмет (підручник) 3. В сумці зошит і буквар. Хто до школи йде? (школяр) 4. Поверхня, на якій пишуть для пояснення навчального матеріалу (дошка) 5. Спеціально відведене місце в школі, де можна поснідати чи пообідати (їдальня) 6. Всі на світі книжки має, На поличках їх тримає. Тихо там себе веди, Прочитав – на місце поклади. (Бібліотека) 7. Виходиш до дошки І його з собою береш, Вчителю для оцінки після відповіді ти даєш. (Щоденник) 8. Невеличкий контейнер для їжі «ланч-….(бокс) 9. Є чарівник у школі в нас, Ану впізнайте, хто він? Озветься — тиша йде у клас, Озветься ще раз — гомін. Щоб не спізнитись на Урок, Нам голос подає...(дзвінок)

Номер слайду 4

10. Цю з підручниками скриню Я щодня ношу на спині. Як до школи прибігаю, То тоді її знімаю…(портфель) 11. Біля школи на …. (перерва) Дітлахів гурти веселі. Одні бігають, стрибають, Інші щось розповідають. 12. Плюси і мінуси, знаки поділу, Рівності знаки множення, Жодних прикладів, задач задається. Як же наука така зветься? (математика) 13. Коли хочеш ти читати, То повинен мене знати, А коли мене не знаєш, То нічого не вчитаєш. (Абетка) 14. Ось до класу всіх скликає Голосистий цей дзвінок, І ми радо поспішаєм Не в садок, а на … (урок) 15. ЇЇ ставлять за знання (оцінка) 16. Кожен учень мене має, В мене олівці складає. Мабуть, ти мене впізнав? Ну звичайно! Я (пенал)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ПО ГОРИЗОНТАЛІ 1. В ньому я пишу весь час І не тільки я - весь клас! Пишем гарно, як один! Бо «обличчя учня» він. (зошит) 2. Дуже я потрібна всім, І дорослим, і малим. Всіх я розуму учу, Хоч сама завжди мовчу. (книга) 3. Ниточки, папір, тканину, Розділяють на частини. (ножиці) 4. Всяк школяр його шанує, Бо він пише і малює, Хто ж цей славний молодець? Здогадались? (олівець) 5.В нім малюють сонце, квіти, Маму, тата, гарний дім. У цій «книзі» малювати Дітям до вподоби всім. (альбом) 6. Лінія пряма – це мука Навіть для самого Вмійка. Вміти креслити – наука! Допоможе тут… (лінійка) 7. На хатинку схожий я. Тут живе одна сім’я: Мама-ручка, циркуль-тато Й діток-олівців багато. (пенал) 8. А ще одна хатинка Схожа на торбинку. Всі книжки туди кладу, Як до школи я іду. (портфель)

Номер слайду 7

9.Жив колись дідусь Перо, Вчив писати дітвору, В нього гарна є онучка: Кулькова червона… (ручка) 10.Веселкові кольори – Для шкільної дітвори: Синій колір – це для неба, А для сонця – жовтий треба, Всі барвисті, кольорові, З пензлем малювать готові. (фарби) 11.Гострий ніс і вперта дуже вдача, З олівцем він дружить на додачу. Та кутів не любить малювати, Все б йому кружляти і кружляти. (циркуль) 12.Я негарно написала, А вона усе злизала. Олівців моїх сусідка Ця вертлява буквоїдка. (гумка) 13.Які уроки вже були, Що назавтра задали, Пам’ятає всі оцінки, Навіть ті, що з поведінки. (щоденник) 14.Величезне полотно Та й існує вже давно. Любим ми на нім писати, А ще більше – витирати. (дошка) 15.Ніде не купиш, На вагах не зважиш, Сам здобуваєш, У комору складаєш. (знання)

Номер слайду 8

7 1 2 3 4 5 6

Номер слайду 9

По горизонталі: Завжди роби людям … (добро) Тим, що маєш … (дорожи) При неохідності подай товаришеві … (рука) Для близьких своїх сил не … (жалій) Вдячний добрим людям … (будь) . Захищай завжди … (слабких). 7. Прочитайте виділене слово.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

1. Заревіла, застогнала І дощем на землю впала, Деревцята поломила Страхом землю всю накрила. (Буря) 2. Він – розхристаний хлопчисько: День і ніч надворі свище. До землі схиляє віти, Зветься цей непослух - … (Вітер) 3. Розлилися десь у небі Цеберцята із водою І побігли по доріжках Повноводою рікою. (Злива) 4. У весняну теплу днину Всі вмивалися рослини: І паслін, й ромашка, й хвощ, А умив усіх їх… (Дощ) 5. Вранці дідо сивобровий Вкрив левади і діброви. Аж у вербах зупинився – Бородою зачепився. (Туман) 6. У городи, у сади Звідкілясь найшло води. Гей, готуйте, певно, човен: Тане лід. І буде…. (повінь)

Номер слайду 12

7. Десь у небі грюкотить: Ніби коней сто біжить! Страшно стало нам усім. Та не бійтеся! Це ж… (грім) 8. Захурделила снігами, Закрутилася з вітрами, Біла ковдра стелиться: Це мете … (метелиця) 9. Блискає і грюкотить, Лупить, ллє, і двиготить! Чорні брови в небесах Наганяють темний страх. (Гроза) 10. А у полі, серед трав, Хтось намистечко порвав. І сріблясті намистинки Почіплялись на травинки. (Роса) 11. А у теплу літню днину З снігом хтось узяв корзину. І з небес на всіх-усіх Полетів улітку сніг. (Град) 12. Жовті стріли полетіли Дірку в хмарках проробили. І з дірявої хмаринки Падають униз краплинки. (Блискавка)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

По горизонталі: 1. Він живе у дібровах, у полі, Любить сонце, небо, волю, Коренаст, зелений чуб, Сильний, красивий і могутній ...(дуб) 2. Мов зелений їжачок, має безліч голочок. Поспішає до оселі в новорічні дні веселі. (Ялинка) 3.Не переймаючись про погоду, У сарафані ходить білому, А в один з теплих днів Травень сережки дарує їй. (Береза) 4.Що за диво? На гіллі їжачки ростуть малі. В них гостренькі колючки та зелені кожушки. (Каштани) 5.Я дерево – символ. Зі мною в руках Великдень зустрічають У наших краях. (Верба) 6.Боягузка у гайочку заховалась за дубочки. Не лякав ніхто панянку, та тремтить безперестанку. (Осика) 7.Як прийде весна в садочок — до лиця білий віночок, ну а восени цій кралі приглянулися коралі. (Калина)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

1. Сам червоний,  А чуб зелений. (Буряк) 2. Як у цирку акробати лізуть вгору по канату, так і він - без рук, без ніг всі тички обвити зміг.(горох) 3. Що за кущ в саду зростає, чорними ягодками малят пригощає. (смородина) 4. Сонечко в траві зійшло, усміхнулось, розцвіло. Згодом стало біле-біле і за вітром полетіло. (кульбаба) 5. У вінку зеленолистім, у червоному намисті видивляється у воду на свою хорошу вроду. (калина) 6. Стовбур рівний, як колона, а листочки, як корона. Влітку листячко зелене, а як осінь - то червлене. (клен) 7. Рясно в липні зацвітає, дуже гарний запах має, цвітом від хвороб лікує, щедро медом нас частує. (липа)

Номер слайду 17

Номер слайду 18

У цьому кросворді заховано 14 назв їстівних грибів. Знайдіть їх. Слова читаються в будь-якому напрямку, а «ламаються» — лише по горизонталі і вертикалі.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

1 Найдовший місяць осені (жовтень) 2 Вони відлітають у теплі краї (птахи) 3 Дозріває восени (урожай) 4 Перед останній місяць року (листопад) 5 Гумова осіння взуття (чоботи) 6 1-й місяць осені (вересень) 7 Рослина, що має плід помаранчевого кольору (морква) 8 Збирають восени в лісі (гриби) 10 Колекція засушених рослин (гербарій) 11 Приємна свіжість повітря (прохолода) 12 Падає з дерев (листя) 13 Захищає від дощу (парасолька) 14 Часто ллється з неба восени (дощ) 15 Достигають восени на дубі (жолуді)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

1. Прекрасне, горде й величаве    Стоїть на березі Дніпра. Князів-русинів вічна слава У назві міста ожива. (Київ) 2. Найбільша річка України. (Дніпро) 3. Істоти, однією з особливостей яких є тіло, вкрите пір’ям. (Птахи) 4. Різнокольорова прикраса українського віночка. (Стрічка) 5. Хто ж ті ягоди не знає, Від застуди їх приймає. На кущах вони висять, І, як маків цвіт, горять. Тільки це не є малина. Що за ягода? – …… (Калина) 6. Мешканець Запорізької Січі. (Козак) 7. Сяду я тихенько, Розпишу яєчко: Сонечко вшаную, Квітку намалюю, Та на щастя людям Потім подарую. (Писанка) 8. Привітала нас піснями із весною І живе з нами під стріхою одною. (Ластівка)

Номер слайду 23

Номер слайду 24

По горизонталі: 1. Державний Герб нашої країни. (Тризуб.) 2. Птах — символ нашої Батьківщини. (Лелека.) 3. Назва найбільшої в нашій країні тварини. (Зубр.) 4. Найвища гора нашої країни. (Говерла.) 5. Столиця нашої Батьківщини. (Київ.) 6. Урочиста пісня, яку виконують під час відкриття свят, під час нагородження спортсменів-переможців. (Гімн.) 7. Одна із рослин — символ нашої Вітчизни. (Барвінок.) По вертикалі: 1. Назва рідної країни, синонім до слів рідна Батьківщина, Вітчизна. (Україна.)

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Влітку так багато смачних фруктів і ягід! Спробуй відшукати їх в цьому кросворді! Підказкою послужить колір клітинки – він збігається з кольором фрукта.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

1. Є у нас в квартирі робот, має він великий хобот. Любить робот чистоту і гуде, як лайнер «Ту-у-у» (Пилосос)  2. Якщо душно буде влітку – у кімнаті зробить вітер. (Вентилятор)   3. В нашій кухні кілька літ він воркоче, наче кіт, і ховає справжню зиму за надійними дверима. (Холодильник).  4. Він на відстань не зважає. С ким попросиш – з тим з'єднає. Як почуєш звук-рингтон, треба брати… (Телефон) 5. Схожа груша ця на сонце, має вуса й шапочку. Здогадались, діти, що це? Електрична …( Лампочка.)

Номер слайду 29

Номер слайду 30

1. Якщо складочки десь є, Чи рукав зім'ятий, Це завданнячко моє – Буду виправляти. (Праска) 2. Помічник і прибиральник, Над сміттям він в нас начальник. Він з підлоги все збирає, Ні пилинки не лишає. (Пилосос) 3. Змеле дрібно, і змішає, На шматочки порубає. Зробить і пюре, і сік. Він – на кухні помічник. (Блендер) 4. Що за диво-агрегат? Молотильний апарат? М'ясо вправно він ковтає, Фарш – в тарілочку складає. (М'ясорубка) 5. Хоч комп'ютеру він брат, Але справжній акробат: Навпіл сам складається, В сумку поміщається. (Ноутбук) 6. Гучно музика десь грає… Із кишені долинає. Це ж друзяка мій, Антон, Подзвонив на … (телефон) 7. Ця машина все уміє: Гарно вишиває, шиє. Нитка-змійка спритно в'ється… Як же ця машина зветься? (Швейна)

Номер слайду 31

9. Вміє множити, ділити, Вікна можна тут відкрити. Якщо вміло працювати – Може він в пригоді стати. (Комп'ютер) 10. Коли він вмикається – Вітер в нім з'являється: Теплотою огортає – Мокрі коски висихають. (Фен) 11. Є на кухні білий дім: Ох і холодно ж у нім! В домі тім живуть продукти: Овочі, напої, фрукти… (Холодильник) 12. Хоч маленький, прямокутний, Та потужний, мов комп'ютер! Є в нім ігри, Інтернет… Зветься пристрій цей… (планшет) 13. Підійду я до коробки І одну натисну кнопку. Враз він прокидається – Мультики вмикаються! (Телевізор) 14. Зашумів, загуркотів, Гучно так заторохтів! Через п'ять хвилин спинився: Крем для торту вже зробився! (Міксер) 15. Завертіла, закрутила, Чистим-чистим все зробила. Хто ж ця пані геніальна? Ця машина зветься… (пральна)

Номер слайду 32

Подивись на малюнки і впиши назви іграшок у відповідні клітинки кросворду

Номер слайду 33

Номер слайду 34

По горизонталі : 3. Спортивна гра з м'ячем овальної форми. (Регбі.) 6. Спортивна гра в м'яч, який кидають у спеціальний пристрій на стовпі. (Баскетбол.) По вертикалі : 1. Спортивна гра в м'яч, при якій використовується ракетка. (Теніс.) 2. Спортивна гра в м'яч, який кидають через сітку. (Волейбол.) 4. Спортивна командна гра на льоду. (Хокей.) 5. Спортивна гра в м'яч ногами. (Футбол.)

Номер слайду 35

Номер слайду 36

ВІДГАДАЙТЕ КРОСВОРД І ПРОЧИТАЙТЕ ЙОГО КЛЮЧОВЕ СЛОВО Театральна вистава, що складається з танців і пантоміми під музику. (Балет) 2. Театральна вистава, в якому артисти не говорять, а співають. (Опера) Циркова вистава за участю клоунів. (Клоунада) 4. Вистава, в якому спів чергується з промовою і танцями. (Оперетта) 5. Літературний твір, призначений для виконання акторами на сцені. (Драма)

Номер слайду 37

Подивись на малюнки і впиши назви одягу у відповідні клітинки кросворду

Номер слайду 38

Номер слайду 39

ПО ГОРИЗОНТАЛІ: 1). Червоне коромисло через річку повисло… (Веселка). 2). З малої хмари великий… (Дощ). 3). У вогні не горить, у воді не тоне. (Лід). 4). Був водою, тепер літаю, З виду я туман на поминаю. (Пара). 5). Впаде з неба – не розіб’ється, Впаде в воду – розпливеться. (Сніг) ПО ВЕРТИКАЛІ: 6) Що таке: пливе і ллється, Часом на камінь дереться, Як немає – все всихає.(Вода)

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Сноуборд Лижі Гололід Замет Криголам Сніжки Грудень Сніжинка Січень Перчатки Лютий Різдво Ополонка Ведмідь Сосулька

Номер слайду 42

Номер слайду 43

ПО ГОРИЗОНТАЛІ: 1. Завірюха в гай прийшла Та сестрицю привела. Сніг кружля, не стелиться. Звуть сестру ... (хурделиця) ПО ВЕРТИКАЛІ: 2. Через крихітну шпарину пробереться у хатину. Вмить тепла поцупить жменю, заховає у кишеню… (холод) 3. Як у подорож рушає ,  прихопити поспішає  стужу й холод у кишені та сніжинок повні жмені..(грудень) 4. Хто малюнок на вікні За ніч намалював мені? (мороз) 5. Новий рік розпочинає, зі святами привітає. Щедрувати діток водить, на ялинці хороводить… (січень) 6. Із морозом бешкетує, сніговіями лютує, бо, напевно, добре знає, що зима уже минає. (Лютий).

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Сніжинки Іній Мороз Хуртовина Сосулька Лід Холод Сніг Візерунки 6. Ожеледиця

Номер слайду 46

Номер слайду 47

1. Об’єкт, який може і плавати, і літати (корабель) 2. Високо ходить, Землю водить, Одне око має, Всюди заглядає, Дивиться в віконце. Що це? … (Сонце) 3. Буває кругленький, З ріжками буває, Вночі його видно, А вдень він зникає. (Місяць) 4. Вона весь світ годує, сама ж нічого не їсть. (Земля) 5. Небесні ліхтарики З заходом сонця запалюються, Світять ніч всю безперервно А зранку – вимикаються. (Зорі) 6. Костюм для космонавта (скафандр) 7. Перший космонавт (Ю. Гагарін) 8. Планети, зорі, Сонце, небесні тіла, небесні сузір’я складають…(Всесвіт) 9. Хвостате небесне тіло (комета) 10. Літальний апарат для зв’язку між об’єктами (супутник) 11. Спеціальна камера для польоту в космос (ракета) 12. Планета, що входить до земної групи (Марс)

Номер слайду 48

Розгадай кросворд користуючись підказками

Номер слайду 49

Номер слайду 50

1. Що кладе під ялинку Дід Мороз (подарунки) 2. Яскраво вибухає вночі у небі (салют) 3. Новий рік – це…(свято) 4. П’ють дорослі в новорічну ніч (шампанське) 5. Дідусь… (Мороз) 6. Помаранчевий фрукт на новорічному столі (апельсин) 7. У чому Дід Мороз приносить подарунки (мішок) 8.Яке наступне свято після Нового року? (Різдво) 9. Найпопулярніша ялинкова прикраса (куля) 10. Водять навколо ялинки і співають (хоровод) 11.У дідуся Мороза на обличчі (борода) 12.Дерево, яке прикрашають на Новий рік (ялинка) 13. Онука діда Мороза (Снігуронька)

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Санчата Січень Лижі Рукавички Зима Снігуронька Завірюха 1. Сніжинка 3. Лютий 8. Ковзани 9. Ковзанка

Номер слайду 53

У цьому кросворді заховано 13 назв слів, які символізують циркове мистецтво. Слова читаються у будь-якому напрямку, а «ламаються» — лише по горизонталі та вертикалі.

Номер слайду 54

А П О Л Д Ж Х Ї С Е Н Д А К И Ї В Ф Й У К У А М Н В Я Ч С М Ю Ь М И М Ш Н І П Е Н П З Х Ї Є Б И Ю Ф П Н Т Е Р Н О П І Л Ь Ф Е Р Г Е П А О Л А Ж Є Х Т М О Г Х Е У К Л Ь В І В Я А З Л А Н Ж А Ц О Д Е С А П Щ У Р Р Г Р І В Н Е Я Ч Р Г Ц К А О А Й К А Е Ч С О О Ь І И Р В Ж И Т О М И Р Л К В Р О У Ф Е А Ш С М Ь Щ Ю В А Д Ц Ч Е Р Н І Г І В Є

Номер слайду 55

С Д К И Ї В У Н М І И П Т Е Р Н О П І Л Ь Р О Х У Л Ь В І В Л А Ж О Д Е С А У Р Г Р І В Н Е Ц К О Ь І Р Ж И Т О М И Р К В О Д Ч Е Р Н І Г І В Відповіді:

Номер слайду 56

Знайдіть винаходи, які зробили в давнину

Номер слайду 57

- ПАПІР - ГОДИННИК - ДВИГУН - РАДІО - ЛАМПОЧКА - КОЛЕСО - МАПА Відповіді:

Номер слайду 58

Номер слайду 59

1. Форма одягу в дзюдо (кімоно) 2. Про найкращих гравців великого тенісу говорять: перша…. Світу (ракетка) 3. Один із предметів у художній гімнастиці (обруч) 4. Екстремальний вид спорту, що передбачає спуск із знижено схилу на спеціальні дочці (сноубординг). 5. Змагання на воді на байдарках чи каное (гребля). 6. Знаряддя для гри в бадмінтон (воланчик). 7. Лижні перегони зі стрільбою з гвинтівки (біатлон). 8. Стиль плавання із синхронними рухами рук та ніг. (брас) 9. Проміжок часу для бою в боксі. (тайм) 10. Коли гравці команди передають м’яч один одном (пас). 11. Зимовий вид спорту: фігурне. (катання) 12. У баскетболі в нього закидають м’яч.(кошик) 13. Вид спорту: буває важка і легка.(атлетика) 14. Пірнання з аквалангом (дайвінг). 15. У хокеї її закидають у ворота. (шайба)

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Від села і до села, Де дорога пролягла, Перевозить дім людей – І дорослих, і дітей. (Автобус) 2. По місту дві змії повзуть І на собі хатки везуть. У тих хатках людей багато. Ти знаєш, як ці хатки звати? (Трамвай) Його можна осідлати, Можна і за роги взяти, Та щоб міг тебе везти, Слід йому допомогти. (Велосипед)  4. Через море – океан, В сильний шторм чи ураган Впевнено вперед прямує, А на ньому люд мандрує (Корабель) 5. Сил багато птах цей має: У повітрі він літає Возить у собі людей: Татусів, матусь, дітей… (Літак) Відгадай кросворд і прочитай зашифроване слово

Номер слайду 64

Номер слайду 65

По горизонталі: 3. Ричать та гудять, очі як у кішки ночами-горять (автомобіль) 4. Як називається місце, де перетинаються вулиці дороги (перехрестя) 7. Двоколісний засіб без мотора (велосипед) 9. Дефект проїжджої частини (перешкода) По вертикалі: 1. Навмисне зупинка тз на 5 і більше хвилин (стоянка) 2. Край дороги (узбіччя) 3. Швидкісна траса (автомагістраль) 5. Світяться,мигають-людям допомагають (світлофор) 6. Позначення переходу через дорогу (зебра) 8. Частина землі для руху тз (дорога) 9. Людина, що знаходиться поза транспортного засобу, учасник руху (пішохід)

Номер слайду 66

Номер слайду 67

По горизонталі: 3. Він вчить цілі домагатися, За медалі змагатися. В змаганнях перемагати, Бадьорий дух не втрачати.(тренер) 4. У театрі грає ролі: Нині- вчителя у школі, Завтра буде інша роль- То бідняк він, то король.(Актор) 8. В цирку завжди виступає І червоний ніс він має (клоун) 9. За сметану, хліб і сир у касі чек проб'є ...(касир) По горизонталі: 1. На вітрині всі продукти: Овочі, оріхи, фрикти, Помідор і перець Пропонує їх (Продавець) 2. Робить справи чималі, Бо працює на землі І вирощує у полі Овочів, зерна доволі.(фермер) 5. Він фінансовий факір, В банк до себе вас чекає ... (Банкір.) 6. Шукає в темряві маяк, Тому що справжній він (моряк) 7. На повних трибунах крики і свист – Мчить до воріт з м'ячем (футболіст).

Номер слайду 68

Номер слайду 69

По горизонталі: 1. Людьми можить керувать Всім і все організувать (менеджер) 2. Стук летить із-під коліс, Мчить до нас сталевий віз. Потяг водить не таксист, Не пілот, а... (машиніст). 4. Де яка книга стоїть Він покаже, роз'яснить. Це, звичайно, не аптекар, А наш шкільний … (бібліотекар) Він закони добре знає, Помилку відраз впізнає, Будь-який важливий лист Враз напише вам… (юрист) По вертикалі: 3. Під пташиний спів і свист Працює в полі …(тракторист) 5. Зникло світло, що робити? По кімнаті як ходити? Мама каже: «Без істерик, Допоможе нам… (електрик) 7. Літаком керує вправно Коли навіть в небі хмарно, Посміхається з висот Найхоробріший… (пілот) 8. Професії (це кожен знає) Важливішої немає! Він — наставник і навчитель, Мудрий, приязний… (вчитель) 9. Фарбами пахне наш ювіляр: Тисячний будинок пофарбував ...(маляр)

Номер слайду 70

1. 9. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 2. 10 11. 12. 13.

Номер слайду 71

1. Їздить пан по всіх шляхах, по всіх дорогах. (Віз) 2. Стоїть у куточку підв’язане поясочком, хто його рушить, той гуляти мусить. (Віник) 3. Ходить пані в золотім жупані, куди гляне – трава в’яне. (Коса) 4. Кривеньке, маленьке, всеньке поле збігає і з женцями обідає. (Серп) 5. Маю шляпку й довгу ніжку, Молотка боюся трішки, Бо як зробить він «тут-тук» - видно мій лиш капелюх. (Цвях) 6. Старий Свирид у лозі дере крупи на одній нозі. (Свердло) 7. Маленький хлопчик у шапці ходить. (Гвіздок) 8. Хата не хата, вікон багато, є куди влізти, та нікуди вилізти. (Ятір) 9. Ростом невеличка, ні звір, ні птичка, а землю риє, будинок будує. (Лопата) 10. Зубате, а не кусається. (Граблі) 11. Вміє вишивати, шити, може ґудзики пришити, та без одягу донині рукодільниця-кравчиня. (Голка) 12. Два кільця, два кінця, а посередині – цвях (Ножиці), 13. Беручка і жвава тітка покружляла в хаті швидко. У веселому танку, - пил увесь на смітнику. (Мітла)

Номер слайду 72

Номер слайду 73

2. День 1. Понеділок 3. Години 5. Стрілка 4. Маятник 7. Доба 6. Вечір 9. Тиждень 8. Куранти 10. Час 11. Місяців 12. Бій 13. Секунда 14. Ранок 15. Ніч 17. Хвилина 16. Рік 18. Неділя

Номер слайду 74

Номер слайду 75

Номер слайду 76

Злива Травень Великдень Квітень Бруньки Рівнодення Каплі Відлига Пролісок Повідь Проталина Березень Льодохід Зелений Калюжа

Номер слайду 77

Номер слайду 78

Номер слайду 79

Номер слайду 80

1. Яка улюблена страва Карлсона? (варення – вітамін С) 2. Що так старанно тягли із землі дід, баба, внучка, собака, кіт, мишка?  (ріпку – вітамін С) 3. Яке слово зайве: яблуко, слива, картопля, , груша, вишня? (картопля– вітамін В) 4. Чим пригощала Лисичка свого приятеля Журавля?  (каша, вітамін Д) 5. Що полюбляє кіт Матроскін?  (молоко – вітамін А, Д) 6. Без чого борщ не сядеш їсти? (без хліба – вітамін В) 7. Скажіть, в якій казці всі герої – овочі і фрукти? (Цибуліно – вітамін С) 8. Що Лисичка скидала з воза? (рибу – вітаміни А,D)

Номер слайду 81

2 1 3 4 5 6 7

Номер слайду 82

По вертикалі: 1. Як ще називають їстівний харч? (продукти) По горизонталі: 2. Розмелене в порошок зерно. (борошно) 3.Обов'язковий атрибут весілля.(горілка) 4.Після сніданку, обіду чи вечері потрібно...(подякувати) 5.Перед їжею потрібно вимити... (руки) 6. Смачний виріб з какао та цукру. (шоколад) 7. Не можна одночасно їсти за столом і книгу...(читати)

Номер слайду 83

Номер слайду 84

Номер слайду 85

Номер слайду 86

Уважно подивіться на малюнок. Як називаються дерева, що подарували листя для цього барвистого букета?               У кольоровому стовпчику ви прочитаєте назву дерева. 1. Тополя 2. Горобина 3.Клен 4. Дуб 5. Каштан 6. Вільха 7. Акація 8.Береза

Номер слайду 87

Номер слайду 88

По горизонталі: 1. І маленькі, і старенькі Влітку, взимку, навесні, Всюди вдягнені гарненько У зелені сукні всі. (Ялинки) 2. Відгадай, як звать наш дім, Все про нього розповім. Стовбур жовтий, мов янтар, Досягає стеля хмар, І колючі, й довгі, й тонкі На гілках зелені голки. Шишок безліч, та маленькі, І не довгі, а кругленькі. (Сосна) 3. Навесні зацвіла білим цвітом, а в жнива — червоним плодом. (Вишня) 4. Видивляється у воду на свою хорошу вроду. (Калина) 5. Стоїть дід над водою Із чорною бородою. (Бузина) 6. Стрімко вибігли на гору Дві подружки білокорі. Дощик їм полоще кіски. Звуть подружок цих ... (берізки). По вертикалі: 1. Я — дерево-красень, а звуть мене ... (ясен). 2. На дереві народився в кожусі, кожух розірвався, і я на землю впав. (Каштан) 3. Викупана в сонечку, стоїть собі донечка. Бджоли сонячний медок дістають з її квіток. (Липа) 4. Весною зеленіла, влітку загоріла, Восени наділа червоні коралі. (Горобина) 5. Живе один батько і тисячі синів має. Всім шапки справляє, а сам немає. (Дуб) 6. Заблудилась в верболозі, Дні і ночі ронить сльози. (Верба) 7. Ти мене не обминай, А скоріше відчиняй. Не дивись, що я міцний, Розіб’єш, а я смачний. Недарма кладуть в пиріг. Упізнав? Та я ... (горіх).

Номер слайду 89

Номер слайду 90

По горизонталі: 1. На тонких бринять стеблинках між травинок і пеньочків Сині-сині, звуться дзвінко лісові квітки ... (Дзвіночки). 2. Стоять у лузі сестрички: Золотенькі очка, біленькі вії. (Ромашки) 3. Стоять красуні на воді, Вінки в них білі й золоті. (Лілії) 4. Лікувальну силу маю, Жовтим цвітом розцвітаю. Називають — ключ весни. Як я звуся? Ти скажи! (Первоцвіт) 5. Поле вбралося в обнову, Сукню одягло бузкову, І над нею залюбки Цілий день гудуть бджілки. Пречудово в літню днину Зацвітає ... (Конюшина). 6. Цвіте синьо, лист зелений. Квітник прикрашає. Хоч мороз усе побив — Його не займає. (Барвінок) 7. Фіолетова, рожева, синя квітка ця. А яка вона духмяна, ароматна, запашна! (Фіалка) 8. В чистім полі він росте: на високих ніжках, В зелених панчішках, квіточки блакитні, Оченьки привітні. (Льон) 9. Червона, солодка, пахуча, росте низенько,  до землі близенько. (Суниця) 10. Я перший розцвітаю серед гаю І білий, наче сніг, я колір маю. Хто я? Відгадайте! Ви мене не ображайте. Не зривайте, не топчіть, Хочу довго-довго жить. тож хто я? (Підсніжник) 11. Сонечко в траві зійшло, Усміхнулось, розцвіло. Згодом стало біле- біле І за вітром полетіло. (Кульбаба)

Номер слайду 91

По вертикалі: 1. На просторах поля золотого Сині зірочки тремтять. Мов шматочки неба голубого, Виграють, виблискують, горять. (Волошка) 2. Повна діжка жита п’ятачком накрита. (Мак) 3. Золотисте ситечко покотилось в літечко. Загляда в віконечко, Наче справжнє сонечко. (Соняшник) 4. Цвіте травневою порою, Її знайдеш в затінку лісовому, На стебельці, як намистинки в ряд, Квіти духмяні висять. Хто я? (Конвалія). 5. Весною перша прокидається. А злюща! Жалиться, кусається. Як добре кип’ятком ошпариш — Зелений борщ із неї звариш. (Кропива) 6. Ці квітки такі, мов те небо голубе, Тоненькі, тендітні, ласкаві вони. Послухай, як срібно дзвенить голосок: Не треба, не треба зривати квіток. (Пролісок) 7. На стеблинці волохатій Шість пелюсток лікувальних. Гарна квітка — навіть в сні. Хто я? (Сон-трава) 8. Я — ніжно-біла квітка весняна. В середині гаряче серце пломеніє, І довге листячко моє Легенько вітер колихає, Чудовий аромат квіток моїх розвіває. Хто я? Відгадайте. (Нарцис)

Номер слайду 92

Номер слайду 93

ГОЛУБ СОРОКА ДЯТЕЛ СНІГУР СОВА ВОРОНА СИНИЦЯ ГОРОБЕЦЬ ЯСТРУБ ВІДГАДКА:ГОДІВНИЦЯ

Номер слайду 94

Номер слайду 95

1. У садочку понад тином я зробив йому хатину. Він навколо обдивився, засміявсь і оселився. (Шпак) 2. Що за диво, що за птах Наганяє жабам жах? На одній нозі дрімає І на хаті хатку має. (Лелека) 3. Понад хмарами літає, Пильно здобич виглядає. Як побачить її — вмить Камінцем униз летить. (Яструб) 4. Білосніжні, гарні птиці Дім будують на водиці, Дуже схожі на гусей, Обережні до людей! (Лебеді) 5. Ось вечірньої години Заховались в кущ малини. Та на дуду голосну Грають пісню чарівну. (Солов’ї) 6.Гарна пташка, золотава, Має пір’ячко яскраве. Все співає, не мовчить, А бува, як кіт, кричить. (Іволга) 7. Летіли гості, сіли на помості, Без сокири і лопати поробили собі хати (Птахи) 8. У полі вранці першим прокидається, У піднебессі заливається. Згори ніжна пісня ллється. Відгадай, як птах той зветься? (Жайворонок) 9.Маленька, чорненька, співає, щебече, Під стріхою з глини зліпила гніздечко, Роздвоєний хвостик, як ножички, має. Що це за пташина? Хто пташку цю знає? (Ластівка)

Номер слайду 96

Подивись на малюнок та впиши назву комахи у відповідні клітинки кросворду Дізнайся “секретне слово”.

Номер слайду 97

Павук Сонечко Муха Тарган Мураха Бджола

Номер слайду 98

Номер слайду 99

Згадайте основні кольори веселки та впишіть їх У відповідні клітинки кросворду. Зображення розмалюйте.

Номер слайду 100

Номер слайду 101

ПО ГОРИЗОНТАЛІ: Ніжна, лагідна, рідненька, Як голубонька сивенька. Нам би небо прихилила. Це … наша мила. (Бабуся) 2. Без неї на цьому світі не прожити. Її потрібно дуже сильно дорожити. (сім’я) 3. Він чимало літ прожив, на повагу заслужив. Для матусі він — татусь, а для мене він — … (дідусь.) 4. Ніжна, лагідна і мила, На цей світ нас народила. Я до неї пригорнуся, Це ріднесенька… (матуся) 5. Ще рідня у мене є! Всім питання задає, І вертлява, й невеличка, Моя люба це … (сестра) ПО ВЕРТИКАЛІ: 6. З ним ніколи не сварюся, Іграшками поділюся. Буду з ним дружити, грати. Познайомтесь, це мій … (брат) 7. Чоловік тітки (дядько) 8. Мами старша чи менша сестра – На вигляд зовсім не стара, З подарунками до нас приїзджає В гості нас зазиває. (тітка)

Номер слайду 102

Номер слайду 103

Номер слайду 104

Державна мова України (українська). Гори на заході України .(Карпати) Визначає межі нашої держави.(кордон) Разом всі громадяни України – це українська ...(нація) Столиця України. (Київ) Ми всі по національності ...(українці) Україна вільно розвивається, тому що вона ... держава.(незалежна)

Номер слайду 105

8

Номер слайду 106

ПО ГОРИЗОНТАЛІ: 1. Зменшена в мільйони разів модель Землі. (Глобус) 2. Зменшене в багато разів зображення всієї земної кулі або її окремих частин. (Карта) 3. Держава, яка має найдовший спільний кордон з Україною. (Росія) 4. Частина світу, на якій розташована наша Батьківщина. (Європа) 5. Столиця нашої Батьківщини. (Київ) 6. Найбільша річка України? (Дніпро) 7. Найвища точка українських Карпат. (Говерла) ПО ВЕРТИКАЛІ: 8. На ріднім полі шепчуть колоски, Я рад би знати тихі їх думки. Я слухав, чув, як кожна колосина Шептала тихо слово:   (Україна)

Номер слайду 107

Номер слайду 108

Літом надворі завжди сонячно і ...(тепло) Інколи він віє з такою силою, що дерева гнуться. (вітер) Вони найбільше люблять літо. (діти) Перший місяць літечка.(червень) Соковита, смачна, солодка ягода. (серешня) Літній відпочинок школярів. (канікули) Воно вдень на небі світить, а ввечері на землю сідає.(сонце)

Номер слайду 109

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Номер слайду 110

1. Дощ пройшов. через ставок Перекинувся місток. Кольорів у ньому сім Він подобається всім! Та по ньому не піду, Бо ще в воду упаду. (веселка) 2. Що за перли у траві ранком світять, мов живі? У природі чудеса - З ночі випала…(роса) 3. Все від нього навкруги Набирається снаги. Тільки ранок настає – Виглянь у віконце! Всім воно життя дає, Променисте…(сонце) 4. Зрілі вишні у садку і сунички у ліску, теплі дні, барвисті квіти нам дарує щедре…(літо)

Номер слайду 111

5. Жовтенька голівонька Біленька хустинонька, Що я за квітонька? (ромашка) 6. Заповзята трудівниця Вона праці не боїться. Дуже сильна ця комаха Називається…(мураха) 7. На дорозі лежить квітка, Пелюстки згортає. Я хотів її підняти, А вона літає.(метелик) 8. З молока його зробили Та ретельно остудили. Нам здається, що в жару Його б з’їли по відру.(морозиво)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 березня 2021
Переглядів
10150
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку