Презентація "Культура Київської Русі, Галицько-Волинського князівства"

Про матеріал
Презентація "Культура Київської Русі, Галицько-Волинського князівства" Пердумови розвитку, книгописання, література, релігія, музичне мистецтво, театр, іконопис
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура КиївськоїРусꢀ, Галицько-Волинськогокнязꢀвства

Номер слайду 2

Передумови розвиткукультури Київської Руста Галицько-Волинськокнязꢀвства складалисятаких чинникꢀв: Географічне положення. Київська Русь і Галицько-Воликнязівство розташовувалися на перехресті торгових шлщо сприяло розвитку торгівлі, культурних зв'язків з іншнародами та залучення нових ідей і знань. Природні умови. Природні умови Київської Русі і Галиц. Волинського князівства були сприятливими для розвисільського господарства, скотарства та інших галузейгосподарства, що забезпечувало матеріальну основу длрозвитку культури. Соціально-економічний розвиток. Київська Русь і Галиц. Волинське князівство переживали період економічногзростання, що сприяло зростанню добробуту населеннйого духовним запитам. Релігія. Християнство, яке було прийнято в Київській Рустолітті, сприяло розвитку писемності, освіти та мистец

Номер слайду 3

Запровадження християнства в. Київськꢀй Русꢀ в 988 роцꢀ малозначний вплив на розвитоккультури. Воно сприяло: Розвитку писемності. Християнська церквапотребувала писемності для поширення своєї віри. Це призвело до розвитку писемності в Київській. Русі. Розвитку освіти. Християнська церква відкривалашколи, де навчали грамоти, церковному співу таіншим наукам. Це сприяло розвитку освіти в. Київській Русі. Розвитку мистецтва. Християнська церквазамовляла будівництво храмів, іконопис,церковний спів та інші твори мистецтва. Цесприяло розвитку мистецтва в Київській Русі.

Номер слайду 4

Особливий вплив християнство мало на розвитокархꢀтектури. У Київськꢀй Русꢀ було збудовано багатомонументальних храмꢀв, таких як Софꢀйський собор у. Києвꢀ, Успенський собор у Львовꢀ та Покровська церквав Харковꢀ. Цꢀ храми є шедеврами свꢀтової архꢀтектури. Християнство також мало вплив нарозвиток української мови. Християнська церквавикористовувалацерковнослов'янську мову, якастала основою для розвиткуукраїнської мови. Християнство також сприяло розвитку лꢀтератури. Київськꢀй Русꢀ було створено багато творꢀв церковлꢀтератури, таких як «Повꢀсть временних лꢀт», «Слополку Ігоревꢀм» та «Ізборник Святослава». Цꢀ твориважливими пам'ятками української лꢀтератури.

Номер слайду 5

Книгописання талꢀтература. Книгописання та література Галицько-Волинського князівства(1199-1349) досягли високого рівня розвитку. У цей період булостворено багато цінних пам'яток літератури, які відображаютьісторію, культуру та духовне життя князівства. Основними центрами книгописання в Галицько-Волинськомукнязівстві були міста Галич, Володимир-Волинський, Луцьк,Холм та інші. У цих містах діяли монастирі, де переписувалисякниги, створювалися нові твори, а також навчалися грамоті..

Номер слайду 6

До найвꢀдомꢀших пам'яток. Галицько-Волинськоїлꢀтератури вꢀдносяться:01 02 03 Галицький лꢀтопис(кꢀнець XIII столꢀття) -лꢀтопис, який охоплюєподꢀї 1201-1292 рокꢀв.Історꢀя русꢀв (кꢀнець. XIII столꢀття) -Слово о полкуІгоревꢀм (кꢀнець XIIстолꢀття) - епꢀчнийтвꢀр, який розповꢀдаєлꢀтопис, якийрозповꢀдає проꢀсторꢀю Київської Русꢀ про похꢀд князя Ігорята Галицько-Волинськогокнязꢀвства. Святославича протиполовцꢀв.

Номер слайду 7

До найвꢀдомꢀших пам'яток. Галицько-Волинськоїлꢀтератури вꢀдносяться:0405 Повꢀсть про Товрꢀя таІзорелю (кꢀнець XIIстолꢀття) - любовнаповꢀсть, яка розповꢀдаєпро ꢀсторꢀю двох. Повꢀсть про Юрꢀя. Звенигородського (XIIIстолꢀття) - ꢀсторичнаповꢀсть, яка розповꢀдаєпро життя ꢀ дꢀяльнꢀстькнязя Юрꢀязакоханих, якꢀ булирозлученꢀ. Звенигородського.

Номер слайду 8

Книгописання талꢀтература. Галицько-волинські письменники використовували якцерковнослов'янську, так і народну мову. Вони писалитвори різних жанрів: літописи, хроніки, повісті, вірші,переклади. Книгописання та література Галицько-Волинськогокнязівства мали значний вплив на розвиток українськоїкультури. Вони стали основою для розвитку українськоїлітератури наступних століть.

Номер слайду 9

Музичнемистецтво. Театр. Музичне мистецтво Галицько-Волинського князівства (1199-1349) досягловисокого рівня розвитку. У цей період було створено багато цінних творівмузики, які відображають історію, культуру та духовне життя князівства. Основними жанрами музичного мистецтва в Галицько-Волинськомукнязівстві були: Церковна музика - була найважливішим видом музичного мистецтва вкнязівстві. Вона виконувалася в церквах і монастирях. Людська музика - була поширена серед простого народу. Вонавиконувалася на весіллях, ярмарках та інших святах.

Номер слайду 10

Музичне мистецтвота театр мають такꢀспꢀльнꢀ функцꢀї:Інформативна Освітня Виховна Естетичфункція функція функція функція. Музика та театр можутьдавати людям знанняпро світ, про історію,культуру, природутощо. Музика та театрдопомагають людямрозвивати своюсвідомість, мислення,уяву. Музика та театрформують моральніцінності, виховуютьпочуття. Музика та театрлюдям естетичзадоволення,допомагають вкрасу звуку тасценічного дійспрекрасного.

Номер слайду 11

Музичнемистецтво. Театр. Театр у Галицько-Волинському князівстві був представлений восновному скоморохами. Скоморохи були бродячими артистами, яківиконували різні жанри мистецтва, в тому числі музику, танці,акробатику та пантоміму. Скоморохи часто виступали на весіллях, ярмарках та інших святах. Вони розповідали історії, співали пісні, грали на музичнихінструментах, виконували акробатичні номери та пантоміму. Театральні вистави скоморохів були популярними серед простогонароду. Вони відіграли важливу роль у розвитку театральногомистецтва в Україні.

Номер слайду 12

Іконопис тадекоративно-прикладнемистецтвоІконопис був одним із найважливіших видів мистецтва в. Галицько-Волинському князівстві. Ікони були не лишепредметами культу, а й важливими творами мистецтва. Вонимали своєрідний стиль, який відрізнявся від інших видівіконопису. Галицько-волинські ікони відрізняються яскравими фарбами,витонченим малюнком та динамічним сюжетом. На них частозображуються святі, біблійні сюжети та релігійні символи.

Номер слайду 13

До найвꢀдомꢀших ꢀкон. Галицько-Волинськогокнязꢀвства вꢀдносяться:Ікона БогородицꢀОдигꢀтрꢀї (кꢀнець XIIIстолꢀття) - ꢀкона, якапрославиласячудесами.Ікона БогородицꢀВолодимирської (кꢀнець. XIII столꢀття) - одна знайшанованꢀших ꢀкон в. Українꢀ.

Номер слайду 14

Іконопис тадекоративно-прикладнемистецтво. Декоративно-прикладне мистецтво Галицько-Волинського князівства було також розвинене. Уцей період було створено багато цінних творівмистецтва, які вирізняються витонченістю такрасою.

Номер слайду 15

До найвꢀдомꢀших творꢀвдекоративно-прикладногомистецтва Галицько-Волинськогокнязꢀвства вꢀдносяться:010203 Рꢀзьблення по дереву - одне з. Вишивка - виддекоративно-Керамꢀка - ще один важлвид декоративно-прикламистецтва в князꢀвст. Керамꢀчнꢀ вироби булрꢀзноманꢀтнꢀ за формонайрозвиненꢀших видꢀвдекоративно-прикладного прикладного мистецтва,мистецтва в князꢀвствꢀ. Дерев'янꢀ який був поширений увироби були прикрашенꢀкнязꢀвствꢀ. Вишивкискладними вꢀзерунками, якꢀ виконувалися на одязꢀ, декором. Вони прикрашвиконувалися за допомогою предметах побуту та рослинними, геометричрꢀзьблення, випалювання.ꢀнших виробах.та зооморфними вꢀзерун

Номер слайду 16

Архꢀтектура. Архітектура - це мистецтво проектування та будівництвабудівель і споруд, а також сама сукупність будівель і споруд,створюючих просторову середовище для життя і діяльностілюдей. Архітектура Галицько-Волинського князівства (1199-1349) булаодним із найвищих досягнень української культури. Вонарозвивалася під впливом візантійської, романської та готичноїархітектури, але завжди зберігала свій національний характер.

Номер слайду 17

Архꢀтектура. Церкви. Церква буланайважливішим культурнимцентром у князівстві. У цей періодбуло побудовано багато чудовихцерков, які є шедеврамиархітектури. До найвідомішихприкладів відносяться Успенськийсобор у Володимирі-Волинському,собор у Галичі, церква СвятоїТрійці у Кременці та церква. Святого Юра у Львові.

Номер слайду 18

Архꢀтектура. Замки. Галицько-Волинськекнязівство було багато ворогів,тому будівництво укріплень буловажливим. У цей період булопобудовано багато замків, якізахищали князівства від нападів. До найвідоміших прикладіввідносяться замок у Луцьку, замоку Кам'янці-Подільському та замоку Холмі.

Номер слайду 19

Архꢀтектура. Міста. Галицько-Волинськекнязівство було одним із найбільшрозвинених регіонів Європи. У цейперіод було побудовано багатоміст, які були важливими центрамиторгівлі та культури. Донайвідоміших прикладіввідносяться Львів, Холм,Володимир-Волинський та. Кам'янець-Подільський.

pptx
Додано
2 січня
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку