Презентація "Апарат шкідливих звичок" Просвітницька година.

Про матеріал

Просвітницька година психолога "Куріння або здоров'я" для здобувачів освіти І курсу ПТУ. Мета: привернути увагу молоді до власного здоров'я; постійно пропагувати принципи здорового способу життя; інформувати про вплив згубних звичок на їх здоров'я; допомогти підліткам сформувати особисту думку щодо куріння на підставі інформації негативного впливу куріння на різні органи і загальний стан людини, соціальні аспекти; розвивати уміння і навички здорового способу життя; залучати батьків та широку громадськість до утвердження принципів здорового способу життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ознайомити учнів з руйнівною дією тютюну і тютюнового диму на організм людини.   1.Дати учням уявлення про тютюнокуріння, як про фактор, який руйнує здоров’я. 2.Формувати в них стійке неприйняття куріння тютюну.                          3. Дати рекомендації тим, хто хоче кинути курити.    

Номер слайду 4

Історична довідка Куріння та його вплив на організм людини стають сьогодні соціальною і медичною проблемами. Доведено, що куріння тютюну є великою небезпекою для здоровґя і призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняють передчасну смерть людей. Виявляється, що смертність від раку легень серед курців у 20 разів вища, ніж серед тих, що не курять. Також курці в 13 разів частіше хворіють на стенокардію (захворювання серця) і в 10 разів частіше — на виразкову хворобу шлунка. Як правило, курець живе на 6-8 років менше, ніж його ровесник, який не курить.

Номер слайду 5

Що таке тютюн? Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу листків тютюну входять такі речовини як нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли і ефірні олії. Основна особливість тютюну, завдяки якій він відрізняється від інших рослин родини пасльонових, — вміст нікотину.

Номер слайду 6

Смертельна доза нікотину для людини - 50-70 мг (1 мг на кілограм маси тіла). Відомо, що кількість нікотину, який надходить із тютюнового диму в організм, становить приблизно 1/25 вмісту його в тютюні. Важливе значення має те, як часто роблять затяжки під час куріння. Людина дістає смертельну дозу нікотину викурюючи 20-25 сигарет на день.

Номер слайду 7

Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв у рот першу в житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому заважають запаморочення й нудота, а часом і ще неприємніші відчуття, такі як інтенсивне слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, трясіння рук, блювання, пронос. У тяжких випадках людина непритомніє. Поступово організм пристосовується до нікотину і куріння не викликає таких неприємних відчуттів. Хоча, отруєння організму триває, але довгий час воно ніяк не проявляється.

Номер слайду 8

Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином. До складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ та ін.

Номер слайду 9

Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім — у трахею та легені. Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв'язок, вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця), що особливо помітно в молодих жінок.

Номер слайду 10

Внаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї тютюновим димом розвивається їх хронічне запалення (бронхіт і трахеїт). Тому курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, захворювання у них мають тяжкий перебіг.

Номер слайду 11

Вплив тютюнового диму на організм людини Тепло – єдиний фізичний агент куріння – першим розпочинає руйнівний вплив на організм. Під час куріння курець вдихає гарячий дим і холодне повітря, що викликає мікроскопічні тріщинки на зубній емалі. У подальшому на тому місці відкладається тютюновий дьоготь, внаслідок чого поверхність зубів набуває жовтуватого кольору, а зуби розпочинають віддавати специфічний тютюновий запах. Температура диму впливає на слизову оболонку рота і носоглотки. Капілярні судини розширюються, слизова оболонка щік, піднебіння, десен, піддається хронічному подразненню, запалюється.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У майбутньому кожен з нас створюватиме сім’ю і звичайно всі мріють мати гарну і здорову дружину, а потім і дітей. То ж, вкрай несприятливі наслідки куріння для жіночого організму та його дітородної функції. У жінок, які курять спостерігається передчасне старіння організму. Шкіра втрачає свою еластичність та свіжість, з’являються ранні зморшки на обличчі, голос стає низьким і хриплим. У жінок, які курять в 2 рази частіше трапляються викидні, народжуються неповноцінні і мертвонароджені діти. Вплив куріння на організм дівчини

Номер слайду 17

Стадії нікотинової залежності і наслідки куріння Перша стадія. Особа, яка курить має сталу звичку (рефлекс) до закурювання тютюнових виробів в певних ситуаціях, але потреба в курінні слабо виражена. Куріння за компанію стає звичкою.

Номер слайду 18

Друга стадія. Потреба в курінні значно збільшується. Особа, яка курить не в змозі справитися з нею, хоча пробує кинути курити. Курець має свої планові сеанси куріння, він може курити сам, без компанії. Незадоволення, бажання закурити викликає психологічні страждання, відчуття дискомфорту. Зявляється ранковий нікотиновий синдром і потреба курити натщесерце.

Номер слайду 19

Третя стадія. Потреба в курінні настільки яскраво виражена, що курець не здібний навіть на добу кинути куріння. Розвивається тютюнова нікотинова залежність. Ранковий нікотиновий синдром яскраво виражений, куріння натщесерце стає обов’язковим. В курця з’являються хвороби органів дихання, серця, мозку і т.д.

Номер слайду 20

В процесі куріння виникають залежності від куріння соціальна – бажання покурити виникає із-за наслідування дорослих; психологічна – куріння стає звичним і єдиним методом психічної саморегуляції при перенапрузі, в умовах емоційного стресу; фізична – формується по мірі збільшення стажу куріння і збільшення його інтенсивності, проміжок між викурюванням цигарок стає коротшим, їх число зростає.

Номер слайду 21

Тютюнові вироби – це кишеньковий крематорій

Номер слайду 22

Пасивне куріння Пасивне куріння – це примусове вдихання людьми, які не курять тютюнового диму, який виникає в процесі куріння іншими людьми. Дослідники пассивного куріння прийшли до висновку, що у погано провітрюваному приміщенні людина, яка не курить за 1 годину вдихає стільки ж диму, скільки отримує курець від однієї викуреної цигарки. Пасивне вдихання тютюнового диму є сильним подразником для легень і викликає в людей, які не курять збуджений стан, дратівливість, воно впливає на психіку, погіршує увагу, знижує здібність до сприйняття знань.

Номер слайду 23

Статистичні дані: - тютюнокуріння знижує життя людини на 10-15років; За даними МОЗ, кожен третій, що помирає у світі – жертва алкоголю, а кожен п’ятий – жертва тютюну; В Україні курить 50% чоловіків і 10% жінок; під час куріння: 25% шкідливих речовин тютюнового диму згорають, 25% - поглинає сам курець, 50% - забруднюють повітря; - середній вік померлих від серцевих приступів – 67 років, а в курців – 47 років; із 100 хворих туберкульозом: 95 – курці; - якщо в сім’ї курять обоє батьків, то діти вдихають таку кількість нікотину, яку отримували б, якби самі викурювали по 80 цигарок в рік; - дружини курців живуть на 4 роки менше, ніж дружини чоловіків, які не курять; - людині, яка не курить, достатньо 1 годину провести в накуреному приміщенні, щоб в її організм потрапили всі шкідливі речовини в кількості, котра вміщується в одній викуреній цигарці.

Номер слайду 24

Відмова від куріння – це не відмова від чогось хорошого, а вагома перемога над самим собою. Кинути курити можна в будь який час. Потрібно тільки захотіти. Першою справою потрібно відповісти на запитання: «Чому я взагалі курю?» Чесна відповідь допоможе легше звільнитися від цієї звички. В доповнення потрібно знайти відповідь на запитання: «Чи хочу я насправді кинути курити?» Позбавлення від тютюнової залежності

Номер слайду 25

Давайте підведемо підсумок Отже, шкідлива звичка у підлітків викликає: затримку росту; негативно впливає на здоров’я; затримує фізичний та розумовий розвиток; скорочує тривалість життя; До наслідків куріння відноситься також ряд хвороб, які в результаті викликають смерть людини: рак горла, гортані, шлунка, легень.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Люди не задумуються про наслідки куріння, рахуючи цю звичку як вираження своєї незалежності і самостійності, не розуміючи, що вони тим самим скорочують своє життя і життя своїх близьких, а що саме страшне - піддають небезпеці життя і здоров’я своїх дітей. Головне, знайти в житті правильні орієнтири і вміти сказати «ні» курінню.

Номер слайду 29

Подумайте, який ефект справляє куріння на ваші легені.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку