Презентація "Квантовий стрибок Шевченка"

Про матеріал
Пізнавальний урок, на якому учні вивчають поняття нейромережі, штучного інтелекту, а також знайомляться із сучасним баченням постаті Тараса Шевченка. На уроці використані картини із виставки Грехова Олександра Сергійовича. Конспект уроку розміщений в нотатках до слайдів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квантовий стрибок Шевченка

Номер слайду 2

Квантовий стрибок — перехід квантової системи (атома, молекули, атомного ядра, твердого тіла) з одного стану в інший, з одного рівня енергії на інший.

Номер слайду 3

Шевченко у фактах та цифрах63 – вулиці й площі176 – населених пунктів, названих іменем Шевченка1384 – пам’ятники по всьому світу41 – організація ( школи, театри, капели бандуристів, університети, бібліотеки, товариства, кінотеатри)Також астероїд, станція метро та кілька дубів!150+ - кількість мов, на які перекладено «Заповіт»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Світове значення. Світова слава

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Тест: Квантовий стрибок Шевченка — знайдіть поета у собіВиставка Олександра Грєхова викликала неабиякий резонанс в українському суспільстві. Пропонуємо вам знайти Кобзаря у собі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Нейронна мережа – один із напрямків штучного інтелекту, мета якого змоделювати аналітичні механізми, що здійснюються людським мозком.

Номер слайду 11

Тест: Квантовий стрибок Шевченка — знайдіть поета у собіВиставка Олександра Грєхова викликала неабиякий резонанс в українському суспільстві. Пропонуємо вам знайти Кобзаря у собі.

Номер слайду 12

Людина-павук. Пітер Паркер працював фотографом-журналістом, але його покликання – рятувати світ. Шевченко ж був професійним художником, але його пристрастю, безумовно, була поезія: «Я занимался тогда сочинением стихов… Призвание – и ничего больше!». Людина-павук (Спайдермен) – супергерой коміксів та фільмів компанії Marvel, підліток, який бореться зі злочинністю завдяки суперсилі, отриманій після укусу радіактивного павука.

Номер слайду 13

Христофор Колумб. Христофор Колумб – іспанський мореплавець, першовідкривач Америки. Колумб відкрив Європі Америку, а Шевченко своїм альбомом офортів «Живописна Україна» прагнув відкрити для Європи історію, традиції та побут рідного народу: «…мне кажется, будь моя родина самая бедная, начтожная на земле, и тогда б она мне казалась краше Швейцарии и всех Италий».

Номер слайду 14

Че Гевара. Один з головних лідерів Кубинської революції 1959 року Ернесто Че Гевара. Він став символом революційного руху: «Завжди до перемоги!».«Борітеся – поборете!», – «революційний демократ» (як його називали комуністи) Шевченко все життя стояв за правду, волю та справедливість для свого народу.

Номер слайду 15

Статуя свободи. Статуя Свободи, що у Нью-Йорку – національний пам'ятник США, символ свободи, демократії та справедливості. Богиня свободи тримає факел у правій руці й табличку в лівій із датою прийняття Декларації про незалежність США. «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кров’ю волю окропіте», – ці слова із «Заповіту» Шевченка знає ледь не кожен українець. А ледь не кожен американець знає, що одна нога Статуї Свободи стоїть на розбитих оковах.

Номер слайду 16

Бетмен. Вигаданий персонаж, супергерой з коміксів, мультиків та фільмів, який бореться зі злочинцями. За маскою Темного Лицаря ховається Брюс Вейн – мільйонер та розумник. Якщо бачите маску кажана та чорний плащ, то не сумнівайтеся – перед вами Бетмен. Особливий плащ був і у Шевченка. У роки навчання в Петербурзі Тарас придбав неймовірно дорогий та скандально модний плащ-макінтош та ще довго тішився цією обновкою. Через десятиліття після того, вже на засланні, Шевченко зображує себе на березі Аральського моря з сумкою, капелюхом та саморобним плащем, одягненим на голе тіло.

Номер слайду 17

Гаррі Поттер. Гаррі Поттер — чарівник, борець зі злом та головний герой знаменитої серії фентезійних романів англійської письменниці Джоан Ролінг та серії фільмів, знятих за її книгами.«Мені 13-й минало… я пас дементорів за селом». Незважаючи на ранню втрату батьків, і Тарас, і Гаррі отримали можливість реалізувати свої таланти у найпрестижніших начальних закладах (Гоґвортс та Імператорська академія мистецтв у Петербурзі).

Номер слайду 18

Джин. Джин – персонаж діснеївської серії мультиків про Аладіна та однієї з історій арабської збірки казок «Тисяча і одна ніч». Він володіє величезною магічною силою, але може використовувати її лише для виконання бажань володаря лампи «Лічу в неволі дні і ночі…», - схожі думки були не лише у Тараса Шевченка під час перебування в холодному казематі імператорського слідчого відділу, але й в ув’язненого в лампі джина.

Номер слайду 19

Дарт Вейдер. Дарт Вейдер (Енакін Скайвокер) – центральний персонаж кіновсесвіту «Зоряні війни», лицар-джедай, який перейшов на Темний бік. Культову фразу «Люк, я твій батько» Дарт Вейдер каже під час битви до Люка Скайвокера, який був героєм спротиву силам Імперії.«Я твій батько… батько нації», - певно, такі слова міг би сказати Шевченко Україні сьогодні.

Номер слайду 20

Йода. Магістр Йода – персонаж всесвіту «Зоряні війни», вчитель, один із найрозумніших та найсильніших джедаїв. Шевченкове «В своїй хаті своя й правда, І сила, і воля», - майже перефраз до відомого «Хай буде з тобою Сила». Можливо саме Сила, ця метафізична енергія, яка оточує і пронизує все живе у Галактиці, допомогала Тарасу в непростих життєвих ситуаціях обрати бік Світла чи Темряви.

Номер слайду 21

Горобець капітан. Капітан Джек Горобець – головний персонаж та протагоніст кінофраншизи «Пірати карибського моря», образ якого на екрані блискуче втілив Джонні Депп. Відомий своїми витівками, дотепністю, вмінням обманювати, авантюрністю та гострим розумом. Усі знають, що улюблений напій пірата – ром. Джек Горобець – не виняток. Шевченка за цією схемою також можемо назвати піратом, адже, за спогадами друга, він міг полюбляв випити кілька склянок чаю з ямайським ромом за день.

Номер слайду 22

Супер-Маріо. Super Mario Bros – відеогра 80-90-х років, занесена до «Книги рекордів Гіннеса» як та, що розійшлася найбільшим тиражем в історії. Її головним героєм є сантехнік Маріо. Його мета – пройти через грибне королівство, вціліти під час зустрічі з ворогами та врятувати принцесу від дракона. Шевченко знався з багатьма «принцесами» – жінками, що зіграли важливу роль у його житті: Ликера Полусмак, Варвара Репніна, Ганна Закревська, Катерина Піунова. Але за головного ворога завжди мав «двоголового дракона» російського самодержавства.

Номер слайду 23

Термінатор. Термінатор – головний герой однойменної американської культової серії фільмів. Це кіборг, який прибув із постапокаліптичного майбутнього, аби врятувати світ. Словами «I'll be back» («Я повернуся») Тарас Шевченко міг би закінчити суперечку, після якої його востаннє заарештували та назавжди відправили з України. P. S. Але він таки повернувся.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

https://t.me/Taras. Grygorovych_bot

Номер слайду 26

Номер слайду 27

https://sketch.metademolab.com/share/8d72234fc150469d80b3d5ebafcaf2bc/walk_punch_kick_jump_walkhttps://sketch.metademolab.com/canvas

Номер слайду 28

Використані джерелаhttps://nzl.theukrainians.org/yak-rozmovlyav-kobzar-golos-tarasa-shevchenka-vidtvoryla-nejromerezha.htmlhttps://platfor.ma/specials/shevchenkobot/https://fex.net/ru/s/a9xssm1https://osvitoria.media/experience/vseukrayinska-shkola-onlajn-5-urokiv-pro-shevchenka-yaki-dovodyat-shho-vin-dosi-suchasnyj-i-aktualhttps://sketch.metademolab.com/canvashttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B5%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%A2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

pptx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку