Презентація "Квіти - усмішка природи"

Про матеріал
Природа та поезія. Дану презентацію можна використати при проведенні усного журналу "Квіти - усмішка природи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Первоцвіти. Вони народжуються першими.І помирають першими,приречено хилячи голівки на святковий вівтар краси, – кому як судилося – хто в іскристому кришталі,хто у вишуканій порцеляні, а хто – у гранчастому склі…Бо вони – первоцвіти. Любов до них така незмірна і буденна,що кожної наступної весни їх стає на планеті все менше і менше. Щорік із початком сезону квіткового полюванняїх заплановано визволяють із рук підступних браконьєріву хустинках і картузиках.…А потім, задля високої мети збереження природи, підошвами казенних черевиківзнавісніло розтоптують беззахисні тендітні стебельця.І ніхто, крім землі і неба, не помічає німого благанняу сповнених подиву і жаху пелюсткових очах:«Зупиніться! Ми ж іще живі… Дозвольте нампомерти красиво!..»

Номер слайду 2

КВІТИ – УСМІШКА ПРИРОДИ

Номер слайду 3

Підсніжник Визирнув підсніжник під вікном у мене: Голівонька біла, листячко зелене. Холодно повсюди, ще сніги біліють... Квіточки тендітні ніжно серце гріють. Визирнуло сонце, квіточки всміхнулись І до неба вгору зразу потягнулись. А сніги знітились, збігли ручаями — Це весна чарівна вже зустрілась з нами. Звеселіло серце, засвітились душі, Засміялось сонце і немає стужі. На тепло й на світло вже день повертає А весна так любо всіх нас пригорта Надія Красоткіна

Номер слайду 4

Крокус. Визирнули крокуси із землі чарівні: Білі, жовті, сині й голубенькі дивні. Ще земля холодна, не росте нічого,Бо тепла так мало, тепла чарівного. А для квітів простір, тепла вистачає,Їх весняний вітер ніжно зігріває. Гойдає легенько, пісеньку шепоче,Від дощів холодних захистити хоче. Крокуси радіють і цвітуть завзято. То ж навколо квітів і життя, як свято. Десь бджола взялася і жучок з’явився. Та нектаром свіжим з квітки причастився. Крокуси з’явились, то ж весна у силі. Ці найперші квіти дуже серцю милі.

Номер слайду 5

Пролісок. На лісовій галявині,Там, де розтанув сніг,Мала тендітна квіточка. Всміхається до всіх!Ввібравши ласку сонечка,Здолавши холоди,З весняним першим подихом. Прийшла вона сюди.І хоч маленька квіточка,Тендітна і тонка - Життєву силу Всесвіту. Таїть в собі вона!

Номер слайду 6

Нарциси. Жовтяві чи білі - всі сяють. Чарують очі людськіПромінчики сонця вплітають. У коси тендітні свої. Мріють, виблискують, граютьІз сонечком пісню свою. Ніжно й привітно вітають. Собою чарівну весну!У зелені з вітром танцюютьІз небом мелодії ллють. Сміх та радість віщують. Нарцисами квіти ці звуть.

Номер слайду 7

Ряст. Після дощів і холодів. У чорноліссі ряст зацвів. Допоки ще дерева голі,А світла і тепла доволі,Йому потрібно поспішати,Аби устиг одквітувати. Бо у весни свої закони -І вибухнуть безликі крони. Зеленим листям в небеса: Прийде нова пора й краса. Тож ряст квітує буйно й рясно,Він одцвісти повинен вчасно,Щоб поступитись квітам іншим -І яскравішим, і пишнішим.

Номер слайду 8

КонваліяІз зеленої сорочки, Що зіткав весною гай, Білі дивляться дзвіночки. Як зовуть їх - угадай. Це конвалії у гаї На галявині цвітуть. І ніде, ніде немає Кращих квіточок, мабуть. В них так пахощів багато, Цвіту свіжого, роси. Хай ростуть, не буду рвати, - Шкода їхньої краси!

Номер слайду 9

Сон-трава. Квiтка я на колiр ночi, Запашні дзвіночки дивні Навівають сни пророчі І весни казки чарiвні. Ніжні мрії я дарую, Синім дзвоном в диво-зіллі Щастя й долю начарую І терпкі кохання хвилі. Смутку сивого краплину Розтрушу понад рікою І з лілових снів полину В небо хмаркою легкою. Чари сну мого лелійте, Як магічний ночі трунок, Обережно, не розлийте, Диво-квітки подарунок.

Номер слайду 10

Тюльпан Шренка. Вогн. Ені тюльпани цвітуть навесніЗазирни - у кожному - зірка... Пламеніють, як кров на чорній землі,І пахнуть так щемно-гірко... ЧЕрвоно сяють свІчками, осяйні,Манять квіти вогнем шаленим... Той холодний вогонь дарував ти мені,І замерзло серце у мене... Розкажи, н. Ащо грався ти серцем моїм,І, як квіти, зривав для забави?Облітають, літають його пелюстки,Та під ноги лягають криваво... Вогн. Ені тюльпани цвітуть навесніЗазирни - зоря пурпурова!А моя зоря покотилась в поля,І розтанула світанково...

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
17 січня 2023
Переглядів
412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку